Rootman Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Chcę zamontować partycje NTFS. Zainstalowałem nowy kernel i kmod-ntfs. Po wpisaniu "cat /proc/filesystems" okazało się, że na liście czytanych "filesystems" nie ma NTFS. A w ogóle system nie reaguje na polecenie "fdisk -1". Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 to jest fdisk -l a nie -1 co do reszty to poszukaj na forum -bylo pierdyliard razy... sa nawet poprzyklejane watki + chyba w faq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 co do reszty to poszukaj na forum -bylo pierdyliard razy... sa nawet poprzyklejane watki + chyba w faq Podoba mi się stwierdzenie pierdyliard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
6taurus Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Sci ągnijj plik ntfsprogs-1.13.1-3.fc6.src.rpm plik jest pod Gnoma NTFS-3g +Fuse włacz sambe sam powinie zamontować dyski w mój komputer dokona atomatyczngo wpisu w etc/metab a nie festab i to dziła trzeba nadać uprawnienia userowi jako grupa root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatico Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 modprobe ntfs zrobiles?? Zapewne nie U mnie to wlasnie pomoglo!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 a mnie pomogl opis z PRZYKLEJONEGO watku pod tajemniczym adresem http://forum.fedora.pl/Instalacja-I-Konfig...-3g-t11623.html dodam, ze nie przeczytalem go calego gdyz instrukcje z pierwszej strony wystarczyly w zupelnosci... aha i trzeba nadmienic, ze wszystko jest w repozytoriach -nie trzeba nic kompilowac... yum -y install ntfs-3g fuse fuse-devel +wpisy w /etc/fstab i jest gotowe [EDIT]Daniel_2005: Pierdyliard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatico Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 O ile sie nie myle to ntfs-3g sluzy do odczytu/zapisu na partycji NTFS a koledze chodzi o samo zamontowanie (chyba ze sie myle) A co do przyklejonego opisu to sie zgadzam - w zupelności wystarcza!!Odwołuje się nadal do dodania modułu ntfs do systemu - przynajmniej mi pomogło - przed tym właśnie dodaniem też nie miałem!! Jezeli chodzi o fstab to wystarcza takie wpisy: /dev/hda1 /mnt/c_drive ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0 Oczywiscie wczesniej sprawdz fdisk -l i wstaw tam swoja partycje , a i wczesniej w katalogu /mnt stwórz swoj katalog mkdir nazwa_katalogu - tu masz akurat wpisane c_drive - zastap swoim i nastepnie mount /mnt/nazwa_katalogu i wsio , chociaz wiem ze nie zawsze jest tak samo w kazdym przypadku , tylko nie wiem dlaczego Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rootman Napisano Listopad 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 to jest fdisk -l a nie -1 co do reszty to poszukaj na forum -bylo pierdyliard razy... sa nawet poprzyklejane watki + chyba w faq O.k., ale dostaję odpowiedź: fdisk : command not found. Dlaczego? Dodam, że nie brakuje w systemie pakietu "util-linux" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 musisz byc rootem su - poczytaj tez czym rozni sie "su" od "su -" jak wazne to jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rootman Napisano Listopad 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 musisz byc rootem su - poczytaj tez czym rozni sie "su" od "su -" jak wazne to jest Dzięki! Mam już odczyt Winblowsa. Jak dobrze być rootem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi