Skocz do zawartości

Fedora Core 4+raid1+grub =kłopocik

zagmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich od wczoraj walkuje temat gruba i nie moge go zmeczyc :(

Chodzi o to ze :

Zrobilem Software RAID w taki sposób

SDA1+SDB1 ---> /BOOT

SDA2+SDB2 ----> /SWAP

SDA3+SDB3------> /

Wszystko ladnie sie zainstalowalo i odpalilo.

Ale wpadlem na pomysl zeby odlaczyc SDB i zobaczyc jak system zareaguje.

Wszystko odpalilo sie ok to teraz zmiana podlaczylem SDB a odpiolem SDA i lipa system nie startuje.

Po kombinacjach min zrobilem tak :

#grub

#find /grub/stage1

#device (hd0) /dev/sda

#root (hd0,0)

#setup (hd0)

To samo dla 2 dysku tylko (hd1) i /dev/sdb oraz root (hd1,0)

Niestety dalej jest to samo tylko dodatkowo gdy system chce sie odpalic z 2 dysku czeka 2s i restart--->wczesniej bylo ok tzn wywalalo napis Grub i pozamiatane :(

W zwiazq z tym mam pytanko jak to poustawiac coby system niezaleznie od tego który dysk wypniemy zawsze sie podnosil.

Z góry dziekuje.

Witam.

Opiekuje się kilkunastoma serwerami i wszystkie mam postawione na Fedorze (4 lub 5) i zawsze stosuje RAID1 programowy. Muszę powiedzieć że też miałem problemy z Fedorą 4 i GRUB-em (system się nie podnosił: napis GRUB i koniec). Doszedłem, że to wina tego że stosowałem dwa różne systemy plików: ext3 i reiserfs. Zainstalowłem system na domyślnym systemie plików czyli ext3, na domyślnych ustawieniach GRUB-a i chodzi. A testuje to tak: odpalam sendmaila żeby powiadamiał mnie co się dzieje w systemie i następnie odłączam jeden dysk. System podnosi się i dostaje maila w /var/mail o krytycznym błędzie. Potem podłączam ten dysk na swoje miejsce i odpalam ponownie. Podnosi się i dotaje maila że wsio wróciło do normy. Odłączam teraz drugi dysk i mam powtórkę: po odpaleniu systemu mam maila o krytycznym błędzie.

Podsumowując muszę powiedzieć że ja to robie na domyślnych propozycjach instalatora i wszystko chodzi.

Pozdrawiam.