Andrzej13 Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Mimo, że jestem raczej początkujący już przeprowadziłem kompilację kernela i o dziwo ze skutkiem pozytywnym. Wszystko działało poza oczywiście Nvidia, co jest zrozumiałe. Zgodnie z tym co przeczytałem mogę doinstalować sterowniki ze strony Nvidia. Lecz idąc za radą użytkowników forum nie zrobiłem tego. Mogę też przekompilować pakiet z Livny. Pomyślałem jednak czy nie lepiej utowrzyć własny pakiet z jądrem. Nie wiem czy dobrze kombinuję ? I tak po kolei: yumdownloader --source kernel rpm -Uvh kernel-<wersja>.src.rpm rpmbuild -bp --target $(uname -m) kernel<wersja>.spec cp configs/<żądany-plik-konfiguracyjny> .config make oldconfig make xconfig następnie konfiguracja, dalej, no i tu nie jestem pewien :?: make make modules_install czy też od razu :?: rpmbuild --target x86_64 -ba ~/rpmbuild/SPECS/kernel,wersja.spec A ponadto jak utworzyć tylko pakiet dla x86_64 bez "xen" oraz "kdump" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 sciagasz srpm rpm -ivh kernel[...]src.rpm cd /usr/src/redhat/ cp *.* ~rpm-build/rpmbuild <-- uzyj tego: http://wiki.fedorapl.org/Devel/Buildrpmtree wczesniej su - rpm-build cd rpmbuild/SOURCES/kernel mv kernel-i686 .config make xconfig mv .config kernel-i686 cd ../SPECS rpmbuild --target=$(uname -m) kernel[...].spec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej13 Napisano Listopad 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 sciagasz srpm rpm -ivh kernel[...]src.rpm cd /usr/src/redhat/ cp *.* ~rpm-build/rpmbuild <-- uzyj tego: http://wiki.fedorapl.org/Devel/Buildrpmtree wczesniej su - rpm-build To już miałem cd rpmbuild/SOURCES/kernel mv kernel-i686 .config make xconfig mv .config kernel-i686 cd ../SPECS rpmbuild --target=$(uname -m) kernel[...].spec To robiłem źle, ponieważ edytowałem .config w BUILD a nie w SOURCES i tu mi coś nie pasowało. Dzięki, wieczorkiem biorę się do zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej13 Napisano Listopad 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Coś jest nie tak: [budowa@localhost SRPMS]$ rpm -ivh kernel-2.6.18-1.2849.fc6.src.rpm [budowa@localhost SOURCES]$ mv kernel-2.6.18-x86_64.config .config make xconfig make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `xconfig'. Stop. Co ja znów po...myliłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amdfanatyk Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 jesli chcesz miec rpm zawierajacy wlasnorecznie skompilowany kernel, przeczytaj make help od kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi