--Wojtek-- Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 Witam!!! od niedawna jestem użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT Fedora Core 4. Ale jest coś nietak z plikami RPM Gdy chciałem zainstalować program po dwukrotnym kliknięciu wyskakiwało mi okienki ,,otwieranie z" a w nim lista programów , nie wiem dlaczego tak się dzieje powinno mi wyskoczyć okienko z zapytaniem o hasło rota i powinno się zaczynać instalować a teraz nie. Proszę o pomoc. !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 zalecane jest korzystanie z konsoli su - rpm -ivh plik.rpm #usuwanie rpm -e plik rpm a jak wiesz ze zaleznosci beda to yum localinstall /sciezka/do/pliku/rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
--Wojtek-- Napisano Sierpień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 A można by tak bardziej dokladnie i krok po kroku bo ja jestem w tym zupełnie zielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 Już bardziej dokładnie się nie da, niż napisał uosiu Wchodzisz do katalogu z paczkami, logujesz się na roota i instalujesz wspomnianą komendą. Tyle tylko zamiast -Ihv lepiej użyć -Uhv. ___ Poczytaj o podstawach systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
--Wojtek-- Napisano Sierpień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 Mam (_linuxa_ → Linuksa) ORT zaledwie 1 dzień. I nie bardzo czaje o co biega . Wytłumaczcie tak bardzo bardzo szczegułowo każdy kroczek zaczynając od tego gdzie mam kliknąć jak i naco i co włączyć . Prosze !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2006 Wytłumaczcie tak bardzo bardzo szczegułowo każdy kroczek zaczynając od tego gdzie mam kliknąć jak i naco i co włączyć Odpalsz sobie terminal (xterm, konsole czy gnome-terminal - znajdziesz w menu). Potem przeczytaj to → http://wiki.fedora.pl/Administracja/RPM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2006 do tego dolaczam niesmiertelne manuale → man [nazwa_polecenia] wychodzisz z niego klawiszem Q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi