pigmey Napisano Wrzesień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2006 Witam, mam następujący problem: od niedawna uczę się programowania w PASCALu, kiedy chcę wprowadzić do kodu źródłowego moduł CRT i jakieś polecenia tegoż modułu program niechce działać. przykładowo: BEGIN writeln('Witam'); END. Taki program działa bezproblemowo, jednak kiedy napiszę: USES CRT; BEGIN clrscr; writeln('witam'); END. program niechce działać. kiedy prubuję go uruchomić w konsoli, nic się nie dzieje, miga tylko kursor. używam kompilatora fpc w wersji 2.0.2-0. Czy ktoś mógłby mi napisać dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzic? Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2006 Jakiego kompilatora używasz i jak go wgrałeś? (yum install fpc) Jeśli jest problem ze zlinkowaniem bilbiotek, strace powinien zasugerować, gdzie jest błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pigmey Napisano Wrzesień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2006 paczki z fpc w wersji 2.0.2-0 ściągnąłem z netu, niepamiętam z jakiej dokładnie strony, i co to takiego ten strace? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2006 paczki z fpc w wersji 2.0.2-0 ściągnąłem z netu, niepamiętam z jakiej dokładnie strony, Usuń zatem swoje paczki z freepascalem i wgraj te dystybucyjne yumem (yum install fpc). Możliwe, że Twoje paczki mają złe dowiązania, naruszają jakiś system prywatności lub coś podobnego. i co to takiego ten strace? yum info strace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pigmey Napisano Wrzesień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2006 niestety, fpc zainstalowałem na nowo yum'em jednak nic mi to nie dało.... a co do programu strace, to za bardzo (_niewiem_ → nie wiem) ORT o co w nim chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2006 Piszesz tak po znaku zachęty: strace fpc nazwa_programu Potem: strace nazwa_programu Jeśli coś się wysypie, będziesz to mógł znaleźć w wyciągu. Powodzenia. Możesz też pogrzebać w konfigu fpc, usunąć aktualny katalog ustawień itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishkash Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 hmmm, wydaje mi się, że problemem jest brak readkey albo readln() przed endem końcowym. program powienien wyglądać tak jeżeli chcesz załączać crt: USES CRT; BEGIN clrscr; writeln('witam'); readkey END. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi