pawel_F4 Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 Pisze program w builderze (a przynajmniej staram sie ). Chce po kliknieciu w przycisk otworzyc plik. kod: void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender) { if(OpenDialog1->Execute()) { } To dziala. Jak sie odwolac do nazwy pliku ? jak moge ja przypisac do innej zmiennej? chodzi mi o to ze musze zliczac znak po znaku. Wiem jak to napisac w c++, ale nie wiem jak sie odwolac do nazwy pliku wybranego z dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 z pamieci: OpenDialog1.FileName //jak zwykle polecam google, albo chociaz helpa funkcji, sa na maksa dobrze opisane... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 najpierw musisz sprawdzic czy opendialog1 istnieje. mialem kiedys podobne jaja. jak dokopie sie do archiwów pc-formatu z 2001 roku to dam ci listing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 podejrzewam, że OpenDialog1->Execute() zwróci TRUE jak user kliknie "ok", albo zwróci FALSE, jeśli da "anuluj" ale mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_F4 Napisano Październik 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2006 podejrzewam, że OpenDialog1->Execute() zwróci TRUE jak user kliknie "ok", albo zwróci FALSE, jeśli da "anuluj" ale mogę się mylić nie mylisz sie Zaladowalem zawartosc pliku do memo. Jak z memo odczytac znak po znaku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Październik 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2006 naucz się korzystać z opisów funkcji w helpie Buildera... takie połączenie z google wymia... pisane z pamięci: Memo1->Lines->String[x][y]; sprawdź dokładnie w helpie, ja nie mam teraz do niego dostępu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi