Tutanchamon Napisano Wrzesień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2006 Mam problem z montowaniem katalogów udostępnianych w sieci przez inne komputery. Robiąc: sudo mount -t cifs //nazwa-hosta/Incoming /mnt/winda otrzymuję: mount error: could not find target server. TCP name witold-8303ac23/Incoming not found Tak więc zmieniłem hosta na IP i dostałem: mount error 20 = Not a directory Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g.man mount.cifs) Zainstalowałem SMB4k, który ładnie pokazuje grupy robocze i komputery, ale nie widzę żadnych zasobów sieciowych, w przeciwieństwie do wpisania smb:/ chociażby w Krusaderze czy Konquerorze. Co jest przyczyną problemu z zamontowaniem katalogów sieciowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2006 A montowanie po adresie IP dziala? Co pokazuje polecenie: smbclient -L ip.hosta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Wrzesień 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2006 smbclient działa bez zarzutu: Domain=[WITOLD-8303AC23] OS=[Windows 5.1] Server=[Windows 2000 LAN Manager] Sharename Type Comment --------- ---- ------- CPlusPlus Disk Fun Disk RazorLame Disk IPC$ IPC Zdalne wywołanie IPC D$ Disk Domyślny udział print$ Disk Sterowniki drukarek totalcmd Disk DOWN Disk HPDeskjet Printer HP Deskjet 5550 NERO 6.6.0.8 PL Disk Bootlegs Disk MP3 Disk Napisy Disk burn Disk Temp Disk Moja muzyka Disk ADMIN$ Disk Administracja zdalna Renata Disk C$ Disk Domyślny udział Rozne Disk Guitar Pro 4 Disk kom Disk Incoming Disk Phone Disk therion - Live In Greece Disk session request to 192.168.1.3 failed (Called name not present) session request to 192 failed (Called name not present) Domain=[WITOLD-8303AC23] OS=[Windows 5.1] Server=[Windows 2000 LAN Manager] Server Comment --------- ------- Workgroup Master --------- ------- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Witam Możesz zamontować po przez sambe jakiś katalog który ty udostępniasz ? Pokaż swój smb.conf, czy jak to tam się nazywa Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi