Skocz do zawartości

Jak Wyłaczac Monitor Lcd

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Nurtuje mnie od dawna takie pytanie;

Czy monitor a zwłaszcza tylu lcd powinno sie wyłaczyc ze stanu oczekiwania klawiszem na jego obudowie i dopiero wtedy wyłaczyc klawisz dopływu pradu na listwie zasilajacej , czy po wyłaczeniu kompa gdy monitor jest w pozycji 'stand by' wyłaczyc od razu zasilanie całego zestawu.

Czekam na opinie innych w tej sprawie :D

ja zawsze wylaczam analogicznie jak rafalzaq, komp -> poweroff, i pstryk na listwie ;)

caly sprzet chodzi jak w zegarku... no prawie, hehe ;)

a troche z innej beczki:

jak podlacza sie kompa, powiedzmy wklada sie wtyczke zasilania do komputera ->

kabel z jednej strony jest wpiety do wlaczonej listwy zasilajacej, a druga koncówke wpychamy w kompa -> czasami przeskakuje iskra i slychac trzask... to wlasciwy sposób postepowania?

czy moze nalezy najpierw wylaczyc listwe, polaczyc ja z kompem kablem zasilajacym i dopiero wlaczyc calosc przelacznikiem na listwie?

czy może należy najpierw wyłączyć listwę, połączyć ją z kompem kablem zasilającym i dopiero włączyć calość przełącznikiem na listwie?
Dokladnie tak bylo by full professional, ale jeszcze nie slyszalem, zeby takie male przepiecie na zasilaczu uszkodzilo wnetrznosci...

BTW LCD - mozna go pstrykac jak sie komu podoba (choc to znow nie jest professional ;) ) wyobraz sobie ze masz podpiete zasilanie LCD do kompa (kiedys w zasilaczach byla taka mozliwosc - dodatkowe wyjscie napiecia sieciowego...) i w momencie zrzutu PCta napiecie z tego wyjscia jest na zywca odlaczane... to nic innego jak symulacja wyrwania wtyczki z gniazdka ;)

Pozdro

• 2 weeks later...
wyobraz sobie ze masz podpiete zasilanie LCD do kompa (kiedys w zasilaczach byla taka mozliwosc - dodatkowe wyjscie napiecia sieciowego...) i w momencie zrzutu PCta napiecie z tego wyjscia jest na zywca odlaczane... to nic innego jak symulacja wyrwania wtyczki z gniazdka ;)

Pozdro

Mój zasilacz dawał prąd do monitora jeśli tylko miał wtyczke wsadzoną. Wiec to chyba zalezy. Nawioasem mówiąc to fajne te zasilacze bo mi zawsze miejsca w listwie brakuje :)