DeXter Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Witam. Mam problem z yumem. W zasadzie pierwszy raz go uzywam poniewaz mam problem z instalacja GCC gdyz do jego instalacji wymagany jest glibc-devel-2.2.90-12 ale nigdzie nie moge znalezc tej wersji. Polecono mi wiec instalacje gcc przez yuma ale po wpisaniu polecenia "yum install gcc" wyskakuje mi nastepujacy błąd: Setting up Install Process Setting up Repo: base Cannot find a valid baseurl for repo: base Co powieninem w tym momencie zrobic. PS. Tak (_wogole_ → w ogóle) ORT to moj problem rozpoczal sie przy instalacji postfixa. Nie moglem sobie poradzic z konfiguracja postfixa zainstalowanego wraz z fedora. Wiem ze moze to nie ten temat ale polecacie mi instalacje postfixa na nowo czy kombinowanie z tym co jest juz zainstalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Ja osobiscie to Ci polecam zostawienie FC3 w spokoju... jesli jestes na poczatku drogi - a na to wskazuje nie rozwiazany jeszcze problem z postfixem - to odpusc sobie, poczekaj 2 tygodnie i zaczniesz cala zabawe od nowa, na zywej, rozwijanej i wspieranej wersji Fedory. '3' od dawna nie jest juz wspierana ani rozwijana, wychodza (teoretycznie) tylko krytyczne poprawki zwiazane z bezpieczenstwem (albo juz nawet to zostalo zaniechane ostatni zaktualizowany pakiet to tzdata @ 12/01/2006), zadnych nowych wersji programow... nie dziw sie ze czegos nie mozesz znalesc. Z innej beczki - Wiekszosc z nas juz nie pamieta FC3 a niestety bylo zbyt duzo zmian i byly zbyt duze, zeby nie powiedziec - zasadnicze, wiec bedzie Ci ciezko doczekac sie na odpowiedz czy porade. Najstarsi gorale juz po prostu tamtej wersji nie pamietaja... A jesli Ci sie spieszy to na mirrorach masz dostepna FC5. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeXter Napisano Wrzesień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 No chyba masz racje. A jesli chodzi o postfixa to doradzał byś jego instalacje wraz z systemem czy samodzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Jak najbardziej z systemem. Ale moze bardziej doswiadczeni postfixowcy sie wypowiedza?... Ja w kazdym badz razie nigdy z uruchomieniem postfixa zainstalowanego z rpmow wraz z systemem problemow nie mialem, choc przyznam ze nigdy czegos specjalnego od niego nie wymagalem Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 mam problem z instalacja GCC gdyz do jego instalacji wymagany jest glibc-devel-2.2.90-12 ale nigdzie nie moge znalezc tej wersji. Odpisywałem już na pl.comp.os.linux, ale nie zauważyłem jednego błędu w Twoim poście. Nie czytasz uważnie komunikatów wypisywanych przez RPM. gcc ma takie zależności: Requires: glibc-devel >= 2.2.90-12 Wcale nie jest potrzebna wersja 2.2.90-12 tylko taka lub NOWSZA... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeXter Napisano Wrzesień 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2006 male niedopatrzenie ale narazie nie bede juz tego robil tylko poczekam na nowa wersje fedory i zaczne zabawe od nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi