Skocz do zawartości

Rt2400 Problem

mrowka-79

Rekomendowane odpowiedzi

dla sterowników ze stronki http://rt2x00.serialmonkey.com/rt2400-cvs-daily.tar.gz

wpisuje

make

i wywala

make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.18-1.2798.fc6-i686'
make[1]: *** Brak reguł‚ do wykonania obiektu `II/rt2400-1.2.2-b3/Module'. Stop.
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.18-1.2798.fc6-i686'
rt2400.ko failed to build!
make: *** [module] Błąd 1

ratunku nie wiem co robić?

Poszukaj jakiegoś pliku configure. Wywołaj go ./configure (pamiętaj o kropce) potem make i make install. Pamiętaj zrób to z roota. Jeżeli będzie Ci się pluł że czegoś nie ma zainstaluj ten pakiet [nazwa_pakietu-devel]. I polecam Ci się zaopatrzyć w jakąś nakładkę graficzną Yuma np Kyum. Jeżeli chcesz zainstalować Kyuma to:

zaloguj się jako root (w konsoli)

wydaj polecenie yum install kyum

Powinno wszystko śmigać, Powodzenia.

Ok, zakladam ze sterowniki masz dobre sciagniete, tyko wytlumacz jedno, co to jest w tym katalogu kernels, a dokladniej czy masz zródla kernela. Z tego co pamietam w kernels instalowal sie pakiet devel nie zas cale zródla kernela, pomysl nad tym czy (_napewno_ → na pewno) ORT masz zródelka kompletne, mozesz tez dac odpowiedz czy instalator automatycznie wlazi do kernels i szuka tego czy tez dzieki temu ze jest dowiazanie symboliczne tam szuka zródelek. Nie wiem czy ci to pomoze, ale ze wstepnych ogledzin wynika na 85%, ze nie masz zródel kernla a jedynie zródla pakietu devel do kernela, nie musze pisac, ze to zasadnicza roznica, wiec dla jasniejszego zobrazowania sytuacji napisz w jaki wposób zrobiles zrodelka kernela i czy instalator wlazi i ich szuka w kernels automatycznie czy dlatego, ze zrobiles dowiazanie. Dopiero po tym jak napiszesz w jaki sposób uzyskales zródelka kernela, czy prawidlowo je dowiazales, mozna sie zastanowic co moze byc nie tak. Na forum gdzies pisalem o skutecznej metodzie zrobienia sobie zródelek, która dziala, czyli sciagniecie z kernel.org i nakopiowanie pakietu devel z fc6 na te zródelka nadpisujac je, dopierow wtedy mozna powiedziec, ze masz kompletne zródla kernela i tak spreparowane jesli instalator nadal sie pluje, ze brak regul a automatycznie szuka w kernels, to wywalic zawartosc kernels i tam se skopiowac te zródla to powinno byc dobrze. To tyle przychodzi mi na mysl z perypetiami, które sam mialem ze zródlami, niestety to jest wina zle dobranych pakietów w fc6, source do kernela powinien byc na kazdej plytce, yum nie zalatwi wszystkiego, a idac droga na skróty w (_linuxie_ → Linuksie) ORT, czesto sie idzie najdluzsza droga.

Edit: Pelniejszego zobrazowania sytuacji drobny cytat "Q. Why do I get lots of errors when trying to compile ?

A. Probably because you haven't got your kernel sources configured correctly. Ensure that you have the sources in the expected locations (/usr/src/linux-2.x.x) and that you have a symlink from /lib/modules/2.x.x/build to that source folder)" Dotyczy on faq instlacji tego czegos co masz i potwierdza moje przypuszczenia posrednio, ze zrobiles symlinka /lib/modules/wersja_kernela/~build do pakietu devel który jest zainstalowany w /usr/src/kernels. Tam nie instaluja sie zródla kernela!!!!!!!!!!!!!!! ( a przynajmniej nie kompletne jesli juz cos sie tam instaluje, przetestowane to juz na dwóch róznych kompach zostalo), a tylko pliki naglówkowe do zródel kernela. Zródla kernela trzeba sobie samemu zrobic i zapodac na nie zawartosc tego /usr/src/kernels/verkernla/ jesli oczywiscie ich brakuje w zródlach. Jesli jest pakiet zwykly kernel to inna metoda zdobycia zródelek to z src.rpm sobie wyciagnac, jesli zas jest to jadro xena to trzeba pakiet devel-xen na te zródla zapakowac ( choc preferuje metode hard dla pewnosci aby czegos nie popsuc, zrodlo do kernela z kernel.org i na to devela z fc6.) i do tak spreparowanych zródelek dowiazujesz ~build nie zas do kernels gdzie sa tylko naglówki i faktycznie nie ma tam ./configure bo ten plik jest w zródlach nie w zródlach naglówków.

Po pierwsze sorry, że się tak długo nie odzywałem. Po drugie wielkie dzięki za pomoc. Chciałem przejść na Fedorę, ale dam sobie spokój. Jednak nie mam czasu na konfigurowanie wszystkiego przez parę dni. Sieci - brak, dźwięk - brak, stery do grafy - cosik nie bardzo, źródła do jądra niby są ale ich nie ma <zonk>. Dużo dobrego słyszałem o tej dystrybucji, ale chyba nie jest dla mnie. Może spróbuje za jakiś czas z nową wersją. Wielkie dzięki za pomoc i sorry za stracony czas.