Skocz do zawartości

Sprawdzenie Szybkosci Sieci

samba

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwną sprawę z serwerem.Przeszliśmy na Gigabit Lan switche i wszystkie końcówki mają karty sieciowe 1Gb prócz kilku drukarek sieciowych które mają 100.

Na serwerze jest karta Intela 1000 jednakże mii-tool pokazuje mi coś takiego

[root@serwer ~]# mii-tool
eth0: negotiated 100baseTx-FD flow-control, link ok

W jaki sposób sprawdzić z jaką rzeczywistą prędkością działa mi LAN ?

w pliku dmesg znalazłem coś takiego

Intel(R) PRO/1000 Network Driver - version 7.0.38-NAPI
Copyright (c) 1999-2006 Intel Corporation.
ACPI: PCI interrupt 0000:05:03.0[A] -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 169
e1000: 0000:05:03.0: e1000_probe: (PCI:33MHz:32-bit) 00:0e:0c:3d:ec:f5
divert: allocating divert_blk for eth0
e1000: eth0: e1000_probe: Intel(R) PRO/1000 Network Connection
hw_random hardware driver 1.0.0 loaded
ACPI: PCI interrupt 0000:00:1d.7[D] -> GSI 23 (level, low) -> IRQ 185

Karta działa nie ma problemów ale dlaczego działa wg mii-tool jako 100??

Jak przejść na 1000 i jak to sprawdzić?

Proszę o wskazówki

eth0: negotiated 100baseTx-FD flow-control, link ok 

Powyższy wpis wskazuje że karta wynegocjowała maksymalną prędkość połączenia z urzędzeniem do którego jest wpięta.

W ustawieniach switchy wpisz na sztywno prędkość 1000 i kartę również ustaw na sztywno na 1000.

Autonegocjacja zamula sieć ( wiem z własnego doświadczenia).

Pozdro

W ustawieniach switchy wpisz na sztywno prędkość 1000 i kartę również ustaw na sztywno na 1000.

Po pierwsze to swiitch jest odpowiedzialny za przełączanie i autonegocjację więc jeśli kable są dobre a są bo mam CAT.6 i karty sieciowe są 1Gb to po co przestawiać switch na sztywno jeśli i tak działa na 1Gb? Drukarki sieciowe są na 100 Mb więc ustawienie to spowodowałoby że nikt nie mógłby drukować :(

Po drugie to gdzie mogę na sztywno ustawić kartę sieciową w fedorze?? Ewentualnie jak powinno wyglądać takie polecenie tj składnia?

Na serwer chcę włożyć drugą kartę sieciową Intell PRO/1000 MT Dual Port. Czy taką kartę trzeba jakoś specjalnie instalować i dodawać specjalne moduły z parametrami aby chodziła w full duplex 1Gb?

Czy ktoś może mi pomóc jak najwydajniej skonfigurować kartę sieciową??

P.S

Prosty program bwm-ng który można ściągnąć przez uaktualnienia yum pokazuje z jaką aktualną prędkością działają interfrejsy sieciowe

Po pierwsze to swiitch jest odpowiedzialny za przełączanie i autonegocjację więc jeśli kable są dobre a są bo mam CAT.6 i karty sieciowe są 1Gb to po co przestawiać switch na sztywno jeśli i tak działa na 1Gb? Drukarki sieciowe są na 100 Mb...

A jaki to konkretnie model switcha?

Niestety wiekszosc tanszych modeli 100/1000 moze pracowac tylko w jednym z tych trybow (brak mozliwosci pracy z roznymi predkosciami na roznych portach).

Co do autonegocjacji to w 100% potwierdzam to co napisal mavik - to straszny szajs powodujacy mase problemow zwlaszcza w tanszych sieciach, wiec wymuszenie 1GBps (i przy okazji Full-Duplex) wydaje sie bardzo dobrym pomyslem (o ile twoj switch potrafi obsluzyc inne porty z predkoscia 100MBps itd...).

Pozdro