Skocz do zawartości

Samba Edycja Jednego Pliku Na Kilku Kompach

paradox8

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam taki problem jak ustawic (_linuxa_ → Linuksa) ORT (sambe ) aby mozna bylo edytowac jeden plik na np 3 komputerach

moja sytuacja przedstawia sie tak

mam w firmie server linux + samba udostepniam dysk na ktorym jest dosowy program z bazami danych

mam 4 komputery z windowsem 98 na nich zmapowany mam dysk servera i teraz problem

jak uruchomie program na jednym komputerze wszystko dziala jak tylko uruchomie ten sam program na drugim kompie i proboje wejsc w baze danych to wyswietla sie brak dostepu do pliku lub do dysku

w sambie mam ustawionego jednego uzytkownika i na 3 kompach loguje sie jako ten sam uzytkownik

Pierwsze pytanie jest takie czy program dosowy jest przystosowany do pracy w sieci. Czyli czy zezwala kilku użytkownikom uruchamiać kilka kopii jednocześnie i pracować z tymi samymi plikami. Pracowałem z programem Księgowym (opcja wieloksięgi) gdzie nie było możliwości pracy jednocześnie w tej samej księdze dla kilku użytkowników. Wiąże się ze sposobem korzystania z bazy danych w konkretnym programie.

witam tak ten program dzialal bez problemu pod novelem na 5 kompow i np 5 kompow moglo wypisywac faktury a teraz tylko jedna wiem ze musze jakos ustawic share aby byl odczyt zapis na wielu uzytkownikow tak mi powiedziano ale juz nie mam koncepcji jak to zrobic

pomozcie bo w pracy chca mnie ubic

witami jak macie jakies propozycje

po pierwsze jak możesz to pokaż swój smb.conf . Tak jak pisał kolega możliwe jest że program (baza) nie umożliwia dostępu na raz kilku użytkownikom. Na sambie do plików bazodanowych trzeba wyłączyć oplock musisz w zasobie samby gdzie masz ten program wpisać coś takiego

veto oplock files = /*.mdb/*.mdx/*.dbf/*.MDB/*.MDX/*.DBF/ znosi to blokadę plików baz. Jeśli masz inne 

rozszerzenie pliku bazy to dopisze je. Poczytaj sobie o oplock'ach . XP korzystają z tego jak jest z 98 to nie wiem.