zmarekz Napisano Październik 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 Witam Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli coś będzie niezrozumiałe z tego co napisze ale na swoje usprawiedliwienia mam to, że jestem początkujący w (_linuxie_ → Linuksie) ORT. Mam małą sieć ok 8 komputerów użytkownicy pracują na nich w Windowsie XP i tego nie moge zmienić. Chciałbym móc kontrolować ich uprawnienia co do możliwości uruchamiania różnych aplikacji w Windowsie XP oraz zmian różnych ustawień Windowsa (pulpit, rodzielczość itp) Narzędzie które jest w Windowsie XP niestety nie daje takich możliwość (Albo Administrator, Albo Gość ewentualnie jakis zwykły użytkownik ale nie ma możliwośći nadania mu poszczególnych uprawnień). Chciałbym na Fedorze postawić serwer użytkowników (o ile taki istnieje, może działać pod samą konsolą bez środowiska graficznego tak aby wymagał jak najsłabszego komputera) - coś jak Windows 2003 serwer. Do tego serwera, komputery z Win XP logowały by się i w zależności od wpisanego uzytkownika pobierały odpowiednie uprawnienia dla niego. Czy można coś takiego zrobić jeśli tak to jak ? Pozdrawiam i dziękuje za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HAL9000 Napisano Październik 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 Wprawdzie nie jest to zbyt wygodne ale w xp jest narzędzie taki jak run->gpedit.msc i tam można ustawiać co się zechce niedogodność polega na tym że trzeba robić to na każdym komputerze indywidualnie aby to bardziej zautomatyzować polecam lekturę http://www.google.pl/linux?hl=pl&c2cof...=Szukaj&lr= znajdziesz chyba to czego szukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 samba w wersji 3 obsługuje domene Windows, działa tak jack chcesz, user loguje się z komputera a wszystkie dane pobierane są z serwera (cały pulpit i wszystkei ustawienia) można ustawić tak, że user nie może nic zapisać na komputerze tylko cały czas pracuje na plikach na serwerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Październik 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 Narzedzie które jest w Windowsie XP niestety nie daje takich mozliwosc (Albo Administrator, Albo Gosc ewentualnie jakis zwykly uzytkownik ale nie ma mozliwosci nadania mu poszczególnych uprawnien). Bzdura jakiej dawno nie slyszalem Po pierwsze primo: System plików ntfs i nadawanie uprawnien na poziomie systemu plików Po drugie primo: dla kazdej aplikacji lokalna grupa której nadaje sie uprawnienia do aplikacji. Uzytkowników dorzucasz do tych grup i nigdy przenigdy nie nadajesz uprawnien bezposrednio do aplikacji userowi . Po trzecie primo: jak juz HAL9000 wspomnial gpedit.msc. Jesli nie znasz windowsa nie postawisz kontrolera domeny na linuksie i sambie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmarekz Napisano Październik 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 Bzdura jakiej dawno nie słyszałem Po pierwsze primo: System plików ntfs i nadawanie uprawnień na poziomie systemu plików Po drugie primo: dla każdej aplikacji lokalna grupa której nadaje się uprawnienia do aplikacji. Użytkowników dorzucasz do tych grup i nigdy przenigdy nie nadajesz uprawnień bezpośrednio do aplikacji userowi . Po trzecie primo: jak już HAL9000 wspomniał gpedit.msc. Jeśli nie znasz windowsa nie postawisz kontrolera domeny na linuksie i sambie Pozdrawiam Nie bzdura a nie dopisanie z mojej strony. Chodziło mi o narzędzie zarządzające kontami (_urzytkownik_ → użytkownik) ORTów to w panelu sterowania w Windzie XP. A nie te które wskazał HAL9000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Listopad 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 Eh... jeśli chodzi o zdalne zarządzanie to w microsofcie nadaje się do tego Microsoft Managment Cnosole (run->mmc). Ale jak to zrealizować pod linuksem to lamka ze mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Listopad 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 Nie bzdura a nie dopisanie z mojej strony. Chodziło mi o narzędzie zarządzające kontami (_urzytkownik_ → użytkownik) ORTów to w panelu sterowania w Windzie XP. A nie te które wskazał HAL9000 HAL9000 nie wskazał narzędzia do zarządzania kontami użytkowników, tylko do edycji lokalnych polis systemowych. W polisach systemowych zaś możesz kontrolować to, co tylko Ci się spodoba. A narzędzie z Panelu sterowania w XP "chyba" służy do zakładania kont i dodawania ich do odpowiednich grup zabezpieczeń. Polecam zapoznanie się z narzędziem gpedit.msc i głębsze poznanie polis systemowych. Naprawdę można za pomocą tego narzędzia baaaaaaaaaardzo mocno ograniczyć użyszkodników. Pozdrawiam P.S. Oczywiście najprościej by było robić to wszystko na jednym komputerze(kontrolerze domeny), ale szablony polis można przenosic pomiędzy komputerami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi