yeti Napisano Wrzesień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2006 mam taki problem zrobiłem maskardę i wszyskto było by ok gdyby nie to że na kompie który korzysta z udostępnionego netu wszystko działa tylko po IP, wpisanie domeny zwraca ze nie znaleziono danej strony. łacze na kompie który udostepnia to neo (ppp0) system fc5 (selinux + firewall), komp który korzysta to mac (wpisane dns na sztywno te same co w resolv.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Wrzesień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2006 wyłącz firewall !! ja miałem taki sam problem albo dopisz do iptables -A RH-Firewall-1-INPUT -j REJECT --reject-with icmp-host-prohibited nie jestem pewien czy to na 100% ta linijka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Wrzesień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2006 a DNS-y sprawdziles ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2006 a DNS-y sprawdziles ?No, niby yeti napisal, ze wpisane dns na sztywno te same co w resolv.conf ale mi to tez wyglada na ewidentny problem z DNS... Sprawdziles, czy Ci przypadkiem Mac nie podmienia DNSow przy starcie na jakies inne? Pingi z Maca na IP serwerow DNS dochodza? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yeti Napisano Wrzesień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 dns sa wpisane i mac nie podmienia ich bo udostpenione lacze przez winshita działą na macu a konfiguracja sie nie zmienia. tak pingi dochodza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 a wpisz jako dns adres komputera co udostepnia net Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yeti Napisano Wrzesień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 niec nie daje dalej to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 a wyłączyłeś firewalla na stałe na komputerze udostępniającym?? Jak korzystasz z Gnome to: Środowisko-Administracja-poziom bezpieczeńswta i zapora sieciowa i tam wyłącz firewall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yeti Napisano Wrzesień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 a co mi da wylaczenie firewalla ja chec zeby on działał. po wylaczenieu dziala firewall dziala ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 moje iptables wygląda następująco # Firewall configuration written by system-config-securitylevel # Manual customization of this file is not recommended. *filter :INPUT ACCEPT [0:0] :FORWARD ACCEPT [0:0] :OUTPUT ACCEPT [0:0] :RH-Firewall-1-INPUT - [0:0] -A INPUT -j RH-Firewall-1-INPUT -A FORWARD -j RH-Firewall-1-INPUT -A RH-Firewall-1-INPUT -i lo -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -i eth0 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p icmp --icmp-type any -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p 50 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p 51 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p udp --dport 5353 -d 224.0.0.251 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p udp -m udp --dport 631 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 22 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 5900 -j ACCEPT-A RH-Firewall-1-INPUT -j REJECT --reject-with icmp-host-prohibited COMMIT *mangle :PREROUTING ACCEPT [0:0] :INPUT ACCEPT [0:0] :FORWARD ACCEPT [0:0] :OUTPUT ACCEPT [0:0] :POSTROUTING ACCEPT [0:0] -A PREROUTING -i eth0 -j MARK --set-mark 0x9 COMMIT *nat :PREROUTING ACCEPT [0:0] :OUTPUT ACCEPT [0:0] :POSTROUTING ACCEPT [0:0] -A POSTROUTING -m mark --mark 0x9 -s 192.168.1.200 -j MASQUERADE COMMIT Też mam udostępnianie neta eth0 -sieć wewnątrzna eth1 -intenet już nie pamiętam jakie linijki dopisywałem ponieważ maskarade robiłem z 2 miesiące temu więc zrozum mnie teraz potrzebujesz kogoś kto Ci to zinterpretuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindie Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 ..sprboj firestartera.. wszystko mozna ustawiac za_pomoca_myszki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi