inny Napisano Sierpień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 witam! od pewnego czasu (około 1,5 miesiąca) przy wylogowywaniu sie, juz po wyjsciu z x'ów zostaje zasypany takimi oto pakietami: Jul 21 22:52:22 soviet kernel: IN=eth0 OUT= MAC=ff:ff:ff:ff:ff:ff:00:30:4f:24:56:84:08:00 SRC=192.168.3.221 DST=255.255.255.255 LEN=89 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=128 ID=693 PROTO=UDP SPT=2319 DPT=2309 LEN=69 lecą ich setki i nic nie moge zrobić nic wpisać itd ogólnie to komp nadaje sie tylko do ręcznego restartu nie raz leci i troche mnie i udaje sie jakoś kompa reboot'nąć lub wyłączyć polecono mi do /etc/rc.d/rc.local dopisać # echo 1 1 1 1 > /proc/sys/kernel/printk ale to nic nie dało, podobnie jak echo "*.* /dev/tty12" >> /etc/syslog.conf wszystko spod (_root'a_ → roota) ORT oczywiście juz nie wiem co mam z tym robić aha i jeszcze jedno komp dosyć często sie zawiesza przy wejściu do ekranu logowania gnome 2.6.0 . czarny ekran o nic . ctrl+alt+f6 nic nie daje pozostaje restart. czym to może być spowodowane mój kernel to 2.6.6-1.435.2.3 instalowany z paczek fc2 PS właśnie mi sie przypomniało że na starym kernelu nie było tych "jaj" z pakietami. może jakiś błąd ? spróbuje z nowszym jajem pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Sierpień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 Troche to dziwnie "zrobiles", bo sam zasugerowales (nie wiem czy wlasciwa, ale mysle ze tak) odpowiedz. Sproboj na dostepnym juz stabilnym kernelu 2.6.8-1.521. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2004 MAC=ff:ff:ff:ff:ff:ff:00:30:4f:24:56:84:08:00 Jaki dziwny MAC adres Można wiedzieć co to za sprzęt? aha i jeszcze jedno komp dosyć często sie zawiesza przy wejściu do ekranu logowania gnome 2.6.0 . czarny ekran o nic . ctrl+alt+f6 nic nie daje pozostaje restart. czym to może być spowodowane Jaka karta graficzna? A może to: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...p?showtopic=757 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inny Napisano Sierpień 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 Troche to dziwnie "zrobiles", bo sam zasugerowales (nie wiem czy wlasciwa, ale mysle ze tak) odpowiedz. Sproboj na dostepnym juz stabilnym kernelu 2.6.8-1.521. no troche dziwnie zupgradowałem kernela do 2.6.8-1.521 i niestety to samo czyli wychodzi na to że wszystko było dobrze tylko na"domyślnym" kernelu fc2 MAC=ff:ff:ff:ff:ff:ff:00:30:4f:24:56:84:08:00 Jaki dziwny MAC adres Można wiedzieć co to za sprzęt? można jaśniej ? chodzi o konfig ? karta to gf2 mx400 64MB podkreślałm że dzieje sie tak od czasu restartów spowodowanych w/w "gównem" linka doczytam potem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 MAC=ff:ff:ff:ff:ff:ff:00:30:4f:24:56:84:08:00 Jaki dziwny MAC adres Można wiedzieć co to za sprzęt? można jaśniej ? chodzi o konfig ? Chodzi mi o kartę sieciową. Można wiedzieć kim jest 192.168.3.221? podkreślałm że dzieje sie tak od czasu restartów spowodowanych w/w "gównem" Zaktualizowanie xorg-x11 nie pomaga? Używasz sterowników nvidii czy tych standardowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inny Napisano Sierpień 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 karta to realtek 8139 192.168.3.221 to ktoś z mojej sieci lokalnej ... pewnie on tez rozsyła windowsowe wirusy tylko czemu na zwykjłym kernelu wszystko było ok? xorg-x11 zaktualizowane . sterowniki od nvidii ostatnio jakoś udaje mi sie umknąć pakietom i w mire normalnie ywłączam kompa nie musze restartować go ręcznie więc nie ma zawiech pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 192.168.3.221 to ktoś z mojej sieci lokalnej ... pewnie on tez rozsyła windowsowe wirusy ...albo próbuje Cię skanować (?) tylko czemu na zwykjłym kernelu wszystko było ok? Nie zmieniałes jakoś ostatnio reguł firewalla? Może to pomoże → http://groups.google.com/groups?hl=pl&lr=&...0motto.pl#link2 xorg-x11 zaktualizowane . sterowniki od nvidii Spróbuj przez jakiś czas na zwykłych sterownikach nv. Te od NVIDII czasami powodują zwisy :mellow: Nie ładuje Ci się przypadkim moduł rivafb? nie musze restartować go ręcznie więc nie ma zawiech A jak są zwisy, to wciśnięcie przycisku POWER (ale nie reset) nie powoduje normalnego wyłączenia komputera (z odmontowaniem partycji, itd.)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inny Napisano Sierpień 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 1.nie w każdym takim pakiecie jest inne IP (oczywiście z mojej sieci) 2. reguł firewall'a raczej nie zmieniałem . przynajmniej tego nie pamiętam no pakiety identyczne jak w podanym przez ciebie linku teraz tylko cza pokombinować co przestawić w iptables/firestarter 3. moduł rivafb? sprawdze to ... 4.nie wiem . tak nie robiłem ostatnio normalnie sie komp wyłącza . pakiety nieby "lecą" ale jest ich troche i wszystko w miare wporządku jak będzie okazja to sprawdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 teraz tylko cza pokombinować co przestawić w iptables/firestarter Firestarter powiadasz.... http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...&hl=firestarter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inny Napisano Sierpień 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2004 teraz tylko cza pokombinować co przestawić w iptables/firestarter Firestarter powiadasz.... http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...&hl=firestarter Setup /etc/sysconfig/syslog like this: KLOGD_OPTIONS="-x -c 3" hmmm, tzn mam dopisać KLOGD_OPTIONS="-x -c 3" do /etc/sysconfig/syslog ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2004 Tak. U mnie ostatnią linijką jest KLOGD_OPTIONS="-x" więc wystarczy dopisać na końcu odpowiednie parametry (a przynajmniej tak mi się wydaje :mellow: ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inny Napisano Sierpień 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2004 Tak. U mnie ostatnią linijką jestKLOGD_OPTIONS="-x" więc wystarczy dopisać na końcu odpowiednie parametry (a przynajmniej tak mi się wydaje :mellow: ). też było KLOGD_OPTIONS="-x" więc zamiast tego dałem KLOGD_OPTIONS="-x -c 3" potem killall -HUP syslogd żeby zrestartować logi, ale w log viewer dalej sie to g*** pokazuje może "cza" restarta kompa, pożyjemy i zobaczymy jak będzie przy wyłączaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2004 killall -HUP syslogd Nie syslogd tylko klogd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inny Napisano Sierpień 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2004 killall -HUP syslogd Nie syslogd tylko klogd no teraz dziala... thx gajownik'u ;]]] jednak nie działa ((((( w x'ach pakietów nie było ale juz przy wyłączaniu były i teraz znowu są nawet w x'ach :shock: mój /etc/sysconfig/syslog wygląda tak : # Options to syslogd # -m 0 disables 'MARK' messages. # -r enables logging from remote machines # -x disables DNS lookups on messages recieved with -r # See syslogd(8) for more details SYSLOGD_OPTIONS="-m 0" # Options to klogd # -2 prints all kernel oops messages twice; once for klogd to decode, and # once for processing with 'ksymoops' # -x disables all klogd processing of oops messages entirely # See klogd(8) for more details KLOGD_OPTIONS="-x -c 3" co robić ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi