Skocz do zawartości

Fc5 I Pobor Mocy

starsin

Rekomendowane odpowiedzi

witam

testuje sobie fedore jako OS na moj gateway i generalnie na razie wszysko chodzi ladnie i gladko tylko zastanawia mnie jedna rzecz: na procu PIII 500 (5x100) jak fedora sie juz zaladuje i zuzycie proca jest ~ 0% (tak przynajmniej pokazyje top) to pobor mocy calego kompa siega 55-60W (mam miernik ktory pokazuje ile ciagnie podlaczone do niego urzadzenie). tymczasem jesli na tym samym kompie odpale w2k sp4 to pobor mocy jest w granicach 38-41W przy obciazeniu proca 0%.

ma moze ktos pomysl dlaczego sie tak dzieje i ewentualnie jak mozna obnizyc pobor mocy kompa? chociaz jesli komp nic nie robi to wydaje mi sie ze niewiele mozna z tym zrobic.

dodam jeszcze ze ze jesli obciaze proca (100%) to pobor mocy w win i fedorze jest mniej wiecej taki sam = 65W.

aha w tej chwili na bramce mam PIII 450 i redhat'em 9 i tak mobor mocy jest ok 40W w trybie idle

pozdrawiam

a jak je wyladowac?

Coś w stylu rmmod uhci_hcd powinno pomóc (sprawdź jeszcze jakie masz załadowane moduły - może byc ehci_hcd czy ohci_hcd)

http://kernelslacker.livejournal.com/33637.html

btw. dzisiaj zainstalowalem ubuntu-6.06-desktop-i386 i tez ciagnie prawie 60W. doprawdy mnie to zastanawia. winde sprawdzilem znowu i jej starcza 40W ;/

To nie wina dystrybucji, a jądra. W 2.4 (RH9) pewnie było coś inaczej napisane, więc ciągło mniej. Wartośc 60W to jednak sporo. Problem warto zgłosic w bugzilli albo na LKML.