Gość PhockouS Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 Witam , zainstalowalem wczoraj Fedorke i dreczy Mnie kilka pytan , mianowicie - 1) czy da sie zmienic nazwe komputera z localhost.localdomain na cos innego ? 2) Fedora zawiera w sobie Software Updater , lecz widze na liscie kernela . Czy updatowac tym na X-ach ? 3) czy isnieje taka komenda jak "apt-get update , apt-get upgrade" , bo jakos nie widzi mi sie updatowanie tym updaterem na xach , kiedy chce pobrac nowe xorgi i kernela . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 Witam Witam. 1) czy da sie zmienic nazwe komputera z localhost.localdomain na cos innego ? Tak, odpal: LANG=C man hostname (sekcja FILES) 2) Fedora zawiera w sobie Software Updater , lecz widze na liscie kernela . Czy updatowac tym na X-ach ? Nie widze przeciwwskazan. Sam kernel tylko sie doinstaluje obok tego dzialajacego. 3) czy isnieje taka komenda jak "apt-get update , apt-get upgrade" , bo jakos nie widzi mi sie updatowanie tym updaterem na xach , kiedy chce pobrac nowe xorgi i kernela . 1. Tak, nazywa sie yum. Radze zapoznac sie najpierw z FAQ oraz z Wiki 2. Dlaczego Ci sie nie widzi aktualizacja X.Org X11 podczas pracujacych X-ów? Ja tak robie od ponad 3 lat i nigdy nie mialem problemów (yum odpalany w Konsole). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PhockouS Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 naprawde odpalasz (_yum'a_ → yuma) ORT w konsoli na x'ach ? czy zmieniasz run lvl ? Wydaje mi sie , ze updatuje sie w trybie tekstowym , ale moge sie mylic :-) co do Yuma , to znam go i juz stal sie moim najlepszym przyjacielem :-P , chodzi mi wlasnie tylko o komende pozwalajaca zupdatowac system w trybie tekstowym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 naprawde odpalasz (_yum'a_ → yuma) ORT w konsoli na x'ach ? Tak właśnie robię. Aktualizuję system w ten sposób od FC1. Stare biblioteki dalej są w pamieci, więc nie ma żadnych problemów. Wydaje mi sie , ze updatuje sie w trybie tekstowym Jak ktoś chce to może, ale ja nie widzę takiej potrzeby. chodzi mi wlasnie tylko o komende pozwalajaca zupdatowac system w trybie tekstowym . yum update http://wiki.fedora.pl/Administracja/YumAktualizacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 naprawde odpalasz (_yum'a_ → yuma) ORT w konsoli na x'ach ? czy zmieniasz run lvl ? Wydaje mi sie , ze updatuje sie w trybie tekstowym , ale moge sie mylic :-) Tak spokojnie mozesz to zrobic w konsoli(czy za pomoca jakiejs graficznej nakladki na yum) w trybie graficznym. Domyslam sie, ze boisz uaktualnic X'y skoro aktualnie z nich korzystasz. Nic zlego sie nie stanie. Nowe pakiety zostana wykorzystane przy kolejnym starcie "okienek". chodzi mi wlasnie tylko o komende pozwalajaca zupdatowac system w trybie tekstowym yum update ---------- EDIT: Lekko spozniony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PhockouS Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 ekstra :-) dzieki Wam naprawde :-) Mam jeszcze ostatnie pytano , mianowicie - niekiedy podczas uzywania yuma , sprawdzania updatow , instalacji , wyskakuje mi taki blad -http://mirror.clarkson.edu/pub/distributions/fedora/linux/extras/5/i386/repodata/repomd.xml: [Errno -1] Error importing repomd.xml for extras: Error: other unknown root element html dodam , ze repo mam z faq , oraz z tej strony :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 -http://mirror.clarkson.edu/pub/distributions/fedora/linux/extras/5/i386/repodata/repomd.xml: [Errno -1] Error importing repomd.xml for extras: Error: other unknown root element html Dany serwer ma źle zmirrorowane dane. Na stronie http://cosi.clarkson.edu/mirror/ jest napisane: UPDATE (08-30-2006): Syncing has begun and this page will be removed as soon as it is finished. UPDATE (08-27-2006): Mirror will be operational again soon, as renovations are almost complete. We're sorry but this mirror will be offline for the remainder of the Summer due to lab renovations. Problem możesz zgłosic osobom odpowiedzialnym za mirrory w Fedorze, by usunęły ten serwer z listy mirrorów. Poza tym lepiej jest korzystac z wybranych serwerów z aktualizacjami. Skraca to też czas instalacji pakietów: http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=37414 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi