Valefor Napisano Październik 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2006 Witam, Mam problem z uruchomieniem Tomcata Co do tej pory zrobilem: mam zainstalowane JDK lokalnie java -verision java version "1.4.2_12" Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build 1.4.2_12-b03) Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.4.2_12-b03, mixed mode) zmienna środowiskowa $PATH w .bashrc wygląda tak: export PATH=/home/adam/jdk/j2sdk1.4.2_12/bin:$PATH w .bash_profile mam tak: PATH=$PATH:$HOME/bin export PATH=/home/adam/jdk/j2sdk1.4.2_12/bin:$PATH export PATH Mogę poprawnie pisać i kompilować programy .java Teraz pobralem ze stronki pliczek apache-tomcat-5.5.20.zip ,apache-tomcat-5.5.20-compat.zip rozpakowałem w katalogu /home/adam/apache-tomcat-5.5.20 dodałem zmienna srodowiskowa JAVA_HOME do .bashrc export JAVA_HOME=/home/adam/jdk/j2sdk1.4.2_12 Nastepnie zmodyfikowałem pliki konfiguracyjne serwera dotyczące portu itp. Chcialem przetestować działanie serwera $ shutdown.sh bash: shutdown.sh: command not found a potem $ ./shutdown.sh bash: ./shutdown.sh: Brak dostępu Pomysły mi się skonczyły proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Październik 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2006 Moge poprawnie pisac i kompilowac programy .java Teraz pobralem ze stronki pliczek apache-tomcat-5.5.20.zip ,apache-tomcat-5.5.20-compat.zip rozpakowalem w katalogu /home/adam/apache-tomcat-5.5.20 dodalem zmienna srodowiskowa JAVA_HOME do .bashrc Nie znam sie na tym ale widze ze tomcat jest w repo i to nawet w core. Zobacz jeszcze na fedoraforum.org widzialem ze tam wywala sporo postów gdy sie wpisze w szukaj "tomcat". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Październik 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2006 Instalacja Tomcata per user? Nie polecam... Tomcat tworzy swojego usera i do niego też należą pewnie pliki we wspomnianym archiwum. Dlatego też lepiej zainstalować go i uruchamiać jako usługę. Wtedy nie powinieneś mieć problemów. Możesz tak zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valefor Napisano Październik 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2006 Instalacja Tomcata per user? Nie polecam... Tomcat tworzy swojego usera i do niego też należą pewnie pliki we wspomnianym archiwum. Dlatego też lepiej zainstalować go i uruchamiać jako usługę. Wtedy nie powinieneś mieć problemów. Możesz tak zrobić? najwidoczniej będe musiał Ponury dzięki za info troche na tamtym forum poczytałem teraz będe kombinował EDYTA: Temat jak dla mnie nieaktualny. Zrezygnowałem z lokalnej instalcji i przerobiłem krok po kroku instalacja java i tomcata wszystko podane na tależu polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi