samba Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 Wiem że zaraz padną słowa nekrofilia itp jednakże niektóre sprawy są nie do przeskoczenia jeśli chodzi o biurokracje i przepisy prawne.Więc prosze o zrozumienie na wstępie:) Otóż mam produkcyjny serwer FC3 samba który działa jako PDC i na nim są b.ważne dane.Dane tak ważne że serwer ten nigdy nie był podłączony fizycznie do internetu stąd brak jego aktualizacji.Teraz nastąpiła możliwość chwilowego zaktualizowania go przez net. Jedna z firm która zanim zostałem pracownikiem zajmowała się tym serwerem ,przekompilowała kernel na Linux serwer 2.6.9-1.667smp #1 SMP Tue Nov 2 14:59:52 EST 2004 i686 i686 i386 GNU/Linux samba-3.0.12-1 samba-3.0.8-0.pre1.3 Ponieważ mam różne problemy z sambą i myślę że jest to wina zbyt starej wersji chciałbym zrobić update yumem. Jestem pod straszną presją bo jeśli coś pójdzie nie tak to cała firma stanie:( Moje pytania są następujące: Czy yum ściąga wersje stabline? Jeśni nie to jak go ustawić tj z jakich repozytoriów ma popbrać wersje stable? Czy jest możliwość zrobienia czegoś takiego jak rollback? (przywracanie systemu) np po niepomyślnej aktualizacji chciałbym wrócić do poprzedniej wersji samby. Czy aktualizować najpierw samego yuma yum update yum a później yum update (cały system) czy tylko samą sambę yum update samba?? Napiszcie swoje uwagi i doświadczenia z aktualizacji serwerów produkcyjnych yumem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 Wiem ze zaraz padna slowa nekrofilia itp jednakze niektóre sprawy sa nie do przeskoczenia jesli chodzi o biurokracje i przepisy prawne.Wiec prosze o zrozumienie na wstepie:) Otóz mam produkcyjny serwer FC3 samba który dziala jako PDC i na nim sa b.wazne dane.Dane tak wazne ze serwer ten nigdy nie byl podlaczony fizycznie do internetu stad brak jego aktualizacji.Teraz nastapila mozliwosc chwilowego zaktualizowania go przez net. Jedna z firm która zanim zostalem pracownikiem zajmowala sie tym serwerem ,przekompilowala kernel na Linux serwer 2.6.9-1.667smp #1 SMP Tue Nov 2 14:59:52 EST 2004 i686 i686 i386 GNU/Linux samba-3.0.12-1 samba-3.0.8-0.pre1.3 Poniewaz mam rózne problemy z samba i mysle ze jest to wina zbyt starej wersji chcialbym zrobic update yumem. Jestem pod straszna presja bo jesli cos pójdzie nie tak to cala firma stanie:( Oj do konca nie jestem pewien , ale ja mam poblem z ubdate a z instalacja nowych programów juz nie Tylko dlatego iz mam zapore do internetu inna zainstalowana , która zmodyfikowala cos z kernelem . A tak w ogóle przejscie z FC3 na FC5 ( moze FC6) , za pomoca yuma lub starego up_costam nawet nie pamietam , Poszukaj tematów na forum jakie byly problemy c przejsciem z FC4 na FC5 za pomoca updatu Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 Otóż mam produkcyjny serwer FC3 samba który działa jako PDC i na nim są b.ważne dane.Dane tak ważne że serwer ten nigdy nie był podłączony fizycznie do internetu stąd brak jego aktualizacji. Podstawa to backup. Teraz nastąpiła możliwość chwilowego zaktualizowania go przez net. Wiedz, że do FC3 nie wychodzą aktualizacje od dawna. Zaktualizujesz system, ale i tak do starych wersji. Linux serwer 2.6.9-1.667smp #1 SMP Tue Nov 2 14:59:52 EST 2004 i686 i686 i386 GNU/Linux samba-3.0.12-1 samba-3.0.8-0.pre1.3 Dwie samby w systemie? Niezły bałagan. W aktualizacjach "najnowsza" do FC-3 jest samba-3.0.10. Ponieważ mam różne problemy z sambą i myślę że jest to wina zbyt starej wersji chciałbym zrobić update yumem. Jestem pod straszną presją bo jeśli coś pójdzie nie tak to cała firma stanie:( W takich sytuacjach robisz dokładną kopię systemu na podobnym komputerze i na nim wszystko testujesz. Jak wszystko pójdzie ok, to dopiero wtedy aktualizujesz główną maszynę (najlepiej późno w nocy ;-) ). Czy yum ściąga wersje stabline? Standardowo tak. Czy jest możliwość zrobienia czegoś takiego jak rollback? (przywracanie systemu) np po niepomyślnej aktualizacji chciałbym wrócić do poprzedniej wersji samby. Ściągasz pakiety do katalogu i potem: rpm -Uvh --oldpackage stara-i-dziurawa-wersja-samby.rpm Czy aktualizować najpierw samego yuma yum update yum a później yum update (cały system) Lepiej najpierw yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi