przem Napisano Sierpień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2004 Witam wszyscy mowia o kompilowaniu jądra z taka lekkoscia jakgdyby byla to pestka, no wiec i ja sprobowalem make menuconfig ale to co tam zobaczylem to czarna magiaa googlałęm troche i przejrzalem archiwum ale nic nie znalazlem oprocz http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=2&show=53 to jest instrukcja dla jadra 2.4.20 ktora znacznie sie rozni od wersji 2.6.7 i tu jest moja prosba: czy ktos nie podjął by sie dla dobra ogółu napisac taka instrukcje w iście lamerskim stylu, dla ludzi ktorzy jeszcze tego nie robili, tzn kompilowali jajka pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacobs Napisano Sierpień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2004 hehe, sam zatrzymalem sie na ostatnim etapie bo dzisiaj pierwszy raz sam kompilowalem jadro i nie odpowiem Ci super jasno, ale: 1. troche ogolnych informacji masz tutaj http://www.linux.sky.pl/teksty/kernel.html Pisze ogolnych odnosnie informacji co jest w menuconfig. Ja bym radzil przysiasc na spokojnie i przejrzec wszystko przy pomocy helpa. Raz ze duzo tego nie jest a dwa,ze dobrze wiedziec co sie robi. Jest mnostwo rzeczy ktore sa naprawde zbedne i tylko zwalniaja prace jajka (?) . No bo po co Ci sterowniki np. portow podczerwieni jesli nie masz czegos takiego, modemow gdy masz karte sieciowa albo "pińcet" supportow do kart graficznych gdy Ciebie interesuje tylko jeden. 2. po za tym wsztstko tak jak w opisie w linku.... Mam nadzieje,ze nie jest to herezja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolek Napisano Sierpień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2004 moze wydac ci sie ze cie spalwiam taka odpowiedzia ale naprawde nie, wpisz w google kompilacja jądra 2.6 jest tam przynajmniej kilka dobrze napisancy tutorialkow, jak kompilowalem juz 2.4 i dzisiaj z 2.6 mialem problem, ale tutoriale pomogly, pozatym sporo informacji jest w pliku readme, a jak ci sie nie chce szukac to masz tu krotki tutorialek: 1.odpal KDE 2. wejdz do katalogu ze zrodlami (_linuxa_ → Linuksa) ORT i wpisz: make xconfig teraz jesli masz juz jakies skompilowane jadro z serii 2.6 to w katalogu /boot/ jest taki plik jak configxxxxxxxxx(te x to numer jadra i takie tam), wiec w okienku ktore pojawi ci sie po wmisaniu make xconfig wybierz plik->load i zaladuj ustawienia z tego pliku, na bazie tych ustawien zrob wlasne(tu musisz pomyslec co mozesz usunac a co nie), jesli nie masz juz skompilowanego jadra z serii 2.6 to zrob tak samo ale nie wybierzesz load tylko bedziesz zaczniesz z ustawieniami standardowymi, jak juz wybierzesz co ma byc modulem, co wkompilowane w jadra ,a czego ma nie byc (_wogole_ → w ogóle) ORT to wez zapisz ustawienia. plik->save; wyjdz z konfiguratora. 3. wpisz make && make modules && make modules_install 4. w katalogu /zrodlalinuxa/arch/i386/boot bedzie plik bzImage skopiuj go do katalogu /boot i nadaj nazwe bzImage-NumerJAdra, w katalogu /zrodlazlinuxem/ bedzie plik System.map, skopiuj go do /boot pod nazwa System.map-NumerJadra 5. przejdz do katalogu /boot i usun plik @System.map i @vmlinuz teraz wpisz ln -s System.map-numerJadraDoZainstalowania System.map ,albo ln -s System.map System.map-numerJadraDoZainstalowania nie pamietam kolejnosci parametrow wiec mosisz sprawdzic. 6. nastyepnie wyedutuj plik lilo.conf badz grub.conf w zaleznosci od tego ktorego bootladera uzywasz, no i zrestartuj system. koniecznie przeczytaj tutorialki z google bedzie latwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2004 Jest mnostwo rzeczy ktore sa naprawde zbedne i tylko zwalniaja prace jajka (?) . No bo po co Ci sterowniki np. portow podczerwieni jesli nie masz czegos takiego, modemow gdy masz karte sieciowa albo "pińcet" supportow do kart graficznych gdy Ciebie interesuje tylko jeden. Ale to wszystko leży sobie w modułach - jeśli nie jest potrzebne, to nie jest ładowane (możesz sprawdzić przy użyciu lsmod). Za szybkość pracy jądra odpowiadają inne opcje. Aha, jeden z przykładowych opisów jest tutaj: http://www.linuxnews.pl/_news/2003/12/18/_..._long/2409.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacza Napisano Sierpień 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2004 Poczytaj jeszcze o make oldconfig oraz o make install wykonanym po kompilacji jadra i modulow. Niestety nie mam teraz pod reka zadnego linuksa wiec nie chce wprowadzac w blad podajac jakies szczegoly... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Sierpień 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2004 3. wpisz make && make modules && make modules_install 4. w katalogu /zrodlalinuxa/arch/i386/boot.../ciach/ 5. przejdz do katalogu /boot .../ciach/ 6. nastyepnie wyedutuj plik lilo.conf badz grub.conf.../ciach/ Można, ale wydaje mi się, że czasy jąder serii 2.4. odchodzą już do lamusa i w związku z tym można porzucić ręczną metodę kopiowania, numerowania itd. gdzie łatwo o pomyłki. W jądrach serii 2.6. najwygodniej jest użyć po 'make modules_install' make install Było już o tym parę razy, ale przypomnę, że to polecenie nie usuwa starego jądra, a do gruba dopisuje nowe jądro. Jeśli wszystko jest ok. to można potem usunąć stare jądro - ręcznie lub jeśli było instalowane z paczek, to korzystając np. z apt-a (ta metoda usuwa też wpis w grubie). PS. Używam gruba, i tak z ciekawości: czy ktoś sprawdzał jak 'make install' działa na lilo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacobs Napisano Sierpień 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2004 hej, to ja mam pytanko, bo zrobilem juz wszystko, dodalem wpis do grub.conf i podczas wyboru nowego jadra w grugie po restarcie wypisuje,ze uncompressing kernel itd. i..... "Kernel panic : VFS: Unable to mount root fs on unknown -block (0,0) " wpis w grub.conf zrobilem taki sam jak poprzedni dzieki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Sierpień 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2004 jacobs A może pokaż jak wygląda ten Twój grub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacobs Napisano Sierpień 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2004 default=0 timeout=10 splashimage=(hd0,1)/boot/grub/splash.xpm.gz title FC2 (2.6.5-1.358) root (hd0,1) kernel /boot/vmlinuz-2.6.5-1.358 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.5-1.358.img title Windows98 rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 title FC2 (2.6.7) root (hd0,1) kernel /boot/vmlinuz-2.6.7 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.7.img pozdrawiam! dzieki za ew.pomoc Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Sierpień 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2004 PS. Używam gruba, i tak z ciekawości: czy ktoś sprawdzał jak 'make install' działa na lilo? Z 2.4 działa OK, z 2.6 nie próbowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Sierpień 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2004 @jacobs chyba jednak w jądrze co niepotrzebnie odhaczyłeś. Może w File systems? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacobs Napisano Sierpień 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2004 czyli co powinienem teraz zrobic? dac make menu config i powtarzac procedure ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Sierpień 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2004 Na to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronin Napisano Sierpień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2004 Hey moze brakuje pliku takiego jak initrd bo jakos nikt nie pisal<albo jestem slepy:P> bo po wszystkich tych poleceniach tzn po ostatnim make modules_install powinno sie napisac jeszcze jedno czyli takie: [root@ronin root]#mkinitrd /boot/initrd-2.6.8.img 2.6.8 <numer 2.6.8 to numer jadra,wiec trzeba wpisac swoje>.Ja to dopisalem i po uruchomieniu kompa bylo wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacobs Napisano Sierpień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2004 nie, initrd jest. Za to ja mam pytanie, czy ponowne dawanie make modules i make modules install nadpisuje stare ustawienia czy moze jest to zle dzialanie? Ja nie zauwazylem zmian w grubie, tyle samo plikow.... pozdrawiam Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi