Skocz do zawartości

Qt4 A Code::blocks

menth0l

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem sobie yumem qt4 (yum install qt4*) i wszystko poszło ładnie. W Code::Blocks zobaczyłem że w opcjach nowego projektu można tworzyć m.in. właśnie projekty qt4. Jednak kiedy w kreatorze doszedłem do momentu w którym C::B prosi o podanie katalogu instalacyjnego qt4 nie wiem co tam wpisać. Logiczna wydawałaby się lokalizacja /usr/lib/qt4 jako ze tam siedza katalogi /lib, /include itp. Jednak C::B twierdzi ze pomimo ze lokacja wydaje sie prawidlowa to nie moze odnalezc pliku QApplication.h :/ Patrząc do /usr/lib/qt4/include stwierdziłem że w porównaniu do qt3 jest tam bardzo niewiele plików w tym rzeczywiście brakuje rzeczonego. To błąd w paczkach czy coś się pozmieniało? Jak więc skonfigurować C::B żebym mógł się pod nim cieszyć dobrodziejstwami qt4? :)

• 1 month later...

Nie chcę zakładać nowego tematu.

Czy komuś udało się zmusić Code::blocks do współpracy z QT4 w FC6

Walczę od świąt i już nie mam pomysłów.

Z tego co zauważyłem Fedora nieźle namieszała z paczkami qt4

A może polecacie inny edytor C++ współpracujący bez problemów z QT4

Szczęśliwego 2007, jak najwięcej zdrówka i jak najmniej kłopotów.

Nie chcę zakładać nowego tematu.

Czy komuś udało się zmusić Code::blocks do współpracy z QT4 w FC6

Jasne ze sie da. W code::blocks rowniez by sie dalo chocby nawet konfigurujac kazdy projekt z osobna aby korzystal z qmake-qt4.

Walczę od świąt i już nie mam pomysłów.

Z tego co zauważyłem Fedora nieźle namieszała z paczkami qt4

Wiesz co to niechodzi o to czy zamieszali czy nie. Widzialem, ze jakis koles wlasnie na forum opisywal jak przerobic sobie plik z templatem do qt4 w tym IDE pod dokldanie jego dystrybucje. Poza tym tamten kreator (chyba) jest przystosowany do wersji qt4 skompilowanej recznie, a paczki, ktore sciagnales zawieraja pliki w katalogow umieszczonych juz w odpowiednich miejscach.

A może polecacie inny edytor C++ współpracujący bez problemów z QT4

Jasne pod kdevelop dziala bezproblemu wszystko, tylko trzeba jeden maly kruczek w sumie zastosowac i nie jest do konca wszystko zautomatyzowane. Jak sobie nie poradzisz pisz.

Szczęśliwego 2007, jak najwięcej zdrówka i jak najmniej kłopotów.

Wzajemnie :)