Skocz do zawartości

Init 3 --> Problem Z Irqbalance

veiovis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

z tego co się doczytałem (tak mi się przynajmniej wydaje), proces: irqbalance jest potrzebny do zarządzania w systemach wieloprocesorowych (czy też procesorów dwurdzeniowych). Normalnie jeśli zajrzymy do "services" w fd6 - jest on domyślnie wyłączony. Jednakże przy zmianie konsoli w X-ach (ctrl+alt+F1 itp.) i wydaniu polecenia init 3 - podczas zamykania X-ów widzę w listingu jak system uruchamia daemona irqbalance...i się zawiesza. Włączyłem go w services, ponieważ byłem ciekawy czy jeśli będzie włączony przed shutdownem X-ów, wyeliminuje to problem zawieszania systemu. Okazało się jednak, że niezależnie od tego czy usługa jest włączona, czy wyłączona init 3 wywołuje uruchamianie irqbalance i zawieszenie systemu.

Ma ktoś pomysł w jaki sposób rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam, veiovis

a logowałeś się przez su - czy su ?

BINGO!

Dzięki za pomoc :)

---------------------------------------------------------------

Czy taką samą komendą mogę powyłączać inne usługi? Chodzi mi o permanentne wyłączenie np. jest proces do zarządzania urządeniami wielofunkcyjnymi HP -HPSSD. Odznaczenie go w Administracja->Services (pod gnome) nie ma takiego definitywnego skutku, ponieważ przy rebootach dalej widzę jak te usługi są włączane.