Damian_ Napisano Sierpień 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2004 Witam. Mam kilka pytań odnośnie konfiguracji Fedory Core 2. 1. Co zrobić, żeby zainstalować rpm'y, które zostały zbudowane dla innych dystrybucji redhato-podobnych, np. Auroksa? Podczas odpalania pliku pojawia się komunikat: "ostrzeżenie: grupa rpmbuilder nie istnieje - użyto grupy root". 2. Jak zainstalować pakiety źródłowe (.src.rpm) ? Install Packages wyświetla błąd "File is a source RPM which cannot be installed with system-config-packages" ; po otwarciu pliku install/upgrade spod mc w konsoli pokazuje się komunikat: Installing "kernel-2.6.6-1.435.2.3.src.rpm" 1:kcc ########################################### [100%] i tyle go widziałem... Podobnie przy "rpm -Fvh *.rpm" czy "rpm -ivh *.rpm" :/ 3. Jakie narzędzie konfiguruje demony uruchamiane przy starcie systemu? 4. Co zrobić, żebym mógł korzystać z klawiszy LMB i RMB równocześnie? Np. podczas gry w Quake3 nie mogę przez to robić rocket-jumpów (konfiguracja: LMB: shoot, RMB: jump); następnie w jaki sposób można przypisać klawiszowi CapsLock jakąś inną funckję (np. w grze), nie modyfikując ustawienia Gnome -> Preferencje -> Klawiatura -> Opcje ułożenia -> Control Key Position: "Make CapsLock an additional Control" oraz "Swap Control and Caps Lock" ? 5. W jaki sposób modyfikuje się menu "Gnome"? Przy okazji: menu "KDE" też nie za bardzo chce współpracować ze zmianami. Po zamknięciu narzędzia do konfiguracji i zapisaniu ustawień żadne nowe pozycje się nie pojawiają. 6. Gdzie ustawia się ścieżki do programów (np. zainstalowałem Firefox'a, ale do odpalenia programu muszę za każdym razem wpisywać pełną ścieżkę) ? 7. Jak usunąć z okna przeglądarki plików przyciski (np. zmiany rozmiaru, pola z możliwością wyboru sposobu wyświetlania plików) ? Jak usunąć kolorowanie co drugiej linii w ww. oknie? 8. W jaki sposób zmusić file-roller'a do otwierania archiwów rar'a? Gdzie ten program przechowuje swoje biblioteki? 9. Po rekompilacji jądra 2.6.7 i załączeniu w "na stałe" modułów do obsługi Microsoftowych partycji NTFS i po wpisaniu do fstab: /dev/hda1 /mnt/c ntfs defaults 1 1 dalej nie mam możliwości zapisywania tam plików. Dlaczego? Z góry wielkie dzięki. Ps. Nie mam w domu dostępu do netu, więc poszukiwanie tych informacji jest delikatnie mówiąc uciążliwe ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2004 1. Co zrobić, żeby zainstalować rpm'y, które zostały zbudowane dla innych dystrybucji redhato-podobnych, np. Auroksa? Niezbyt dobry pomysł, bo istnieje spore prawdopodobieństwo, że nie będzie działać (Fedora używa dość nowych bibliotek). Lepiej szukaj paczek dla Fedory tutaj → http://fedoratracker.org/tracker.py?mode=pkgSearch Podczas odpalania pliku pojawia się komunikat: "ostrzeżenie: grupa rpmbuilder nie istnieje - użyto grupy root". Nie instalujesz przypadkiem paczki src.rpm? Bo jeśli tak, to jest to normalny komunikat :-) 2. Jak zainstalować pakiety źródłowe (.src.rpm) ? Install Packages wyświetla błąd "File is a source RPM which cannot be installed with system-config-packages" Install Packages jest raczej ułomnym programem - lepiej robić to w konsoli... po otwarciu pliku install/upgrade spod mc w konsoli pokazuje się komunikat: Installing "kernel-2.6.6-1.435.2.3.src.rpm" 1:kcc ########################################### [100%] i tyle go widziałem... Podobnie przy "rpm -Fvh *.rpm" czy "rpm -ivh *.rpm" :/ Bo to są pakiety źródłowe, a nie binarki Owoce swojej pracy znajdziesz najprawdopodobniej w podaktalogach /usr/src/redhat ;-) 3. Jakie narzędzie konfiguruje demony uruchamiane przy starcie systemu? Pod konsolę ntsysv, a system-config-services to jego klikany odpowiednik. Pamiętaj, że ustawienia dla każdego runlevela są osobne. 5. W jaki sposób modyfikuje się menu "Gnome"? Przy okazji: menu "KDE" też nie za bardzo chce współpracować ze zmianami. Po zamknięciu narzędzia do konfiguracji i zapisaniu ustawień żadne nowe pozycje się nie pojawiają. http://fedorafaq.org/#editmenus http://www.fedorafaq.org/fc1/#EditMenus http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...ic=1094&hl=menu 6. Gdzie ustawia się ścieżki do programów (np. zainstalowałem Firefox'a, ale do odpalenia programu muszę za każdym razem wpisywać pełną ścieżkę) ? Odpowiada za to zmienna PATH. Ustawiasz ją w ~/.bash_profile (dla pojedyńczego użytkownika) lub /etc/profile (dla całego systemu). Edycje tego ostatniego raczej odradzam na rzecz utworzenia odpowiedniego skryptu w /etc/profile.d/ 8. W jaki sposób zmusić file-roller'a do otwierania archiwów rar'a? Gdzie ten program przechowuje swoje biblioteki? Doinstalować z zewnętrzebgo repozytorium rar i unrar? 9. Po rekompilacji jądra 2.6.7 i załączeniu w "na stałe" modułów do obsługi Microsoftowych partycji NTFS i po wpisaniu do fstab: /dev/hda1 /mnt/c ntfs defaults 1 1 dalej nie mam możliwości zapisywania tam plików. Dlaczego? 2.6.7 jest dziurawe. Zainstaluj nowszą wersję od dystrybutora lub 2.6.8.1. Jeśli kompilujesz by tylko mieć obsługę ntfs, to prościej będzie doinstalować odpowiednie paczki z http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/index.html. Po drugie trzeba chyba dodać parametr rw. A po trzecie to źle ustawiłeś dwa ostatnie pola - ustaw je na zero. I tak nie będziesz niczego archiwizował ani sprawdzał poprawności tego systemu plików... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian_ Napisano Sierpień 20, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2004 wielkie dzieki gajownik hehe, siedzialem dzisiaj przez cala noc, w pewnym momencie gnome zaczelo do mnie mowic po polsko-angielsku I dalej nie wiem, dlaczego. W kazdym razie pobawie sie w domku Twoim poradami i zobaczymy, co mi z tego wyjdzie Milego dnia zycze i do uslyszenia w nastepnym poscie /Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2004 4. Co zrobić, żebym mógł korzystać z klawiszy LMB i RMB równocześnie? Dopiero jak wstałem dzisiaj rano to mi się przypomniało Zobacz w /etc/X11/xorg.conf czy nie masz przypadkiem włączonej emulacji trzeciego przycisku. Jak zobaczysz w sekcji "InputDevice" coś takiego: Option "Emulate3Buttons" "yes" to zmień na no lub całkowicie zahaszuj tę linijkę. We wcześniejszych wydaniach anacondy mozna było to zmienić podczas instalacji, a teraz standardowo to włączają (chyba po to, by było mniej pytań w czasie instalacji :mellow: ) Przydatne to jest jak ktoś nie ma trzeciego przycisku myszy - wciska się LPM i PPM naraz. Można tego użyć np. jako drugi schowek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian_ Napisano Sierpień 21, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2004 Hi. Jeszcze raz odniosę się do odpowiedzi gajownika: Niezbyt dobry pomysł, bo istnieje spore prawdopodobieństwo, że nie będzie działać (Fedora używa dość nowych bibliotek). Pewnie jest lepszym pomysłem szukać pakietów robionych specjalnie dla FC2, ale dobrze jest mieć też w domu net. Niektórzy się jeszcze nie dorobili :-( Dlatego też muszę się posiłkować tym, co mam. A mam na cd np. dystrybucje Aurox 9.2 i Slackware 10. Dzięki tej ostatniej mogę się bawić np. działającymi mp3, bo kofane ustawodawstwo chamerykańskie nie ustosunkowało się jednoznacznie do pomysłu MPEG LAYER 3, dzięki czemu natomiast ustosunkowali się w RedHacie - brak wsparcia w XMMS :-/// Nie instalujesz przypadkiem paczki src.rpm? Bo jeśli tak, to jest to normalny komunikat :-) Nie, to było normalny pakiet spod Auroksa ;-) Install Packages jest raczej ułomnym programem - lepiej robić to w konsoli... A jest jakieś narzędzie (w miarę możliwości graficzne), które umożliwia przeglądanie zainstalowanych rpm'ów i ich ewentualną modyfikację (np. uaktualnienie, usunięcie)? Chciałbym mieć taki mały listing tego, co mam już w systemie... A system-config-packages mnie nie zadowala ;-) Bo to są pakiety źródłowe, a nie binarki. Owoce swojej pracy znajdziesz najprawdopodobniej w podaktalogach /usr/src/redhat ;-) Hehe, jeszcze sporo nauki przede mną :-D Pamiętaj, że ustawienia dla każdego runlevela są osobne. A to jak mam rozumieć? Jeśli kompilujesz by tylko mieć obsługę ntfs, to prościej będzie doinstalować odpowiednie paczki W zasadzie to głównie dlatego, ale poza tym chciałem sobie troszkę przyspieszyć system (powyłączać niepotrzebne moduły). Siedziałem kiedyś pod Auroksem 9.2. Miał jądro 2.4.2xxx, a ja chciałem koniecznie 2.6.x, bo mi nie chciały się zainstalować drivery do nvidii. No i się skurczybyk nie mógł poprawnie skompilować (tzn. kompilacja była ok, ale przy uruchamianiu wyskakiwał komunikat o błędnym montowaniu jakichś virtual file system, VFS). Zarzuciłem pomysł grzebania przy tym po jakichś 2 tygodniach niepowodzeń ;-) Mam dalsze pytania: 1. Co zrobić, żeby system wyświetlał się po polsku, a nie po polsko-angielsku (podczas pracy "nagle" z polskiego wszystko zmieniło się na mieszany - np. menu Gnome wyświetlane jest po polsku, w konsoli mogę wprowadzać polskie znaki, man otwiera mi się również w polskiemu, ale pozostałe rzeczy w większości są po angielsku. Nie to, żebym nie rozumiał, ale jednak jakoś tak milej mi porozumiewać się w ojczystym języku... ;-) ). Gdzie ustawia się domyślny język systemu? (Chodzi mi o to, żeby Fedora gadała do mnie po polsku już przy ładowaniu, tak jak ma to miejsce zaraz po instalacji systemu). 2. Opcja rw przy partycjach NTFS dalej nic nie daje w fstabie (zmieniłem również z "1 1" na "0 0")... Przy okazji: opcja "defaults" używa "rw, suid, dev, exec, auto, nouser i async" (za: man mount). 3. Gdy odpalę system, nie mam dźwięku - pojawia się on dopiero, gdy włączę system-config-soundcard i przetestuję kartę dźwiękową. Weird... Podobnie gdy próbuję za pomocą gnome-volume-cotrol zmienić nasilenie dźwięku - przestaje groć ;-/ (Zrekompiluję jądro... Ale to w późniejszym czasie... Teraz to nawet nie mogę specjalnie wejść do graficznego X na oryginalnym jądrze, bo nvidia coś z tym servem pochrzaniła po przeinstalowaniu sterowników na nowym kernelu...) 4. Dlaczego wszystkie fonty (np. pod Firefoksem, Mozillą, Xmms) są takie "wąskie", "niebrzuchate"? Zdaje się, że pod Auroksem wyglądały one zdecydowanie "pełniej" (jak np. Monospace pod Geditem). 5. W jaki sposób mogę się połączyć z moim USB DRIVEm? I czy można go dać do fstaba, podobnie jak cdrom (żeby się montował przy włożeniu płytki do napędu) ? usbviewer pokazuje, że mogę się do niego dostać przez /proc/bus/usb/devices ale jak? Poza nim na USB mam jeszcze podłączoną myszę i drukarkę. 6. Czy da się pod mc zmieniać "katalogi" w podobny sposób, jak pod nc/wincmd/totalcmd dyski (ALT+F1, ALT+F2) ? Albo zamknąć wszystkie oba okna (CTRL+F1, CTRL+F2), żeby zobaczyć, co się dzieje w terminalu (np. po instalacji pakietu) ? 7. Czy pod Gnome jest komenda "show desktop" (windowsowe WIN+D) ? 8. W jaki sposób zmusić konsolę, aby można w niej było stosować wycinanie, kopiowanie, wklejanie za pomocą CTRL+X+C+V? 9. Chciałem zainstalować gnorpm. Gdy wpiszę ./configure, program zwraca configure: error: *** You need libghttp >= 1.0.3 (aka gnome-http) to compile gnorpm pomimo, że w systemie jest package libghttp-1.0.9-9.1.1 is already installed Czasami jest to upierdliwe... 10. A na koniec trochę śmiecia: chciałem zainstalować gscmxx, frontend na scmxx, czyli taki zarządca telefonów Siemens. Spoko, scmxx wszedł w miarę gładko, ale żeby odpalić (źródła, czy pakiety) gscmxx trzeba było przekopać pół cd z FC2, żeby znaleźć potrzebne devele ;-) W końcu wszystko się doinstalowało, wszystko prócz najważniejszego. Dostaję taki komunikat (wg zaleceń dokumentacji) : [root@localhost gscmxx-0.4.1]# perl Makefile.PL Checking for Gtk-Perl............. ok Checking for Image::Size.......... failed The Image::Size module is needed to display sizes of bitmaps. You can get it from CPAN or http://www.gtkperl.org/ Checking for convert ............. ok Writing Makefile for SCMxx Writing Makefile for gscmxx [root@localhost gscmxx-0.4.1]# make make[1]: Entering directory `/root/Desktop/gscmxx-0.4.1/SCMxx' Skip ../blib/lib/SCMxx/Config.pm (unchanged) Skip ../blib/lib/SCMxx.pm (unchanged) Manifying ../blib/man3/SCMxx.3pm make[1]: Leaving directory `/root/Desktop/gscmxx-0.4.1/SCMxx' cp bin/gscmxx blib/script/gscmxx /usr/bin/perl "-MExtUtils::MY" -e "MY->fixin(shift)" blib/script/gscmxx Manifying blib/man1/gscmxx.1 [root@localhost gscmxx-0.4.1]# make test make[1]: Entering directory `/root/Desktop/gscmxx-0.4.1/SCMxx' make[1]: Leaving directory `/root/Desktop/gscmxx-0.4.1/SCMxx' make[1]: Entering directory `/root/Desktop/gscmxx-0.4.1/SCMxx' PERL_DL_NONLAZY=1 /usr/bin/perl "-MExtUtils::Command::MM" "-e" "test_harness(0, '../blib/lib', '../blib/arch')" t/*.t t/test....ok All tests successful. Files=1, Tests=3, 0 wallclock secs ( 0.04 cusr + 0.01 csys = 0.05 CPU) make[1]: Leaving directory `/root/Desktop/gscmxx-0.4.1/SCMxx' [root@localhost gscmxx-0.4.1]# gscmxx Can't locate SCMxx.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/perl5/5.8.3/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.3 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.3/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.2/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.0/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.3 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.2 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.0 /usr/lib/perl5/site_perl /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.3/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.2/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.1/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.0/i386-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.3 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.2 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.1 /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.0 /usr/lib/perl5/vendor_perl . /usr/bin//../SCMxx /usr/bin/ /usr/bin/) at /usr/bin/gscmxx line 193. BEGIN failed--compilation aborted at /usr/bin/gscmxx line 193. Co to jest do cholery?! Dodam tylko, że scmxx można bez problemu odpalić z konsoli... Pozdrawiam serdecznie ludzi po fachu ;-) /Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2004 Pewnie jest lepszym pomysłem szukać pakietów robionych specjalnie dla FC2, ale dobrze jest mieć też w domu net. Niektórzy się jeszcze nie dorobili :-( Oj, to źle Nie możesz pogadać z sąsiadami i założyć chociaż jakiegoś Neo? Ten system tak szybko się rozwija, że aż strach ;-) Szczególnie jądro (seria 2.6 ma teraz trochę inny sposób rozwoju) - z nowymi aktualizacjami poprawiane są denerwujące problemy, dodawane nowe funkcje... Przez te niecałe 2 lata z którymi mam styczność z Linuksem tyle się pozmieniało na lepsze, że aż się temu dziwię Dlatego też muszę się posiłkować tym, co mam. A mam na cd np. dystrybucje Aurox 9.2 i Slackware 10. Dzięki tej ostatniej mogę się bawić np. działającymi mp3, bo kofane ustawodawstwo chamerykańskie nie ustosunkowało się jednoznacznie do pomysłu MPEG LAYER 3, dzięki czemu natomiast ustosunkowali się w RedHacie - brak wsparcia w XMMS :-/// Niezgodności wynikają zwykle z różnych wersji bibliotek - jeśli masz czas, to zawsze możesz przekompilować pakiet src.rpm. Wtedy powinno już działać. Jeśli masz same źródła, to zaopatrz się w chceckinstall. Zobacz jeszcze to → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...p?showtopic=391 Nie, to było normalny pakiet spod Auroksa ;-) Można wiedzieć który? A jest jakieś narzędzie (w miarę możliwości graficzne), które umożliwia przeglądanie zainstalowanych rpm'ów i ich ewentualną modyfikację (np. uaktualnienie, usunięcie)? Chciałbym mieć taki mały listing tego, co mam już w systemie... A system-config-packages mnie nie zadowala ;-) Najlepiej jest to chyba w synapticu, ale do aktualizacji potrzebny jest internet ;-) W mc też można zarządzać pakietami: wystarczy wpisać cd /#rpms Pamiętaj, że ustawienia dla każdego runlevela są osobne. A to jak mam rozumieć? http://www.iodynamics.com/education/runlevel.html Dla każdego trybu uruchomienia są inne ustawienia. W zasadzie to głównie dlatego, ale poza tym chciałem sobie troszkę przyspieszyć system (powyłączać niepotrzebne moduły). Wyłączenie niepotrzebnych modułów nic nie daje. One sobie poprostu leżą na dysku i tyle. Za szybkość działania jądra odpowiadają inne parametry - włączenie 4K stosu, czy jest włączony patch 4G/4G, dla jakiej architektury jest kompilowany kernel, itd. 1. Co zrobić, żeby system wyświetlał się po polsku, a nie po polsko-angielsku (podczas pracy "nagle" z polskiego wszystko zmieniło się na mieszany - np. menu Gnome wyświetlane jest po polsku, w konsoli mogę wprowadzać polskie znaki, man otwiera mi się również w polskiemu, ale pozostałe rzeczy w większości są po angielsku. Nie to, żebym nie rozumiał, ale jednak jakoś tak milej mi porozumiewać się w ojczystym języku... ;-) ). Gdzie ustawia się domyślny język systemu? (Chodzi mi o to, żeby Fedora gadała do mnie po polsku już przy ładowaniu, tak jak ma to miejsce zaraz po instalacji systemu). Zobacz najpierw czy na nowo założonym koncie dzieje się to samo (mam nadzieję, że nie pracujesz cały czas na roocie i nie skopałeś w całym systemie ;-) ). Hmm... tak właściwie to pod Gnome w ogóle nie siedzę, więc albo ktoś inny będzie wiedział jak to rozwiązać, albo jak znajdę trochę czasu to sprawdzę samemu... 2. Opcja rw przy partycjach NTFS dalej nic nie daje w fstabie (zmieniłem również z "1 1" na "0 0")... Przy okazji: opcja "defaults" używa "rw, suid, dev, exec, auto, nouser i async" (za: man mount). Może tylko zwykły użytkownik nie ma prawa do zapisu? Zobacz czy root może coś robić. A poza tym, to dla partycji vfat i ntfs IMHO lepiej dawać noexec, nodev, nosuid. 3. Gdy odpalę system, nie mam dźwięku - pojawia się on dopiero, gdy włączę system-config-soundcard i przetestuję kartę dźwiękową. Weird... Podobnie gdy próbuję za pomocą gnome-volume-cotrol zmienić nasilenie dźwięku - przestaje groć ;-/ Wkompilowałeś moduły do karty dźwiękowej na stałe do jądra? Odpal też alsamixer i zobacz czy nie masz wyłączonych i wyciszonych kanałów PCM i Master (literki MM nad słupkami). (Zrekompiluję jądro... Ale to w późniejszym czasie... Teraz to nawet nie mogę specjalnie wejść do graficznego X na oryginalnym jądrze, bo nvidia coś z tym servem pochrzaniła po przeinstalowaniu sterowników na nowym kernelu...) Lepiej jest używać spakietowanych sterowników nvidii z rpm.livna.org, bo te normalne nadpisuja pliki należące do paczki xorg-x11-Mesa-libGL (jest też oczywiście kilka innych powodów, ale już nie chce mi się o nich pisać ) 4. Dlaczego wszystkie fonty (np. pod Firefoksem, Mozillą, Xmms) są takie "wąskie", "niebrzuchate"? Zdaje się, że pod Auroksem wyglądały one zdecydowanie "pełniej" (jak np. Monospace pod Geditem). Nie wiem o co Ci za bardzo chodzi :mellow: Zarzuć lepiej jakiegoś screenshota ;-) Może tam były po prostu inne czcionki? 5. W jaki sposób mogę się połączyć z moim USB DRIVEm? I czy można go dać do fstaba, podobnie jak cdrom (żeby się montował przy włożeniu płytki do napędu) ? http://www.systemsaligned.com/learn/howto/hwtusbkey 6. Czy da się pod mc zmieniać "katalogi" w podobny sposób, jak pod nc/wincmd/totalcmd dyski (ALT+F1, ALT+F2) ? Albo zamknąć wszystkie oba okna (CTRL+F1, CTRL+F2), żeby zobaczyć, co się dzieje w terminalu (np. po instalacji pakietu) ? #1 CTRL+\ - dodaj tam sobie najczęściej odwiedzane katalogi #2 CTRL+O 7. Czy pod Gnome jest komenda "show desktop" (windowsowe WIN+D) ? Nie wiem, nie używam Pod KDE da się zrobić ikonkę na jakimś pasku i podpiąć jakiś skrót. 8. W jaki sposób zmusić konsolę, aby można w niej było stosować wycinanie, kopiowanie, wklejanie za pomocą CTRL+X+C+V? Ja stosuję środkowy klawisz myszy ;-) Czasami przy zaznaczaniu trzeba wcisnąć SHIFT. 9. Chciałem zainstalować gnorpm. Gdy wpiszę ./configure, program zwraca configure: error: *** You need libghttp >= 1.0.3 (aka gnome-http) to compile gnorpm pomimo, że w systemie jest package libghttp-1.0.9-9.1.1 is already installed No i co z tego, że jest skoro nie ma nagłówków potrzebnych do skompilowania. Doinstaluj libghttp-devel. Checking for Image::Size.......... failed The Image::Size module is needed to display sizes of bitmaps. You can get it from CPAN or http://www.gtkperl.org/ A doinstalowanie http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora.us/f...rpm]Image::Size pomoże? Dobra, jak jeszcze raz napiszesz wszystkie pytania w jednym wątku, to oskalpuję i powieszę ;-) Oj, chyba nie czytało się regulaminu... Nie dość, że źle się odpowiada na takie posty, to potem ludzie szukający odpowiedzi na takie pytania mają utrudnione szukanie (wyszukiwarka nie zawsze poprawnie pracuje - znacznie łatwie szuka się po tytułach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Sierpień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 Dobra, jak jeszcze raz napiszesz wszystkie pytania w jednym wątku, to oskalpuję i powieszę ;-) Oj, chyba nie czytało się regulaminu... Nie dość, że źle się odpowiada na takie posty, to potem ludzie szukający odpowiedzi na takie pytania mają utrudnione szukanie (wyszukiwarka nie zawsze poprawnie pracuje - znacznie łatwie szuka się po tytułach). HOWGH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian_ Napisano Sierpień 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2004 Hej gajowniku :-) Widzę, że jest tu coś a'la private support ;-) Dobra, jak jeszcze raz napiszesz wszystkie pytania w jednym wątku, to oskalpuję i powieszę ;-)W zasadzie to czekam z niecierpliwością - chciałbym zobaczyć, gdzie znajdziesz dwustukilometrową linkę (Bytom <-> Nowy Sącz) ;-)) Nie dość, że źle się odpowiada na takie posty, to potem ludzie szukający odpowiedzi na takie pytania mają utrudnione szukanieBez obrazy, ale wydaje mi się nielogicznym rozpczynanie 50 wątków, bo chcę zadać te np. 50 pytań, prawda? Poza tym staram się nakreślić sprawę jasno, żeby nie było problemów (to odnośnie Twojej uwagi o regulaminie...). No i chyba jeszcze nie doszedłem do 50... Oj, to źle. Nie możesz pogadać z sąsiadami i założyć chociaż jakiegoś Neo? a) mam wstręt do TP, wystarczy, że muszę płacić rachunek w Idei... za miesiąc wyjeżdżam na studia do Krk, więc i tak nie byłoby mi to potrzebne, c) mam tu w NS inne, lepsze ( = bardziej opłacalne) sposoby na net niż NEO, d) zdaje mi się, że posiadając stały dostęp uzależniłbym się, a tego absolutnie mi teraz nie potrzeba, e) w Krk - o ironio - net chyba jest... Cholera - będzie chyba akcja pt. "walka z nałogiem"... ;-) f) jednak to jest niesamowicie przydatne narzędzie... Poza tym powiem Ci, że od paru dni siedzę dosyć intensywnie nad FC2, i to nie mając dostępu do sieci. Powiem Ci, że jest to niesamowicie przyjemna sprawa - takie grzebanie w configu :-) Nie, to było normalny pakiet spod Auroksa ;-)Można wiedzieć który?Prawdopodobnie XMMS (bo tego wtedy szukałem), ale nie jestem już pewien. Nie pamiętam. Chociaż w tej chwili wcale bym się nie zdziwił, gdybym tylko siał ferment, a tamten komunikat odnosiłby się do jakiegoś src.(_rpm'a_ → RPM-a) ORT... Sry. Wyłączenie niepotrzebnych modułów nic nie daje. One sobie poprostu leżą na dysku i tyle. Za szybkość działania jądra odpowiadają inne parametry - włączenie 4K stosu, czy jest włączony patch 4G/4G, dla jakiej architektury jest kompilowany kernel, itd.W zasadzie to o architekturę też mi chodziło... Poza tym powywalałem dużo niepotrzebnych (IMHO) rzeczy, które domyślnie są włączone na stałem do kernela. No i... 2.6.7 skompilowało mi się bez problemów, nie mam większych błędów ze sprzętem (czyt. żadnych). A tak na niego nadawałeś ;-) Przy okazji włączyłem sobie ntfs'a i byłem zadowolony. Zasugerowałeś 2.6.8.1. Wziąłem binaria, no i tu już gorzej... Po pierwsze: Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0) Takie cósie miałem już przy próbie kompilacji jajka na Auroksie. A teraz poszukałem w necie podobnych przypadków i znalazłem coś, co mi pomogło. Otóż wystarczy wyedytować grub.conf i usunąć z niego root=LABEL=/ , które znajduje się po kernel /boot/vmlinuz-2.6.8-1.521 To tak, jakby ktoś szukał ;-) Dalej natomiast nie wiem, dlaczego przy starcie wywala błąd ładowania uhci-hcd czy coś takiego (odpowiedzialne za "widzenie" USB). Wydaje mi się, że wszystko odnośnie tego typu urządzeń wkompilowałem... A co to za patch 4G/4G? Coś z RAMem? W każdym razie zaciągnąłem sobie rpm-owe wydanie 2.6.8.1 z fedora.redhat.com i działa. Nie tak, jakbym chciał, ale... Swoją drogą powiedz mi, czy gdybym włączył sobie wszystkie niepotrzebne rzeczy jako moduły, to oprócz tego, że dłużej by się kompilował szybkość jego działania jakoś bardzo by nie spadła? Zobacz najpierw czy na nowo założonym koncie dzieje się to samo (mam nadzieję, że nie pracujesz cały czas na roocie i nie skopałeś w całym systemie ;-) ).Pozostawię to słodkim niedopowiedzeniem... ;-) Jednak jestem za bardzo popsuty pracą pod windą... Ble... :-/ Hmm... tak właściwie to pod Gnome w ogóle nie siedzę, więc albo ktoś inny będzie wiedział jak to rozwiązać, albo jak znajdę trochę czasu to sprawdzę samemu...To dziwny jesteś ;-)) Gnome niezłe jest. KDE bardziej konfigurowalne, ale Gnome jakieś takie... No nie wiem, chyba mam do niego sentyment :-) Może tylko zwykły użytkownik nie ma prawa do zapisu? Zobacz czy root może coś robić. A poza tym, to dla partycji vfat i ntfs IMHO lepiej dawać noexec, nodev, nosuid.Ciekawe w jaki sposób, skoro root nie może... ;-/ Aktualnie włączyłem sobie to tak:/dev/hda1 /mnt/c ntfs noexec,nosuid,nodev,owner,rw 0 0 ale dalej nie działa. Komunikat: You do not have permission to write to this folder. Jądro z zainstalowanymi driverami do ntfs (z http://linux-ntfs.sourceforge.net/, pakiety dla FC2). Wkompilowałeś moduły do karty dźwiękowej na stałe do jądra? Odpal też alsamixer i zobacz czy nie masz wyłączonych i wyciszonych kanałów PCM i Master (literki MM nad słupkami).To był jeden z podstawowych powodów, dla których bawiłem się jądrem. Hmm... 2.6.8.1.rpm dźwięk jest, ale jakoś skrzeczy. Nie wiem, dlaczego. Ale już działa. W takim razie znowu nie rozumiem, dlaczego przy własnoręcznej kompilacji kernela występował błąd... Ja tak sobie w ogóle myślę, że pobawię się obecnym śmietnikiem jeszcze troszkę, a potem wywalę całą FC2 i zainstaluję ją od nowa. Zresztą - noszę się z zamiarem kupna jakiegoś używanego, a w miarę wypasionego laptopa, bo na studiach (inf+ekonometria na AE) przyda mi się on raczej na pewno, no a w domu stacjonarna konserwa też jest potrzebna (pozostałym domownikom ;-) ). Lepiej jest używać spakietowanych sterowników nvidii z rpm.livna.org, bo te normalne nadpisuja pliki należące do paczki xorg-x11-Mesa-libGLSzkoda, że nie wiedziałem o tym wcześniej. Następnym razem tak zrobię. Nie wiem o co Ci za bardzo chodzi :| Zarzuć lepiej jakiegoś screenshota ;-)Olać sprawę, już się przyzwyczaiłem i nie razi mnie to tak, jak na początku. Poza tym to nie za bardzo wiem, gdzie miałbym tego screenshota wsadzić (w sensie - jak Ci to pokazać - gdzie=server umieścić zasó. Poza tym nr 2: właśnie sobie poradziłem sobie ;-) W artykule "Fedora Core 2 po instalacji..." jest opisane, jak wrzucić fonty windowsowe. Much better :-) A doinstalowanie Image::Size pomoże?Noż kur... Buraki podają, żeby szukać tego na http://www.gtkperl.org/, gdzie oczywiście niczego nie można znaleźć :-(( Dzięki wielkie. W ogólę dziękuję Ci bardzo, bo chyba jesteś jedyną osobą, która śledzi to, co piszę i odpowiada, bardzo sensownie i fachowo zresztą :-) Mam jeszcze jedno pytanie: nie wiesz przypadkiem, jak uaktynić numlock przy starcie? W jakiejś dystrybucji (może w Madrake'u?) był taki daemon, który się tym zajmował. A w Fedorze? Pozdrawiam serdecznie spod polsko-angielskiego Gnome i życzę udanej pracy. Hehe, normalnie ta część forum stała się niemalże prywatną własnością ;-) Thx once again. /damian Btw. Redagowanie postów za pomocą standardowego narzędzia (strony php) jest naprawdę uciążliwe. Ten pisałem w gedicie, i też się można było pociąć :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2004 Bez obrazy, ale wydaje mi się nielogicznym rozpczynanie 50 wątków, bo chcę zadać te np. 50 pytań, prawda? Nie chodzi o to by było 50 wątków, ale by w wątku były mniej więcej pytania na ten sam temat. W przeciwnym wypadku powstają takie tasiemce jak ten... d) zdaje mi się, że posiadając stały dostęp uzależniłbym się, a tego absolutnie mi teraz nie potrzeba, Ale to miły nałóg ;-) 2.6.7 skompilowało mi się bez problemów, nie mam większych błędów ze sprzętem (czyt. żadnych). A tak na niego nadawałeś ;-) Może Tobie aż tak to nie jest potrzebne, ale jak ktoś ma dostep do netu albo ma innych użytkowników w sytemie, to nie warto siedziec na dziurawym oprogramowniu Zasugerowałeś 2.6.8.1. Wziąłem binaria, no i tu już gorzej... Po pierwsze: Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0) To jesteś druga osobą na tym forum, która ma z tym jajkiem problem. Zobacz to → https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=129190 i jak możesz to coś dodaj od siebie ;-) Takie cósie miałem już przy próbie kompilacji jajka na Auroksie. A teraz poszukałem w necie podobnych przypadków i znalazłem coś, co mi pomogło. Otóż wystarczy wyedytować grub.conf i usunąć z niego root=LABEL=/ , które znajduje się po kernel /boot/vmlinuz-2.6.8-1.521 To tak, jakby ktoś szukał ;-) Napisz to w tamtym linku. Ty też możesz pomóc w rozwoju Linuksa :-) Dalej natomiast nie wiem, dlaczego przy starcie wywala błąd ładowania uhci-hcd czy coś takiego (odpowiedzialne za "widzenie" USB). Wydaje mi się, że wszystko odnośnie tego typu urządzeń wkompilowałem... Wkompilowałeś jako moduł czy na stałe? A co to za patch 4G/4G? Coś z RAMem? A to taki patch od developerów RedHata - pozwala na obsługe znacznie większej ilości RAMu (obchodzi jakieś hardware'owe ograniczenia). Objawia się to niestety pewnym spadkiem wydajności, dlatego na maszynach z mniejszą ilością pamięci lepiej to wyłączyć. W każdym razie zaciągnąłem sobie rpm-owe wydanie 2.6.8.1 z fedora.redhat.com i działa. Lepiej używać mirrorów, bo główny serwer jest przeciążony. Polecam http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/ (w miarę blisko). Łącze serwera fedora.redhat.com lepiej zostawić dla samych mirrorów :-) Swoją drogą powiedz mi, czy gdybym włączył sobie wszystkie niepotrzebne rzeczy jako moduły, to oprócz tego, że dłużej by się kompilował szybkość jego działania jakoś bardzo by nie spadła? Może się mylę, ale raczej będzie chodzić tak samo. Lekki wzrost wydajności uzyskałbyś, gdybyś w ogóle wyłączył obsługe modułów i wszystko kompilował na stałe, ale to są tak małe wartości, że się raczej nie opłaca. Ponoć skompilowanie serwera X jako monolit daje lepsze rezultaty (ale odpadają wtedy jakiekolwiek binarne sterwoniki od producentów). To dziwny jesteś ;-)) Gnome niezłe jest. KDE bardziej konfigurowalne, ale Gnome jakieś takie... No nie wiem, chyba mam do niego sentyment :-)Siedziałem pod Gnome z kilka miesięcy, ale w końcu przerzuciłem się na KDE. Brakowało mi tej konfigurowalności właśnie... <flame_war> Hehe, rozwój Gnome można określić zdaniem: "Jaką funkcję usuniemy w tym wydaniu?" :> </flame_war> Komunikat: You do not have permission to write to this folder. Jądro z zainstalowanymi driverami do ntfs (z http://linux-ntfs.sourceforge.net/, pakiety dla FC2). Hmm... to nie wiem Ludziom jakoś działało :mellow: Może chodzi o te ograniczenia w zapisie (możliwa edycja plików bez zmiany ich wielkości)? Nie rozumiem. W końcu na forum pisali, że mogą robić wszystko na prtycji ntfs. Niech ktoś obeznany w tym temacie lepiej się wypowie na ten temat. To był jeden z podstawowych powodów, dla których bawiłem się jądrem. Hmm... 2.6.8.1.rpm dźwięk jest, ale jakoś skrzeczy. Jaka karta dźwiękowa? Jaki moduł? Jak masz zainstalowany kernel-doc, to zajrzyj do /usr/share/doc/kernel-doc-2.6.8/Documentation/sound/alsa/ALSA-Configuration.txt Przy niektórych modułach są specjalne opcje. Nie włączyłeś niektróych kanałów na maksimum? Wyłączenie niektórych wejść w alsamikserze może też pomóc. W artykule "Fedora Core 2 po instalacji..." jest opisane, jak wrzucić fonty windowsowe. Much better :-) No to jeszcze przekompiluj freetype → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...findpost&p=7340 Noż kur... Buraki podają, żeby szukać tego na http://www.gtkperl.org/, gdzie oczywiście niczego nie można znaleźć :-(( Też tam szukałem ;-) Na szczęscie z pomocą przyszedł yum: yum -C provides "Image::Size" Wystarczy mieć wpisane zewnętrzne repozytoria w /etc/yum.conf. Ja używam fedora.us i rpm.livna.org, bo nie podmieniają systemowych paczek jak inne, a tylko dodaja nowe. Dopiero jak wtych nie ma to szukam w innych :mellow: Mam jeszcze jedno pytanie: nie wiesz przypadkiem, jak uaktynić numlock przy starcie? W jakiejś dystrybucji (może w Madrake'u?) był taki daemon, który się tym zajmował. A w Fedorze? http://www.linuxquestions.org/questions/sh...threadid=111171 http://www.userlocal.com/tips/activatingnumlock.php Może da się to też inaczej, ale już mi się nie chce googlać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian_ Napisano Sierpień 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2004 Gajowniku, chwilowo musialem zrezygowac z Linucha, okazalo sie, ze sciagniete plyty z FC2 byly skopane i przy aktualizacji (recznej) systemu siadlo mi wszystko. Nie mam chwilowo czasu, zeby sie tym zajmowac. Dzieki wielkie za pomoc przy moich pytaniach. Nastepnym razem postaram sie stosowac do regulaminu (p3, 8) )) Pozdrawiam i zycze udanej zabawy przy dalszej konfiguracji /Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi