mikawajos Napisano Sierpień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2004 Heyah! Nastepny problem, mam juz polaczenie z netem przez modem SB4200 USB-chodzi perfecto.teraz jak to udostepnic drugiemu komputerowi(pracuje on na Win XP), poprzez 2 sieciowki?maskarada czytalem, no i iptables.lecz jest taki problem: zrobilem tak: moja siec eth0 ma adres 192.168.0.1 255.255.255.0,na eth1 mam USB Motorola drugi komp 192.168.0.95 jako brame ma moj komp iptables -F -t nat iptables -X -t nat iptables -F -t filter iptables -X -t filter //wyczyscilem tablice //przepuscilem pakiety z sieci i do sieci iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.0.0/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.0.0/255.255.255.0 -j ACCEPT //teraz zrobilem te udostepnianie netu drugiemu kompowi iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.1 -d 0/0 -j MASQUERADE I CZEMU TO NIE IDZIE? pozdrowka o nocnych porach PS. wszystko robię pod konsolą więc konfiguracja pod X-ami odpada bo takowych nie posiadam. z gory dzieks wszystkim! :lammer: Przeniesione z działu Sprzęt komputerowy Oj, brakuje działu na usługi, kernel i administrację :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irenś Napisano Sierpień 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 Może zapomniałeś o tym: echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikawajos Napisano Sierpień 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 heyah! no własnie w pliku ip_forward powinna być wartość 1 prawda? no to czemu jak zmieniam mu albo poprzez echo albo poprzez wpisanie 1 i dam zapis to potem jak edytuje ten plik to znowu jest pusty? tak jakby nie dzialal FORWARDING czemu? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 no to czemu jak zmieniam mu albo poprzez echo albo poprzez wpisanie 1 i dam zapis to potem jak edytuje ten plik to znowu jest pusty? Bo zawartość katalogu /proc nie istnieje na dysku, tylko w pamięci. Po restarcie wszystko znika. Jeśli chcesz na stałe to ustawić, to wyedytuj plik /etc/sysctl.conf (nie trzeba bawić się w echo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikawajos Napisano Sierpień 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 ok faktycznie zrobilem tak: jest juz ip_forward 1 lecz mimo wszystko nie chodzi. polaczenie internetowe na swoim komputerze mam przez USB-to jest eth1(przez DHCP), poprzez sieciowke-eth0(skonfigur. recznie) udostepniam je dalej(przynajmniej probuje). dalej NIC.na drugim komputerze(winXP) mam ustawienia takie(recznie skonfigur):IP:192.168.0.2 255.255.255.0 brama:192.168.0.1 DNS:192.168.0.1 pingi do mnie leca,w druga strone tez,ale dalej nie idzie. Powinna chyba wystarczyc zmiana ip_forward na 1 i zrobienie czegos takiego: iptables -t nat -A POSTROUTING -s 0/0 -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -j ACCEPT chyba powinno przeciez pomoc-wiem ze wtedy nie ma zadnych ograniczen ale powinno choc to ruszyc, ale klapa. wie ktos co jest? Pozdrowka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 Dobra, ja adminem nie jestem i na sieciach też się nie znam, ale czy przypadkiem systemowy firewall nie blokuje Ci ruchu? Zobacz jeszcze etherealem jaki mają pakiety TTL, bo niektórzy admini zmniejszają to na 1 (czy jakoś tak, a wszystko po to, by nie dzielić łącza), więc pakiety nie dochodzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikawajos Napisano Sierpień 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 z firewallem to watpie czy tam jest(znaczy pod XP jest ale wylaczony) bo oprocz Fedory mam na tym komputerze co udostepnia lacze (czyli na swoim) Winde XP i tam jak udostepnie lacze to dziala wszystko bez ruszania niczego-tyle ze tam robie kreatorem.tutaj ani rusz.a z tym etherealem i TTL o co loto? Pozdrawiam PS. Ethereal by Google. już mi się przypomniało :-) TTL też by google. ok ale to nie to skoro chodzi pod XP prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 Zrob sobie taki pliczek: #!/bin/sh # Podnoszenie interfejsu eth0 ifconfig eth0 10.10.10.1 # Uruchomienie przekazywania pakietow echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward # Czyszczenie tablic iptables (NAT i Filtrowanie) iptables -F -t nat iptables -X -t nat iptables -F -t filter iptables -X -t filter # Odrzucenie i brak zezwolenia na forwardowanie pakietow iptables -t filter -P FORWARD DROP # Przepuszczanie pakietow z sieci lub przeznaczone dla sieci iptables -t filter -A FORWARD -s 10.10.10.0/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 10.10.10.0/255.255.255.0 -j ACCEPT # Udostepanianie Internetu przez Maskarade iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.10.10.2 -d 0/0 -j MASQUERADE Wyedytuj wszystko analogicznie do swoich potrzeb i bedzie smigalo P.S. Nie zapomnij mu nadac praw wykonywania (chmod +x) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikawajos Napisano Sierpień 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2004 Heyah! zrobilem to co powyzsze - dalej nic . Moze by ktos mi pomogl na kadu albo w jakis bardziej tego typu pomysl? bo dalej nie moge pingnac nic dalej poza siecia wewnetrzna. netu ani widac ani slychac. nie wie ktos gdzie go szukac? Pozdro over Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2004 z firewallem to watpie czy tam jest(znaczy pod XP jest ale wylaczony) Chodziło mi o systemowy firewall z Fedory. Uruchom system-config-securitylevel i spróbuj go wyłączyć. /Update/ Chociaż nie wiem czy to pomoże. Zobaczyłem jeszcze raz ten skrypt u góry - on czyści wszystkie regułki... TTL też by google. ok ale to nie to skoro chodzi pod XP prawda? Prawda ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikawajos Napisano Sierpień 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2004 heyah! Prawda system-config-network nie dal rady - firewall wyłączony. moze na ircu ktos bedzie do pomocy ? z gory dzieks. over Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2004 moja siec eth0 ma adres 192.168.0.1 255.255.255.0,na eth1 mam USB Motorola drugi komp 192.168.0.95 jako brame ma moj komp zamiast: iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.1 -d 0/0 -j MASQUERADE daj: iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.95/32 -d 0/0 -j MASQUERADE albo od razu: iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -d 0/0 -j MASQUERADE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi