fruchte Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Przeszedłem z FC5.i386, działała mi dobrze i sprawnie, szybko na FC6 x64. Podczas instalacji wszystko szło dobrze, ale działa strasznie wolno. Co może być tego przyczyną? Druga sprawa to jak chcę coś ściągnąć yum'em wyskakuje mi błąd: yum Loading "installonlyn" plugin rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery error: cannot open Packages index using db3 - (-30977) error: cannot open Packages database in /var/lib/rpm Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 29, in ? yummain.main(sys.argv[1:]) File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 85, in main base.getOptionsConfig(args) File "/usr/share/yum-cli/cli.py", line 199, in getOptionsConfig errorlevel=opts.errorlevel) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/__init__.py", line 125, in doConfigSetup self.conf = config.readMainConfig(startupconf) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/config.py", line 597, in readMainConfig vars['releasever'] = _getsysver(startupconf.installroot, startupconf.distroverpkg) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/config.py", line 656, in _getsysver idx = ts.dbMatch('provides', distroverpkg) TypeError: rpmdb open failed Pojawiło mi się to dopiero teraz, jak zrobiłem aktualizację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 działa wolno tzn. co? jeśli wolno sie odpala, to powyłączaj zbędne usługi, jeśli zamula po załadowaniu się, sprawdz jakie procesy zajmują zasoby, proca, ram.. co potrzebne, a co nie to znajdziesz na g o o g l a c h co do tego rpm, --rebuilddb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fruchte Napisano Listopad 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 Dobra, sprawa ma się tak. Po instalacji zrobiłem aktualizację automatyczną, ściągnął i zainstalował z 40 pakietów. Chodził mulasto. Jak pisałem poprzednio po tej aktualizacji pojawił mi się ten dziwny wynik z yuma. Dzisiaj jak wlaczylem chodzil juz lepiej, a zadnych usług nie wyłączałem. Zainstalowałem sobie kadu yum'em. Chciałem jeszcze raz coś zainstalować i znów wyskoczył ten sam błąd. A co do rpm --rebuilddb to niebardzo wiem jak to zrobic. I jak tego uzyc, po wpisaniu rpm --rebuilddb wyskoczyło mi: rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery błąd: błąd db4(-30977) z dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery błąd: nie można otworzyć indeksu Packages przy użyciu db3 - (-30977) [root@amd radek]# rpm --rebuilddb rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery błąd: błąd db4(-30977) z dbenv->open: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery błąd: nie można otworzyć indeksu Packages przy użyciu db3 - (-30977) Nie wiem czy dobrze to robię. Szukałem trochę, ale jakoś nic mi to nie mówi nadal. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fruchte Napisano Listopad 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 Poszukałem głębiej i niby działa; zrobiłem rm -f /var/lib/rpm/__db.* Jednak nie rozumiem dlaczego tak się dzieje, że po instalacji wyskakuje mi informacja, ze instalacja kompeltna, wszystko działa, ale pojawia się: Complete! rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from db->close: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from db->close: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from db->close: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from db->close: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from db->close: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from db->close: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from db->close: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from db->close: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery error: db4 error(-30977) from dbenv->close: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fruchte Napisano Listopad 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 Nadal to samo. NIe wiem co z tym zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 pewnie trafiłeś w necie na ten wątek;) ale dla pewności: http://www.linuxforums.org/forum/redhat-fe...e-recovery.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fruchte Napisano Listopad 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Po dłuższej nieobecności mogę odpisać było jeszcze trochę problemów. Idąc od początku to miałem problem z powernow8 Bios -error- no PSB or ACPI_PSS objects (znalazłem to dopiero dzisiaj-juz poprawione;tak mi sie wydaje), zauktualizowałem BIOS i włączyłem na płycie Cool'n Quiet. Częsciowe problemy z YUM'em były związane też z automatyczna aktualizacją-wyłączyłem, a resztę zrobiłem według tego co powyżej. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi