andriusza1 Napisano Wrzesień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2006 witam, chodzi mi niby o taki banal jak w temacie. Problem polega na tym, ze nie moge w windowsie dodac drukarki jako sieciowej (glównie chodzi o stery), ano dlatego ze powinna byc sekcja: [printer$] comment = sterowniki drukarki path = ????? no i wlasnie, gdzie sa te drivery? W susie mam np w /var/lib/samba/drivers w innych distrach to: /usr/local/samba/lib/drivers ale w Fedorce nie mam pojecia gdzie one sa, a bez tej sciezki nie mam automatyki dla windowsa. Zna ktos na to odpowiedz? Akurat serwer samby jest na Fedorze, dlatego pytam. Aha dodam, ze cups etc posiadam, Fedora-server drukuje, windows widzi drkukare jako sieciowa, problem tylko jak pisalem zapodania sciezki do driverów, no bo oczywiscie jak zwykle kazde distro musi miec gdzies indziej wszystko Moze jakis pakiecik mam zainstalowac? Bo jak robilem find / -name "drivers" to nie znalazlo mi takiej sciezki, gdzie by byla i /samba/ i /drivers --------------- EDIT A w Fedora 5 gdzie jest ta sciezka do sterowników? Moze to choc ktos wie? Bo sprawdzam FC5 i gdzies znalazlem, ze niby ktos ma path = /etc/samba/drivers Qrcze, no co jest z ta fedorka? ale dziwne, bo u mnie nie ma w tym katalogu, katalogu drivers Moze mi ktos pomóc???? Korzystalem z tego http://lists.samba.org/archive/samba/2004-April/084470.html (tj akurat dla FC1), ale gdzies mialem, ze tak samo jest dla 5 ---------------- EDIT Nastepny artykul ze strony http://www.done.homelinux.org/printers/cups.html tak niby tu powinno byc: [print$] comment = Printer Drivers path = /usr/share/cups/drivers browseable = yes guest ok = no read only = yes write list = root no ale oczywiscie w FC jest /usr/share/cups/ z tym ze na tym sie konczy, bo nie ma dalej tego katalogu /drivers. Za chwile zwariuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2006 [print$] comment = Printer Drivers path = /usr/share/cups/drivers browseable = yes guest ok = no read only = yes write list = root no ale oczywiście w FC jest /usr/share/cups/ z tym że na tym się kończy, bo nie ma dalej tego katalogu /drivers. Za chwile zwariuje A gdybys tak po prostu zalozyl w ../drivers katalog dajmy na to /hpxxxx i wrzucil do niego windowsowe stery? Nie pojdzie? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wladakov Napisano Listopad 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2006 Witam www.banita.pl Tam jest opis jak skonfigurowac drukarke pzdr wladakov Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi