Skocz do zawartości

Cups W Sieci

butek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwie karty sieciowe na serwerze. Jedna jest odpowiedizalna za siec lokalną , druga jest podłączona do routera z adsl i jest odpowiedzialna za internet w sieci lokalnej. Chcę uruchomić cups w sieci lokalnej. Słyszałem że muszę dołożyć trzecią kartę sieciową aby móc postawić serwer cups i zmusić maszyny w sieci aby z niego korzystały . Czy macie inne rozwiązania bez trzeciej karty sieciowej ?

Słyszałem że muszę dołożyć trzecią kartę sieciową aby móc postawić serwer cups i zmusić maszyny w sieci aby z niego korzystały . Czy macie inne rozwiązania bez trzeciej karty sieciowej ?

???

i jak miało by to wyglądać ?

do działania cups nie potrzebujesz w ogóle karty sieciowej, cups to serwer druku więc może działać dla jednego localhosta lub dla całej sieci, jedyne co potrzebujesz to prawidłowo go skonfigurować.

na początek zobacz tutaj:

http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_cups.html

Mam serwer z dwiema kartami sieciowymi. Jedna jest podłaczona do sieci lokalnej druga do routera z adsl (Internet)

Jak zmusić stacje robocze aby korzystały z cupsa ? Na forum suse ktoś powiedział że musze mieć trzecią kartę sieciową i wyłączyć routing na tej karcie . Czy są inne sposoby?

Przepraszam za powtórzenie posta. Można go usunąć

----

Ma działać w sieci lokalnej

nie dubluj niepotrzebnie topikow - uosiu

• 4 months later...