webster21 Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 Czy jest podobny komponent taki jak indy pod delphi dla Lazarusa(Freepascal) ? czy udalo sie komus zainstalowac Indy Na Lazarusa ?? jezeli tak to jak sie z tym uporal ? Ja pobralem wersje indy 10 z tej stronki: Projekt Indy Moze komus z was sie uda to wkompilowac w lazareusa ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webster21 Napisano Styczeń 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2008 Kiedys dawno dawno temu znalazlem cos takiego na jakims forum nie pamietam jakim... źrodla tego tekstu wyslalem na maila bo moglo sie to kiedys przydać. Nie wiem czy te forum jeszcze istnieje ale indy pod winda jak kompilowalem dzialalo:) Oto ten tekst: Witam, Ponieważ miałem problem z instalacją Indy 10.2.0.1 w Lazarusie 0.9.16, to chciałem się podzielić rozwiązaniem tego problemu z innymi użytkownikami Lazarusa. Właściwie to wystarczyło zrobić odpowiednie wpisy w opcjach kompilatora. Ale przedstawiam bardziej szczegółowy opis, żeby inni (zwłaszcza początkujący) nie musieli kombinować tak jak ja. Opis jest dla Windows 98SE i dla Linuksa (pakiety rpm), ale myślę, że w XP będzie tak samo (lub bardzo podobnie): Po instalacji Lazarusa w Windows znajduje się on domyślnie w katalogu C:\lazarus, a w Linuksie w /usr/lib/lazarus/. Pobieramy Indy 10.2.0.1 z adresu http://www.indyproject.org/Sockets/fpc/ ? .2.0.1.zip. Po rozpakowaniu tego archiwum mamy Indy w katalogu indy-10.2.0.1. Cały ten katalog przenosimy do C:\lazarus\components\ w Windows lub odpowiednio do /usr/lib/lazarus/components/ w Linuksie. Następnie wchodzimy do katalogu C:\lazarus\components\indy-10.2.0.1\lazarus lub /usr/lib/lazarus/components/indy-10.2.0.1/lazarus i otwieramy plik indylaz.lpk. Pod Windows powinien otworzyć się od razu w Lazarusie, a pod Linuksem (GNOME) klikamy na niego prawym przyciskiem myszki, z menu kontekstowego wybieramy "Otwórz za pomocą -> Otwórz za pomocą innej aplikacji..." i wskazujemy na program Lazarus. Otworzy się nam okno "Pakiet indylaz". Klikamy na "Opcje kompilatora" i na zakładce "Ścieżki" w polu "Other Unit Files" podajemy ścieżki do naszych plików Indy. Pod Windows będzie to: $(LazarusDir)\components\indy-10.2.0.1\fpc\;$(LazarusDir)\components\indy-10.2.0.1\lazarus\ a pod Linuksem: $(LazarusDir)/components/indy-10.2.0.1/fpc/;$(LazarusDir)/components/indy-10.2.0.1/lazarus/ Klikamy OK, a następnie Zainstaluj. Program informuje nas jeszcze, że musi przebudować Lazarusa, na co odpowiadamy twierdząco, Tak. Teraz cierpliwie czekamy aż kompilator skończy wykonywać swoją pracę. Po kompilacji Lazarus będzie chciał wystartować ponownie. Niestety nowy Lazarus ma teraz rozmiar ponad 35MB(!) I to wszystko. W Lazarusie zobaczymy dodatkowe zakładki w panelu komponentów. Aby skorzystać z komponentów Indy musimy jeszcze podać ścieżki do plików Indy w naszym projekcie. W tym celu wchodzimy do menu "Projekt -> Opcje kompilatora -> Ścieżki" i w sekcji "Other Source" dopisujemy po średniku rozdzielającym ścieżki do naszych plików Indy (te powyższe, wyróżnione kolorem morskim). Pozdrawiam, Sławek Załęcki P.S. Uwaga! Próba zainstalowania Indy w Lazarusie 0.9.16 pod Linuksem nie udała mi się. Okazało się, że potrzebny jest kompilator fpc-2.0.4, tymczasem Lazarus 0.9.16 współpracuje z fpc-2.0.2. Na szczęście pojawił się już Lazarus 0.9.18, który współpracuje z fpc-2.0.4. Tak więc trzeba odinstalować starego Lazarusa oraz fpc i zainstalować nowe. Potrzebne pakiety to: fpc-2.0.4-0.i586.rpm, fpc-src-2.0.4-0.i386.rpm i lazarus-0.9.18-0.i386.rpm, które instalujemy w podanej kolejności. Ostatnio edytowany przez Terrmit (2006-10-05 00:03:11) Mam nadzieje ze komus sie to przyda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malczyk Napisano Czerwiec 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2008 Witam Mam pytanko co do opisu instalacji indy - korzystając z instrukcji krok po kroku doszedłem do punktu gdzie wpisuje się ścieżki do plików indy. dalej jest: "Klikamy OK, a następnie Zainstaluj" - za żadne skarby nie mogę pojąć w jaki sposób zainstalować, lub co zrobić żeby zainstalować. po potwierdzeniu OK - nic nie mogę zrobić. mam wersję lazarusa 0.9.24 beta i indy 10.2.0.3 (ścieżki podałem zgodnie z aktualną wersją indy) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrmit Napisano Wrzesień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2008 Witam, Ale co to znaczy, że nic nie możesz zrobić? Pojawia się jakiś błąd kompilacji? A może poradziłeś sobie już z tym problemem? Ja używam na Indy 10.2.0.3 na Lazarusie 0.9.25 (najnowsza wersja z svn) i kompiluje się bez problemów. Sprawdź jeszcze uprawnienia, może tu jest problem? Sławek Załęcki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi