nobbs Napisano Sierpień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2004 zaczynam przygode z linuxem, wiem że rpm samo sie instaluje, ale trzeba podać program a nie wiem jaki, co mam wybrać w okienku ktore odpowiada mniej wiecej windowsowemu Otwórz z... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Sierpień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2004 Proponuję zajrzeć tutaj odnośnie rpm, natomiast nie bardzo kumam o co chodzi z tym Otwórz z ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nobbs Napisano Sierpień 22, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2004 klikam 2 razy na plik rpm - po tym pod gnome instalowało się bezproblemowo, teraz siedząc na kde gdy klikne 2 razy na (_rpm'a_ → RPM-a) ORT pojawia sie okno wyboru aplikacji która powinna otworzyć (uruchomić...) ten plik. Jest tam drzewo aplikacji podobne do tego co jest w linuxowym "menu start". heh, może teraz jaśniej napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
switch Napisano Sierpień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2004 Oj te przyzwyczajenia z Windy. Linux kocha tekst. Więc szybciej zrobisz jak zainstalujesz to z konsoli. Poczytaj o poleceniach tekstowych dla rpm. Aby wgrać rpm musisz zalogować się jako root. Czyli w konsoli wpisujesz słowo su, następnie otrzymasz pytanie o hasło roota. Wpiszesz je, naciśniesz Enter a potem wklepiesz np do instalacji nowego programu rpm -i nazwa programu. Aby przyspieszyć wpisywanie nazwy programu, to wklepisz kilka pierwszych liter a następnie nacisniesz klawisz TAB. System sam uzupełni resztę nazwy dla pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nobbs Napisano Sierpień 22, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2004 wiem wiem... juz tak robilem, ale pod gnome'em było: klik klik, hasło root - i gotowe, a tu pod kde lipa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano Sierpień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 Po pierwsze wpisujac su logujesz sie jako administtrator i to nie jest root, by sie zalogowac jako root wpisuje sie su -, a z rpm jest troche jazda poniewaz moga wyskoczyć zaleznoisci ktorych ci nie zycze. O to polecenia jakim sie mozna posluzyc: rpm -q pakiet - pytamy system czy to jest zainstalowane rpm -i pakiet - instalacja pakietu rpm -e pakiet - usuwanie Mozna je instalowac za pomoca menedzera plikow -mc. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nobbs Napisano Sierpień 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 robie w konsoli - tak jak napisaliscie i jest spox... ...dopóki nie wpiszę rpm -i nazwapaczki.rpm # rpm -i lmule-1.2.1-1.src.rpm błąd: nie można utworzyć %sourcedir /usr/src/redhat/SOURCES co mam zrobić? ręcznie tez nie moge utworzyć tego katalogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
switch Napisano Sierpień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 Pobieraj paczki bez .src. tylko z samym rpm, czyli "nazwa_programu.rpm" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nobbs Napisano Sierpień 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 już czaje tą różnice między źródłem a "zwykłym" rpm'em ale nikt nic nie wie o graficznym instalatorze rpm spod gnome, kde? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Sierpień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 tak tylko wtrące .... naprawdę polecam "konsole" ... co do poleceń może pomoże ---> mój mini-RPM-HOWTO pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi