jumper19 Napisano Listopad 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 Witam. Mam pewien problem, opisze szybko sytuacje: Uzywam FC5, mam interfejs via www (apache + sudo) w Bashu (via CGI) dzieki ktoremu moge w pewnym katalogu zapisywac pliki zwracane przez ethereala. Wczoraj kupilem nowy (wiekszy) dysk twardy i chce, zeby pliki byly zapisywane na niego. Probowalem 2 rzeczy: 1) Sformatowac dysk jako vfat (mkfs.vat) i zamontowac w katalogu (gdzies w /var/www/html). Niestety blad ze zmiana chmoda powoduje ze pliki w ogole sie nie zapisuja. Gdy kopiuje pliki na dysk fat w konsoli, mc zwraca ostrzezenie ze nie moze ustawic chmoda, ale plik przegrywa, z 644. 2)Jak wyzej, ale mkfs.ext3. I prawie jest ok, pliki sie zapisuja, ale tym razem nie moge ich kasowac z poziomu apache'a. W wersji systemu z jednym dyskiem wszystko dziala. Gdy prawa do plikow sa odpowiednie rm daje rade. Na dysku ext3 pliki nie sa kasowane, niezaleznie od praw, nawet 'sudo rm plik' nie dziala. Bawilem sie z chmodem, chownem, umask, bez rezultatow. O czym ja nie wiem? Co moze roznic sytuacje z jednym i z dwoma dyskami. Moze jakies parametry przy mountowaniu? bede bardzo wdzieczny za odpowiedz pozdrawiam jumper PS. Najbardziej urzadza mnie opcja zapisu na partycje FAT... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 Wydaje mi się, że to sprawa SELinuksa. http://lists.netisland.net/archives/plug/p...5/msg00054.html Spróbuj zastosować najpierw drugą poradę, pierwszą w ostateczności! Być może wystarczy zasób zamotnować w jakiś specyficzny sposób, przykład jest np. tu http://fedora.redhat.com/docs/selinux-faq-fc5/#id2963288 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi