uosiu Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 Witam, mam problem z lanem, tak wyglada jego struktura opis sytyuacji Z innych kompow mozna wejsc na net Z innych kompow mozna wejsc na SSH, www, ftp, ktore sa na moim kompie Z mojego kompa nie wejde na WWW z innego kompa (10.0.0.2) Z mojego kompa nie wejde na Net opis bojow jest na tych zdjeciach - http://an0.webd.pl/temp/10060828.rar poprosze o wszelkie rady, to jest pilna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 zasadniczo jak coś jest za routerem to jest dla Ciebie niewidoczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 Do pliku /etc/resolv.conf dopisz takie linijki: domain domena_serwera_DNS search domena_serwera_dns nameserver IP_serwera_DNS Możesz też dopisać jako nameserver IP routera, czyli 192.168.0.1. Najlepiej by było, jakbyś wkleił wyniki poleceń ifconfig, iptables -L i route na forum, bo plik ze zdjęciami zajmuje prawie 15 MB i komuś z wolnym łączem trochę zejdzie zanim go ściągnie, a jeśli ktoś ma neo i wyczerpie mu się limit to nici Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 pojade do szkoly dzisiaj i przez ssh i windowna cos powklejam [Edit] SOLVED zmienilem IP komputera mojego na 192.168.0.200 dodatkowo ifconfig eth0:0 inet 10.0.0.200 netmask 255.255.255.0 broadcast 10.0.0.255 up qniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 masz zle ustawiony routing, zauwaz ze Twój komputer jest w tej samej sieci (adresacja) co inne komputery, i teraz w zaleznosci od routningu ustawionego na routurach wszystko co idzie na 10.0.0.x (czyli zarówno do Twojego kompa jak i do innych) bedzie "pchane do jednej sieci - jezeli dziala na pozostalych kompach to wlasnie te dane beda pchane na router2 P.S> zalacz dokladniejszy rysunek - interfejsy na routerach (wszystkie) oraz ustawiony domyslny gateway dla tego rysunku wnioskuje ze Twój komputer oraz inne komutery podpiete sa do innego routera ale wykorzystuja ta sama klase adresowa, najlatwiej zmien na FC5 adres na inny np: 10.0.1.200 (maska 255.255.255.0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 masz źle ustawiony routing, wlasnie z tym mialem problem, zauwazylem to na tablicy routingu zauważ że Twój komputer jest w tej samej sieci (adresacja) co inne komputery, i teraz w zależności od routningu ustawionego na routurach wszystko co idzie na 10.0.0.x (czyli zarówno do Twojego kompa jak i do innych) będzie "pchane do jednej sieci - jeżeli działa na pozostałych kompach to własnie te dane będa pchane na router2 router2 to prosty hub 24 portowy, niestety nie ma na nim wolnych slotow, wiec przydzielono mi port na routerze1 twierdzisz ze przepiecie kompa z 10.0.0.200 do huba by rozwiazalo problem? P.S> załącz dokładniejszy rysunek - interfejsy na routerach (wszystkie) oraz ustawiony domyślny gateway brama do netu jest router1, ma ustawienia przydzielone od MSI e-wro dla tego rysunku wnioskuje że Twój komputer oraz inen komutery podpięte są do innego routera ale wykorzystują tą samą klase adresową, najłatwiej zmień na FC5 adres na inny np: 10.0.1.200 (maska 255.255.255.0) problem jest o tyle rozwiazany ze na 192.168.0.200 jestem teraz na promary IP ale jest eth0:0 z 10.0.0.200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 router2 to prosty hub 24 portowy, niestety nie ma na nim wolnych slotow, wiec przydzielono mi port na routerze1 napisz prosze co to sa za urzadzenia: router1 i router2, bo mysle ze popelniles kilka podstawowych bledow w zaplanowaniu tej sieci (bo np. jak router2 moze byc hubem) rowniez napisz szczegolowo jakie adresacje masz na poszczegolnych interfejsach sieciowych w tych urzadzeniach, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Wrzesień 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2006 router1 - d-link di-604 4portowy switch do ktorego jestem wpiety. IP 192.168.0.1 router2- 24 portowe urzadzenie bez wlasnego IP, bedace czyms jak zlodziejka do kontaktu kompy w routerze2 maja jak to kompy z MEN Win98 SE z IP od 10.0.0.2 do 10.0.0.18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2006 router1 - d-link di-604 4portowy switch do ktorego jestem wpiety. IP 192.168.0.1 mam ten sam router w domu (ma on 5 portów ethernetowych: 1xWAN + 4xLAN), na portach switcha mozliwe jest ustawienie adresow prywatnych 192.168.x.x przez DHCP lub reczne ustawienie adresacji sprawdz przez WWW w jaki sposob u Ciebie adresy sieciowe sa przydzielone router2- 24 portowe urzadzenie bez wlasnego IP, bedace czyms jak zlodziejka do kontaktu kompy w routerze2 maja jak to kompy z MEN Win98 SE z IP od 10.0.0.2 do 10.0.0.18 z tego co piszesz router2, nie jest routerem tylko switchem 24 portowym, a to duza roznica, poniewaz nie potrafi routowac pakietow miedzy dwiema sieciami w tym wypadku siecia prywatna 192.168.x.x i 10.0.0.x, dziwi mnie wiec ze w ogole ta siec dziala (no chyba ze czegos nam nie powiedziales, moze podaj model tego urzadzenia "router2") patrzac na adresacjie i to ze Ci siec dziala podejrzewam ze pomyliles schemat, a powinien on wygladac tak: router / \ / \ Twoj komp serwer pracowni MEN - brama dla komputerow pracowni (Win NT) \ switch 24 portowy \ komputery na pracowni przyjmujac taki schemat oraz to ze na routerze d-linku masz wlaczone DHCP pownienes automatycznie otrzmac adres z sieci 192.168.0.x (ewentualnie mozesz przypisac sobie adres recznie), pamietaj tez ze na routerze mozesz miec zablokowany dostep do siec przez MAC filltering (musisz go odblokowac) - tak uzyskasz dostep do netu ze swojego kompa [edycja] co do dostepu do komputerow w sieci 10.0.0.x, bedziesz musial ustawic na serwerze pracowni przekierowanie portow, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 route powinno zwracać mniej więcej coś takiego : localhost ~ # route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan0 loopback * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo default 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 2000 0 0 wlan0 route add default gw 192.168.0.1 - powinno dodać tobie odpowidnią trase. Do tego dobrze mieć mroczne wpisy w /etc/resolv.conf. Ja mam takie. localhost ~ # cat /etc/resolv.conf nameserver 194.204.159.1 nameserver 194.204.152.34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 gryhild, nie kop już, chyba ze jesteś archeologiem. pisalem ze jest SOLVED Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi