MC' Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 Witam, Ostatnio zapuściłem update systemu yum update. Wszysteko niby poszło ze zciąganiem 690 MB (yumcache mam na home) ale przy instalacji każdy pakiet się wywalał bo .. installing package openoffice.org-core-2.0.2-5.19.2 needs 85MB on the / filesystem ... itd przelatywały wszystkie paiety aż kończyło się na You have new mail in /var/spool/mail/root a tam tylko Subject: Anacron job 'cron.daily' /etc/cron.daily/0anacron: anacron: Cannot run - another anacron process is already running.: Resource deadlock avoided Na / mam 660 MB wolnego więc niby powinno wystarczyć do instalek bo pakiety mam na /home. 1. O co chodzi z tym miejscem czy to podsumowanie yuma mówiące że trzeba 690 MB mówi o / czy o yum cache? 2. Jakim poleceniem mógłbym groupupdate tyko że alfabetycznie yum groupupdate a* ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 Wszysteko niby poszło ze zciąganiem 690 MB (yumcache mam na home [ciach] Na / mam 660 MB wolnego więc niby powinno wystarczyć do instalek bo pakiety mam na /home. Nie wiem jak tam teraz uczą matematyki, ale z tego co mi kiedyś wpoili do głowy to 660 < 690 ;-) 1. O co chodzi z tym miejscem czy to podsumowanie yuma mówiące że trzeba 690 MB mówi o / czy o yum cache? / 2. Jakim poleceniem mógłbym groupupdate tyko że alfabetycznie yum groupupdate a* yum update [abcd]* chyba powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 Nie wiem jak tam teraz uczą matematyki, ale z tego co mi kiedyś wpoili do głowy to 660 < 690 ;-) Rozumiem, że bardzo chciałeś się popisać swoją wiedzą z matematyki ale trochę Ci nie wyszło no chyba, że pobawił byś się tu trochę rozwiązaniem r-nia ciepła (równanie rózniczkowe cząstkowe hint ) Gdybyś jednak zechciał przeczytać dokładniej posta to zauważył byś że rozrużniam tą minimalną różnicę 30 (patrz pytanie nr 1) natomiast obszar mojej niewiedzy to alternatywa czy te 690 MB ptrzeba na download (czyli yumcache) czy na root... (ehhh czy naprawdę muszę się powtarzać ;/ ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 ...Gdybys jednak zechcial przeczytac dokladniej posta to zauwazyl bys ze rozruzniam ta minimalna róznice 30 (patrz pytanie nr 1) natomiast obszar mojej niewiedzy to alternatywa czy te 690 MB ptrzeba na download (czyli yumcache) czy na root... Masz troche racji, ale gajownik ma jej troche wiecej Ze 2 dni temu opisalem pogladowo jak dziala proces aktualizacji yumem wiec poszukaj tamtego mojego posta bo (przepraszam) nie chce mi sie tego opisywac ponownie. Reasumujac - skoro sciagnales 690MB pakietow do updateu, to bedziesz potrzebowal ~ 1-2GB wolnego miejca na / zeby je zainstalowac... z tym wolnym miejscem tak tyko strzelam, ale bedzie to na pewno sporo wiecej niz 690MB. yumaj po kawalku, tak jak Ci doradzil gajownik Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 Masz troche racji, ale gajownik ma jej troche wiecej Szczerze przyznam, że zupełnie nie wiem dlaczego miałby niby mieć więcej tej racji skoro jest już empirycznie dowiedzione @up, że jej nie miał (stwierdzając że problem widzę w rozpatrzeniu relacji >) bo zwyczajnie nie preczytał dokładnie posta Co do odpowiedzi to bardzo dziękuję wam obu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2006 Rozumiem, że bardzo chciałeś się popisać swoją wiedzą z matematyki Nie, to nie miało tego na celu. Problem wydawał mi się oczywisty -- chcesz zainstalować więcej programów niż może w danej chwili zmieścić się w głównym systemie plików. Pozwoliłem sobie zażartować, a Ty to wziąłeś zbyt dosłownie jako obelgę pod Twoim adresem. Jeśli Cię to uraziło to sorry. bo zwyczajnie nie preczytał dokładnie posta Przeczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2006 OK NP Cała sprawa wynikała z tego że dla mnie te 690 MB nie było jasne czego się tyczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi