qxq Napisano Sierpień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2004 jako ze nie dawno zaczolem zabawe z linuchem mam problem. jak aktualizuje jadro wszytko jest ladnie pieknie w razie czego jak mi to nowe nie ruszy mam zawsze w opcji do wyboru w grabie stare jadro ale jak nowe ruszy i wszytko bedzie ok to stare mi nie jest potrzebne i wlasnie teraz pytanie "jak usunac stare jadro z systemu i z gruba?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Sierpień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2004 Jesli jest ono zainstalowane z rpm (a domyslam sie ze jest) to wystarczy ze wpiszesz jako root: rpm -e kernel-wersja_kernela i gotowe. Jesli jadro jest zainstalowane ze zrodel, wtedy nalezy usunac: /lib/modules/wersja_kernela, /boot/System.map-wersja_kernela, /boot/vmlinuz-wersja_kernela, /boot/initrd-wersja_kernela.img, oraz wpisy z /boot/grub/grub.conf. Mozesz tez usunac zrodla z /usr/src/linux-wersja_kernela, ale to tylko i wylacznie dla kernela zainstalowanego ze zrodel. To wszystko- powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi