pawel_z Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Po zaistalowaniu systemu, ustalamy hasło dla roota, a później zakładamy sobie normalnego użytkownika z konta którego pracujemy na codzień. Ale jeżeli się nie mylę to ten użytkownik i tak należy do grupy root, tak? Czy jest to grupa o większych prawach, tak jak użytkownik root :?: Może trzeba przypisać tego zwykłego usera do innej grupy niż root? Jak to wygląda u was :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssylwester Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Ten uzytkownik nie nalezy do grupy root. Nie ma on praw root-a. Przeciez zeby cokolwiek zrobic w systemie zwiazanego z administracja trzeba przejsc na konto roota. su a potem haselko roota. Po to jest ten uzytkownik, zeby nie pracowac jako administrator przez caly czas. Taka jest polityka bezpieczenstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 pawel_z zapoznaj sie z plikami: /etc/passwd /etc/group Nie zaszkodzi tez przeczytac np. To. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Uruchom sobie mc i odpal w nim okienko chown. Albo uruchom system-config-users Zobaczysz, że: - do grupy root nalezy tylko root - jezeli nie zażyczysz sobie później inaczej, to usr którego utworzyłeś podacz instalacji należy do grupy o tej samej nazwie co username. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_z Napisano Listopad 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Kurczę nie wiem jak to się stało ale na kompie stacjonarnym na FC5 jest tak jak mówicie, ale wczoraj stawialem FC6 i user należy do grupy root... Nie wiem o co chodzi? Nic nie zmieniałem w instalacji czy po niej i naprawdę mnie zdziwiła ta grupa - dlatego napisałem na forum. Może to jakiś bug? Albo coś pochrzaniłem ale nie wiem jak - telepatycznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Jako zwykły użytkownik masz tylko prawa do swojego katalogu domowego: /home/nzawa_uzytkownika na nim możesz zapisywać kopiąwać, robić żywnie co Ci się podoba... z poziomu zwykłego użytkownika masz brak dostępu do np. katalogu /root. Tak jak to opisali wyżej: "su" lub też "su -" dają Ci możliwość grzebania i zapisywania w katalogach np: /root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Hmm... Jaki UID otrzymał ten pozarootowy user? 500? Do root powinni należeć tylko takie typki jak(poza root): halt, poweroff, sync, operator. Trzebaby zapytac kogoś, kto ma FC6, ale nigdzie sie nie spotkałem z takim wałkiem, ze user należał do root. To jest złe, nigdzie nie stosowane rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_z Napisano Listopad 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Nie miałem wczesniej czasu, ale wczoraj zrobiłem nową instalkę FC6 i wszystko jest w porządku. Zabijcie mnie ale nie wiem dlaczego... Dzieki za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi