lelad Napisano Sierpień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2006 Witam wszystkich. Stosuje FC5 i karte radeon 9200se. W zwiazku z tym. ze zainstalowalem sterowniki firmy "Linuxant" do obslugi modemu musialem wymienic kernel na jadro o wiekszym stosie - 16K ( standardowo FC5 ma stos 4K). Spowodowalo to, ze nie moge juz instalowac przy uzyciu yuma sterowników ATI (xorg-x11-drv-fglrx-8.28.8-1.i386.rpm, kmod-fglrx-8.28.8-1.2.6.17_1.2174_FC5.i686.rpm) gdyz yum informuje mnie o nie spelnionych zaleznosciach, które dotycza wersji kernela. Dlatego tez musialem samodzielnie zbudowac pakiety rpm z fglrx-kmod-8.28.8-1.2.6.17_1.2174_FC5.src.rpm i xorg-x11-drv-fglrx-8.28.8-1.lvn5.src.rpm. Zrobilem to z poziomu user'a w sposób satepujacy: 1) Zbudowalem srodowisko do budowania pakietów w katalogu usera. 2) Jako user wykonalem rpm -ivh fglrx-kmod-8.28.8-1.2.6.17_1.2174_FC5.src.rpm i rpm -ivh xorg-x11-drv-fglrx-8.28.8-1.lvn5.src.rpm. 3) Przeszedlem do katalogu gdzie zostaly umieszczone pliki *.spc (/home/user/rpmbuild/SPECS) i wykonalem polecenia: rpmbuild --bb --clean --target $(uname -m) --define "ksrc /lib/modules/$(uname -r)/build" \ --define "kversion $(uname -r)" --define 'kvariants ""' fglrx-kmod.spec oraz rpmbuild --bb --clean --define "kversion $(uname -r) xorg-x11-drv-fglrx.spec . 4) Zainstalowalem uzyskane pakiery rpm w sposób nastepujacy: rpm -ivh --nodeps xorg-x11-drv-fglrx-8.28.8-1.i386.rpm bo domagal sie kmod oraz rpm -ivh kmod-fglrx-8.28.8-1.2.6.17_1.2174_FC5.stk16.i686.rpm . 5) Po restarcie systemu uruchomilem glxinfo - pokazal direct rendering oraz glxgears - dzialal prawidlowo. Wydawalo sie, ze pakiety sterowników sa zbudowane prawidlowo ale okazalo sie ze aplikacje wykorzystujace akceleracje 3D wieszaja komputer po pewnym czasie ich dzialania. Zjawisko to nie wystepuje gdy stosuje natywne sterowniki DRI Fedory. Aplikacje 3D dzialaja bez zadnych problemów. Sterowników natywnych nie zmienialbym na ATI ale bede zmienial karte z 9200SE na 9700Pro a tej natywne sterowniki DRI w wersji stabilnej nie obsluguja. Moje pytania brzmia: 1)Czy wlasciwie zbudowalem pakiety sterowników ATI? 2)Czy musze budowac pakiet xorg-x11-drv-fglrx-8.28.8-1.i386.rpm ?. Moze wystarczy zainstalowac ten standardowy z Livny metoda rpm -ivh --nodeps xorg-x11-drv-fglrx-8.28.8-1.i386.rpm nie zwracajac uwagi na komunikat o niespelnionych zaleznosciach spowodowany wersja kernela? Jesli ktos moze rozjasnic mi ten problem bede bardzo wdzieczny. Znalazlem w internecie przepis na budowanie kmod http://www.thinkwiki.org/wiki/How_to_build...kages_for_fglrx ale nie mam do niego przekonania. Pozdrawiam Lelad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2006 Stosuję FC5 i kartę radeon 9200se. Czy przypadkiem ten model nie stracił wsparcia w nowych sterownikach ATI? W związku z tym. że zainstalowałem sterowniki firmy "Linuxant" do obsługi modemu ... Wydawało się, że pakiety sterowników są zbudowane prawidłowo ale okazało się że aplikacje wykorzystujące akcelerację 3D wieszają komputer po pewnym czasie ich działania. Jeden zamknięty moduł w jądrze potrafi wyczyniać niestworzone rzeczy. Dwa - szkoda nawet opowiadać. Prawdopodobieństwo, że będą razem działać, jest małe. Ci producenci sprzętu nie potrafią poprawnie napisać modułów jądra przez co się potem wszystko sypie. Poza tym 16k stos może powodować większe problemy ze stabilnością i z VM → http://wiki.fedora.pl/Hardware/BinarneSterowniki#ndiswrapper Sterowników natywnych nie zmieniałbym na ATI ale będę zmieniał kartę z 9200SE na 9700Pro a tej natywne sterowniki DRI w wersji stabilnej nie obsługują. To jest chipset r300? Z tego co mi wiadomo to na tym pod Rawhidem ludziom bardzo dobrze działa AIGLX i obsługa 3D. Wystarczy tylko nowa Mesa i X.Org X11R7.1. 1)Czy właściwie zbudowałem pakiety sterowników ATI? Tak. 2)Czy muszę budować pakiet xorg-x11-drv-fglrx-8.28.8-1.i386.rpm ?. Może wystarczy zainstalować ten standardowy z Livny metodą rpm -ivh --nodeps xorg-x11-drv-fglrx-8.28.8-1.i386.rpm nie zwracając uwagi na komunikat o niespełnionych zależnościach spowodowany wersją kernela? Nie wiem co jest w tym pakiecie. Jeśli wszystko to samo (zgodne sumy md5) to niby można zainstalować na siłę, choć jest to rozwiązanie bardzo brzydkie i odradzane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lelad Napisano Sierpień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 Dziękuję za wyjaśnienia i podane informacje. Oto kilka uzupełnień. Czy przypadkiem ten model nie stracił wsparcia w nowych sterownikach ATI? W porzednich wersjach sterowników ATI obsługa radeon 9200 była uszkodzona i nie działała. Było to także opisane w "release notes". Dlatego zmieniłem sterowniki na natywne. W najnowszych sterownikach obsługa r280 działa ponownie chociaż nie wiem czy jest prawidłowa i stabilna. Także z "release notes" zniknęła informacja o jej uszkodzeniu. Jeden zamknięty moduł w jądrze potrafi wyczyniać niestworzone rzeczy. Dwa - szkoda nawet opowiadać. Prawdopodobieństwo, że będą razem działać, jest małe. Ci producenci sprzętu nie potrafią poprawnie napisać modułów jądra przez co się potem wszystko sypie. Wg informacji firmy Linuxant zmodyfikwane jądro *.stk16 różni sie od standardowego z dystrybucji tylko i wyłącznie wielkością stosu. Jest on potrzebny większy do działania sterowników modemu. Poza tym wszystkie ich sterowniki są zewnętrzne - poza jądrem. To jest chipset r300? Z tego co mi wiadomo to na tym pod Rawhidem ludziom bardzo dobrze działa AIGLX i obsługa 3D. Wystarczy tylko nowa Mesa i X.Org X11R7.1. Tak to jest r300. Miałem pewne opory ze wzgłędu na status "unstable" tego sterownika. Ale w takim razie wypróbuję go. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Lelad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi