Skocz do zawartości

Nfs

rob_e

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z nfs. Postawilem w firmie FC5 która to ma sluzyc zaserwer plików i drukarek. Co wazne katalogi domowe uzytkowników przechowywane beda na tym wlasnie serwerze. No i sprawa wyglada nastepujaco:

- nfs dziala - moge podmontowac udostepnione zasoby z dowonego komputera w sieci

- moge zalogowac sie lokalnie na serwerze na kazde z utworzonych na nim kont (jest ich ok 30 w tej chwili)

- ale nie moge zalogowac sie na zadnym komputerze klienta ze zdalnym /home - system wpuszcza mnie (czyli jak dla mnie ok) po czym wyswietla komunikat typu: "twoja sesja trwala krócej niz 10 sekund..." w pliku xsession-error widac ze nie mam dostepu do katalogu domowego... no i wlasnie... klient widzi udostepniony zasób (/home) ale przypisuje sobie dowolnego wlasciciela do folderów na nim umieszczonych (bez zadnej logiki: wlascicielem folderu "kasia" jest "Robert" i odwrotnie... przy 30 folderach robi sie niezly burdel. Na serwerze oczywiscie jest ok). Czy ktos wie o co chodzi? Bo ja juz nie daje rady...

Pozdrawiam.

no nic. juz sobie poradzilem.