Skocz do zawartości

Samba I Automatyczna Instalacja Sterowników Drukarki (fedora 3)

andriusza1

Rekomendowane odpowiedzi

witam, chodzi mi niby o taki banal jak w temacie. Problem polega na tym, ze nie moge w windowsie dodac drukarki jako sieciowej (glównie chodzi o stery), ano dlatego ze powinna byc sekcja:

[printer$]
comment = sterowniki drukarki
path = ?????

no i wlasnie, gdzie sa te drivery? W susie mam np w /var/lib/samba/drivers

w innych distrach to:

/usr/local/samba/lib/drivers

ale w Fedorce nie mam pojecia gdzie one sa, a bez tej sciezki nie mam automatyki dla windowsa. Zna ktos na to odpowiedz? Akurat serwer samby jest na Fedorze, dlatego pytam.

Aha dodam, ze cups etc posiadam, Fedora-server drukuje, windows widzi drkukare jako sieciowa, problem tylko jak pisalem zapodania sciezki do driverów, no bo oczywiscie jak zwykle kazde distro musi miec gdzies indziej wszystko :( Moze jakis pakiecik mam zainstalowac? Bo jak robilem

find / -name "drivers"

to nie znalazlo mi takiej sciezki, gdzie by byla i /samba/ i /drivers

---------------

EDIT

A w Fedora 5 gdzie jest ta sciezka do sterowników? Moze to choc ktos wie? Bo sprawdzam FC5 i gdzies znalazlem, ze niby ktos ma

path = /etc/samba/drivers

Qrcze, no co jest z ta fedorka? ale dziwne, bo u mnie nie ma w tym katalogu, katalogu drivers :( Moze mi ktos pomóc???? Korzystalem z tego http://lists.samba.org/archive/samba/2004-April/084470.html (tj akurat dla FC1), ale gdzies mialem, ze tak samo jest dla 5

----------------

EDIT

Nastepny artykul ze strony http://www.done.homelinux.org/printers/cups.html

tak niby tu powinno byc:

[print$]
   comment = Printer Drivers
   path = /usr/share/cups/drivers
   browseable = yes
   guest ok = no
   read only = yes
   write list = root

no ale oczywiscie w FC jest /usr/share/cups/ z tym ze na tym sie konczy, bo nie ma dalej tego katalogu /drivers. Za chwile zwariuje :angry:

[print$]
   comment = Printer Drivers
   path = /usr/share/cups/drivers
   browseable = yes
   guest ok = no
   read only = yes
   write list = root

no ale oczywiście w FC jest /usr/share/cups/ z tym że na tym się kończy, bo nie ma dalej tego katalogu /drivers. Za chwile zwariuje :angry:

A gdybys tak po prostu zalozyl w ../drivers katalog dajmy na to /hpxxxx i wrzucil do niego windowsowe stery? Nie pojdzie?

Pozdro

• 1 month later...