Skocz do zawartości

Powiększanie

blepfuj

Rekomendowane odpowiedzi

PS czy to normalne że 8gb nie starcza na fedorę core 5 z zainstalowaną dość dużą ilością dodatków a dokładnie na update tego? ...wykrzaczył mi po 60% update'u

Jeżeli chodzi tobie o partycję '/' bez '/home' to nie, nie jest to normalne. Ja mam 9GB na '/', wiem za dużo, a fedora zajmuje 4,5GB.

z zainstalowaną dość dużą ilością dodatków a dokładnie na update tego?
A ile to jest dosc duzo ?

Teoretycznie powinno raczej wystarczyc, ale to tylko teoria ;) kto Cie tam wie ile zes tam filmow nawrzucal :D

Tak powaznie to musisz pamietac, ze proces aktualizacji polega na (1) pobraniu wszystkich nowych pakietow na dysk, (2) ich zainstalowaniu i (3) odinstalowaniu starszych wersji... czyli z pewnym uproszczeniem mozna przyjac, ze jesli nie robiles updateu bardzo dlugo, lub np. wlasnie zainstalowales FC5 i robisz pierwszy update (a troche sie tego nazbieralo...) to mozesz potrzebowac - zalozmy i policzmy (1) 1GB + (2) 2GB + 100MB na pliki tymczasowe w czasie instalacji duzego pakietu = czyli jakies 3.1GB extra miejsca na dysku (przy zalozeniu ze rpmy beda skompresowane do 50%)...

Dopiero po zainstalowaniu wszystkiego nastepuje stopniowe odinstalowywanie starych pakietow i (3) zwalnianie zajmowanego przez nie miejsca, a potem czyszczenie cache yuma z pobranych pakietow (ale to zalezy od jego ustawien...)

Mozna uniknac tego problemu instalujac update partiami (po kawalku)

Pozdro

Cóż... na linuksowej partycji zainstalowany jest tylko system, żadnych filmów/gier/innych probgramów. Update owszem pierwszy po zainstalowaniu fedory ściągniętej zaraz po jej ukazaniu się ( wersji 5 ) I update'u jest prawie 1GB. Z tego co udało mi się gdzieś dogrzebać to brakuje mi około 250 mega.... ale zwiększenie partycji i tak by się przydało, zeby coś takiego wiecej sie nie zdarzało. Partition magic 8 spod windowsa nie chce zmienić jej wielkości.

Pozdrawiam

witam,

mialem ostatnio podobny problem/pomysl, ale pomimo, ze nie lubie siac defetyzmu, mnie sie to nie udalo :(

probowalem roznych programow (gparted, qtparted i Partition Manager pod Win), ale nic z tego. rozmawialem tez ze znajomym informatykiem i on tez twierdzi, ze to byc moze mozliwe, ale raczej nikt nie wie jak.

zajrzyj pod ten link.

http://forum.fedora.pl/Doklejanie-Partycji-t11788.html

to historia moich zmagan. w sumie tylko ulamek historii. walczylem 3 dni bez rezultatu. w tym poscie sa tez linki do opisu jak obejsc ten problem czyli stworzenie innej partycji, przeniesienie /usr i w ten sposob odchudzenie /. u innych podobno dziala, u mnie nie wiec musisz sam to przetestowac. udalo mi sie tylko przeniesc /opt, ktory byl u mnie dosc spory. moze to byla kwestia odpowiedniego skopiowania z zachowaniem wszystkich zmiennych, ale teraz juz nie mam ani czasu ani potrzeby przenosic tego /usr.

powodzenia! gdyby udalo Ci sie cos z tym wykombinowac, daj znac. byc moze wroce kiedys do tego tematu.

Daf

starczylo odpalic kompa z linux rescue i dopiero przerzucic /usr.

swietnie, dzieki! chociaz tak jak pisalem, teraz tego nie bede robil, ale na przyszlosc sie przyda.

a tak swoja droga pyt teoretyczne: dlaczego na linux rescue? jakie to ma znaczenie. przeciez i tak jak robie restart to on laduje wszystko od zera. chociaz moge (i pewnie tak jest) sie mylic.

Daf

a tak swoja droga pyt teoretyczne: dlaczego na linux rescue? jakie to ma znaczenie

trzeba w ten sposob, ze wzgledu na mozliwosc wystapienia niespojnosci danych (a co za tym idzie ich utrate) na partycji (np. przez zapis jakiegos pliku na partycji przez program w trakcie wykonywania jakiejs operacji na dysku/partycji), nalezy wiec przeprowadzac naprawy/dzielenia itp. na odmontowanych partycjach, a co za tym idzie w przypadku linuksa trzeba skorzystac z dystrybucji live,

wszystkie systemy plikow z ksiegowaniem maja to samo,

dlatego rowniez w Windows XP nie mozesz naprawic dysku systemowego w trakcie dzialania, a dopiero przy ponownym uruchamianiu - podobnie dzialaja programy typu Partition Magic, ktore w razie operacji na dysku systemowym wszystkie operacje przeprowadzaja przy nastepnym uruchomieniu

w przypadku linuksa sprawa jest bardziej skomplikowana poniewaz drzewo katalogow systemowych moze byc rozmieszczonych na wielu partycjach, a co za tym idzie dostep do nich wszystkich jest niemozliwy przez programy typu gparted kiedy te katalogi sa podmontowane - sa uzywane (a montowane sa w trakcie startu systemu), dlatego trzeba uzyc dystrybucji live, ktora dostarczy nam dzialajacy system linuksowy - wraz z narzedziami typu parted