x0x00 Napisano Sierpień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 Witam , sytuacja wyglada tak - podpinam 2 dyski ata 80 GB ( identyczne ) jeden na master drugi na slave ( jedna tasma ) tworzę na obu partycje (software raid ) łacze je w jedna ( RAID1 ) i instaluje system - wszystko jest super git , w pliku /proc/mdstat pokazuje ze raid ziała i jest aktywny ( 2/2 ) - czyli na obu dyskach ale jak wypne dysk master ) to system nie startuje z drugiege dysku ( sprawdziłem obszar rozruchowy i nie ma tam nic zapisane a przeciez grub powinien się wgrać na oba dyski ) po Redhatem 9 - nie ma żadnych problemów bo jest lilo i ono sie wgrywa na oba dyski - czy istneje jakies rozwiącanie dla fc2 a może lilo dla fc2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irenś Napisano Sierpień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2004 Witam. Kolega chyba nie poczytał sobie howto-sów itd. Tam wyraźnie nie zaleca się ze względów wydajnościowych podłączanie dwóch dysków działających w RAID-1 na tym samym kanale. To ewidenty błąd. Powinieneś podłączyć pierwszy dysk jako master na kanale 1 a drugi dysk jako master ale na kanale 2. W biosie ustaw kolejność bootowania: hdd-0 jako primary boot device i hdd-1 jako secondary boot device (zależy od płyty i biosu). Gdy padnie ci który kolwiek z dysków to system i tak się uruchomi z pozostałego dysku w systemie. Ja tak mam i to rozwiązanie (_napewno_ → na pewno) ORT działa. Jako bootloader stosuję gruba i nie ma problemów. Poszukaj w necie howto-RAI czy software RAID. jak z każdego HOW-TO można się dużo dowiedzieć. Czołem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2004 A może to: http://www.dirigo.net/tuxTips/avoidingProb...s/GrubMdMbr.php ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi