DeXter Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Witam! Zainstalowałem niedawno FC6. Próbuje uruchomić Mysqla ale pokazuje się następujący błąd: ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) Wszedłem do podanego powyżej katalogu i nie znalazłem tam żadnych plików. Znalazłem na google rozwiązanie tego problemu. Powinienem w pliku rc.conf dodać linijkę mysql_enable="YES". Tutaj pojawia się kolejny problem ponieważ nie znalazłem nigdzie takiego pliku jak rc.conf. Jeśli ktoś wie jak naprawiać ten błąd to proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 problem polega na tym, że musisz uruchomić mysqld service mysqld start i dodaj sobie w setup albo przy pomocy chkconfig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaLeC Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 znajdź na dysku plik mysql.sock i zrób dowiązanie w tym katalogu co ci wywala, do tego pliku co znalazłeś i powinno ci śmigać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeXter Napisano Listopad 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 service mysqld start Inicjowanie bazy danych MySQL: Neither host 'Nemesis' nor 'localhost' could be looked up with /usr/bin/resolveip Please configure the 'hostname' command to return a correct hostname. If you want to solve this at a later stage, restart this script with the --force option [ZAWIÓDŁ] Już chyba wiem w czym leży problem, tylko nie wiem gdzie moge zmienić nazwę localhosta bo w pliku resolveip raczej tego nie zrobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 było w http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12371 w /etc/hosts zapewne masz: ::1 localhost.localdomain localhost zmień na: 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost szukaj i czytaj inaczej zginiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi