samba Napisano Październik 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2006 Jak ustawić śmietnik w sambie aby było widać kto usunął plik/katalog .Chodzi mi o coś takiego że jeśli ktoś usunie plik z share to w .recycle patrząc przez chmod chciałbym zobaczyć kto go usunął a nie stworzył? Ktoś ma jakiś pomysł? [/code] [share] oplocks = no locking = yes invalid users = @geodeta,@ewidencja,@praktykanci write list = piotr,adziewulska,root,Jankowski,@geo path = /home/samba/geo deny hosts = korytarz1, korytarz2 force group = geo force create mode = 0777 vfs object = recycle full_audit recycle:keeptree = true recycle:versions = false full_audit:prefix = %u|%I full_audit:success = pwrite rename unlink rmdir filecopy full_audit:failure = all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Październik 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2006 Ok chyba już wiem recycle:touch = true sprawia że data dotknięcia pliku (dostępu do pliku) zmienia się w momencie skasowania go do.recycle Jednakże mam inny problem. Jak usunie się katalog to w .recycle katalog ten przechodzi na własość osoby która go usunęła chmod 700 i jeśli ktoś będzie chciał coś jeszcze usunąć to nie będzie zapisu w tym katalogu tak więc nie zostanie on tym samym zapisany w śmietniku Może ktoś wie jak rozwiązać ten problem ? Bo zaznaczanie chmodem na 777 co chwile to głupie rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi