Skocz do zawartości

Przywracanie Systemu

freezer

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio skopałem sobie fedore poprzez odistalowanie wszystkich pakietów typu "devel" bo uznałem że niebędą mi potrzebne.. okazało się jednak żę tak nie jest i system niebardzo chce działać <_< teraz zastanawiam się jak to zrobić żeby przywrócić system do poprzedniego stanu :unsure: myśle że jest to dosyć problematyczne i chyba lepiej jak zainstaluje fedore od początku... może macie jakiś pomysł jak tego uniknąć ?

ostatnio skopałem sobie fedore poprzez odistalowanie wszystkich pakietów typu "devel"

W jaki sposób to robiłeś? Njprościej i najbezpieczniej jest wydając komendę:

rpmdev-rmdevelrpms

(z pakietu rpmdevtools)

okazało się jednak żę tak nie jest i system niebardzo chce działać <_<

Pewnie odinstalowałeś coś jeszcze albo robiłeś to w niewłaściwy sposób (--nodeps albo --force).

teraz zastanawiam się jak to zrobić żeby przywrócić system do poprzedniego stanu

Przejrzec liste pakietów które usunąłeś (np zdiffowac /var/log/rpm* albo przejrzec logi yuma). Poza tym nie napisałeś co nie działa...

co do tego co się odinstalowało to yum pociągnął troche zalerzności jeszcze z tymi pakietami i (_niemam_ → nie mam) ORT już np gnoma noi kde jest mocno okrojone <_< ale co do tego co (_niedziała_ → nie działa) ORT to nieda się uruchomić połowy deamonów systemowych noi po odistalowaniu kernel-devel niedziałają mi strowniki do karty graficznej :unsure:

spróbuje przejrzeć logi (_yum'a_ → yuma) ORT i może uda się zainstalować to wszystko od nowa :)

co do tego co się odinstalowało to yum pociągnął troche zalerzności jeszcze z tymi pakietami i (_niemam_ → nie mam) ORT już np gnoma noi kde jest mocno okrojone

Nie przejrzałeś najpierw listy usuwanych pakietów?

po odistalowaniu kernel-devel niedziałają mi strowniki do karty graficznej :unsure:

kernel-devel nie ma ŻADNEGO wpływu na działanie sterowników.