tp_47 Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Witam mam taki problem rozwiazuje takie zadania, ale cos ciezko idzie: Wyswietlanie liczb w zakresie do 1000, z pominieciem podzielnych przez 3 i 7: #!/bin/bash for i in sek "1000" do if [ ! l=$(( i % 7 )) ] then echo $l fi if [ ! l=$(( i % 3 )) ] then echo $l fi done probowalem, ale te moje wypociny nie dzialaja:/ Koolejny to: Obliczanie sum kontrolnych w dowolnym katalogu i dolaczenie ich do pliku "sumy kontrolne", znajdujacego sie w katalogu domowym usera. Wraz z lista sum powinna byc umieszczona za kazdym razem bierzaca data oraz login uzytkownika ktory sie zalogowal. No i tutaj wiem w sumie tylko to ze powinienem uzyc: sha1sum: /usr/bin/sha1sum >> /usr/sumykontrolne Ostatni to: skrypt pobierajacy 2 pliki jako argumenty i wyswietlajacy komunikat wedlug skladni: plik<nazwa_pliku_1> ma wczesniejsza date modyfikacji niz plik<nazwa_pliku_2>.Zabezpieczyc sie przed ominieciem parametru. No i tutaj w ogle nie mam pojecia co zrobic. Pomorzcie prosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HAL9000 Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 1) #!/bin/bash for (( i=0; i<1001;i++ )) do if [[ `expr $i % 3` -eq 0 || `expr $i % 7` -eq 0 ]] then continue else echo $i fi done echo "Zrobione" exit 0 3) #!/bin/bash if [ $# -ne 2 ] then echo "Uzyj $0 plik_1 plik_2" exit -1 fi if [[ ! -e $1 || ! -e $2 ]] then echo "Brak pliku lub plikow" exit -1 fi if [ $1 -ot $2 ] then echo "$1 jest starszy" else echo "Jest odwrotnie :)" fi exit 0 a ze środkowym sam się wysil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi