Skocz do zawartości

Partycja /home Problemy Po Instalacji

studys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przez jakis czas mialem zainstalowana FC5 ale z powodu braku czasu mniej na niej pracowalem. Ostatnio w gazetach pisali troszke o Suse wiec skasowalem FC5 (malo miejsca na dyskach na 2 Linuksy). Suse jesli chodzi o instalacje i wyglad nawet mi sie podobal ale nie przypadl mi do gustu. Podczas jego instalacji partycje /home nie podmontowalerm bo zmylilo mnie to ze ona ma etykiete /HOME i pomyslalem ze ja sam podepnie.Milem sie,ale udalo mi sie ja podmontowac i pozniej juz byla,ale nie moglem sie zalogowac na inne konto niz root bo krzyczal mi ze (_niema_ → nie ma) ORT katalogu z moja nazwa (a byl (_napewno_ → na pewno) ORT). Okazalo sie ze nie byla ona montowana automatycznie,znalazlem opcje do zmiany tego w narzedziach graficznych Suse.

Ale dalej idac Suse skasowalem i wrocilem do swojej sprawdzonej FC5,oczywiscie partycje podmontowalem podczas instalacji.Jakie bylo moje zdziwenie gdy znowu niemoglem sie zalogowac na swoje konto poza rootem. Na poczatku myslalem,ze znowu partycja nie jest montowana automatycznie ale po sprawdzeniu fstab okazalo sie ze jest.

Zaczalem wtedy walczyc z uprawnieniami,troszke ich pozmienialem,oczywiscie forum pomoglo mi w jednej waznej rzeczy gdy chcialem zmienic uprawnienia razem z zawartoscia katalogow. Juz sobie pracuje na swoim koncie a tu problem przy probie nagrania czegos do swojego katalogu,komunikat ze partycja jest tylko do odczytu.

Jak dobrze pamietam to uprawnienia dla /home byly z mozliwoscia zapisu dla innych uzytkownikow tez poza root. Aktualnie jestem na Knoppixie a tu widze ze uprawnienia zapisu sa tylko dla wlascieniela ktorym jest root a dla reszty read. Czy ja dobrze to wsio robilem bo walcze z tym juz kilka dni a raczej nocy.

Jakie powinny byc wpisane uprawnienia dla partycji /home? Czy jeszcze powinienem cos pozmieniac zeby pozniej nie miec problemow?

PS. Sorki za takie rozpisanie sie ale wtedy jest w miare dobrze znana sytuacja.