veiovis Napisano Listopad 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 Witam, z tego co się doczytałem (tak mi się przynajmniej wydaje), proces: irqbalance jest potrzebny do zarządzania w systemach wieloprocesorowych (czy też procesorów dwurdzeniowych). Normalnie jeśli zajrzymy do "services" w fd6 - jest on domyślnie wyłączony. Jednakże przy zmianie konsoli w X-ach (ctrl+alt+F1 itp.) i wydaniu polecenia init 3 - podczas zamykania X-ów widzę w listingu jak system uruchamia daemona irqbalance...i się zawiesza. Włączyłem go w services, ponieważ byłem ciekawy czy jeśli będzie włączony przed shutdownem X-ów, wyeliminuje to problem zawieszania systemu. Okazało się jednak, że niezależnie od tego czy usługa jest włączona, czy wyłączona init 3 wywołuje uruchamianie irqbalance i zawieszenie systemu. Ma ktoś pomysł w jaki sposób rozwiązać ten problem? Pozdrawiam, veiovis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 chkconfig --level 35 irqbalance off pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veiovis Napisano Listopad 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 [root@localhost veiovis]# chkconfig --level 35 irqbalance off bash: chkconfig: command not found nie mam pojęcia dlaczego.... man chkconfig się wyświetla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Listopad 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 a logowałeś się przez su - czy su ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veiovis Napisano Listopad 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 a logowałeś się przez su - czy su ? BINGO! Dzięki za pomoc --------------------------------------------------------------- Czy taką samą komendą mogę powyłączać inne usługi? Chodzi mi o permanentne wyłączenie np. jest proces do zarządzania urządeniami wielofunkcyjnymi HP -HPSSD. Odznaczenie go w Administracja->Services (pod gnome) nie ma takiego definitywnego skutku, ponieważ przy rebootach dalej widzę jak te usługi są włączane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi