pj_kejti Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 Witam. Od dłuższego czasu męczę się z instalacją karty wifi na Fc6, jednak tu nie o tym konkretnie, a o kolejnych problemach, które mi sie przytrafiaja - tym razem Makefile. Chciałam zainstalowac sterowniki do karty wifi, więc ściągnęłam sobie opensource'owe rtl8180-sa2400 z sourceforge.net, no i jedyne co udało mi się osiągnąć, to to, że Makefile podczas wykonywania kasuje sam siebie oraz całą zawartość swojego katalogu, po czym wypluwa błąd "Makefile: nie ma takiego pliku ani katalogu".... Pomyślałam sobie 'ok, zerkne w pliczek, może jest coś nie tak' (oczywiście z moją wiedzą na ten temat, to i tak niewiele mogłabym wyniuchać w pliku ;P ). W każdym razie, nic nie wymyśliłam, jednak nadal mniemałam, że to wina samego pliku. Jednak, kiedy taka sama sytuacja powtórzyła się przy kompilacji sterowników ze strony realteka, przestało mi się to zupełnie podobać... Więc pytam - ale... osochosi? :> Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Ma jakiś pomysł czym może to być spowodowane? Jakiekolwiek sugestie? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 rtl8180-sa2400 z sourceforge.netTe zrodelka maja ponad 1,5 roku... Biorac pod uwage zmiany jakie zaszly w kernelu i przede wszystkim w gcc jakos wcale mnie nie dziwi ze sie nie chca kompilowac. Nie mam czasu teraz szukac przyczyny i rozwiazania, ale moze znajdzie sie ktos uprzejmyktoi podpowie Ci jakich sterownikow uzyc... Rozumiem, ze forum juz przeszukalas? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netpr Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 Ta, rtl na (_linuxie_ → Linuksie) ORT to nie lada wyzwanie, dla open source z tego co sie zorientowalem chipy rtl to nie lada gniot, napisz doklanie jaka karta jaki chip czy wymaga firmawre od producenta, i moze cos sie poczyta na ten temat. A chwilowo upgradnij do najnowszej wersji maka, caly kompilator z bibliotekami, bo sie moze okazac, ze problem lezy w uszkodzonym kompilatorze albo uszkodzonej bibliotece do niego, plytka mogla byc uszkodzona i takie cos puscila, fedora nie nalezy niestety do najbardziej przyjaznych dla uzytkownika dystrybucji, nie mniej jednak jesli juz ktos udostepnial stery do danej karty to znaczy, ze dalo sie ja zainstalowac na (_linuxie_ → Linuksie) ORT niezealeznie od dystrybucji. A i napisz czy uzywasz x86_64 fedory ona moze takie gnioty robic przy make i pare jeszcze innych paskudnych rzeczy , nie bardzo x86_64 na tym jadrze radzi sobie z prockami dwurdzeniowymi, wiec jesli masz jakis nowy dwu rdzeniowy, to aczkolwiek nie jestem do konca pewien, ale pelna implementacja dla niego jest chyba w kernelu xxxx19, tak jakos o uszy sie mnie cos obilo. Jesli zas masz fedore i386 to przyczyna klopotów make lezy gdzie indziej. Osobiscie stawiam jednak na to ze masz x86_64 bo tam straszne klopoty wywalalo z make, typu braku bibliotek które sa i tym podobne co skutkowalo stopem make i durnym komunikatami, które nie mialy prawa sie pojawic. Edit. Ze wstepnego rozenania podobnych zródel do rtl na jadrze 2.6.17 nie bylo problemów z kompilacja, nie mysle tez aby mialo na to wyplyw jadro 2.6.18, przyczyna pewnie lezy w samej fedorze. Problemy sie tylko pojawialy przy kompilacji jesli zródla lezaly na partycji FAT albo NTFS, w innych wypadkach kompilator szedl. Wiec pierwsze co sprawdz czy make i biblioteki jest dobry (zainstaluj go od nowa nie z plytki ), jak nie pomoze a masz x86_64 przenies sie na i386, a jak to nie pomaga to pozostaje szukanie dalej, nie dopuszczam jednak takiej opcji aby winne bylo jadro xxx18 temu, ze kasuje, no chyba ze to jadro x86_64 to wtedy wielce prawdopodobne. Jadro xxx18 na i386 przynajmniej z mojego rozeznania nie zglaszalo problemów wiekszych z kompilacjia, poza standardowymi bledami z winy uzytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 Problemy się tylko pojawiały przy kompilacji jeśli źródła leżały na partycji FAT albo NTFS, w innych wypadkach kompilator szedł. Więc pierwsze co sprawdź czy make i biblioteki jest dobry (zainstaluj go od nowa nie z płytki ), jak nie pomoże a masz x86_64 przenieś się na i386, a jak to nie pomaga to pozostaje szukanie dalej, nie dopuszczam jednak takiej opcji aby winne było jądro xxx18 temu, że kasuje, no chyba że to jądro x86_64 to wtedy wielce prawdopodobne. Jądro xxx18 na i386 przynajmniej z mojego rozeznania nie zgłaszało problemów większych z kompilacjią, poza standardowymi błędami z winy użytkownika.Hmmm, niestety Twoje przypuszczenia i wskazowki sa w 100% chybione. Nie chcialo mi sie poprzednio rozpisywac, ale teraz dodam ze testowalem te zrodelka na szybko przed udzieleniem odpowiedzi i na moim w 100% zaktualizowanym systemie (FC6, i386) ze zrodelkami na ext3, na ktorym nie mam najmniejszych problemow z innymi kompilacjami... objaw jest dokladnie ten sam Dalej uwazam ze to wina starych (byc moze uszkodzonych/blednych) zrodel... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netpr Napisano Listopad 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2006 Yep, miales jednak racje nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu, zagalopowalem sie i skompilowalem prawidlowe sterowniki dla tego rtl, stad u mnie sie skompilowaly, a faktycznie te z forge sa zbugowane i sa zle, niestety skorzystalem z linka do sciagniecia dobrych sterów , nadgorliwosc moglem najpierw sprobowac te zle. Dobre stery maja jakiegos patcha na jadro i poprawionego make, zdaje sie ze nawet niewiele poprawionego tego maka. Sa gdzies na cvs, poszukac trzeba na jadro xxx18.1 bo takie jest w fedorze, ja dysponowalem na xxx17, przeczytam jeszcze czy rozwiazali recznie jakos problem tego patcha, moze ktos wymyslil co trza wpisac. Dobre jest tylko tyle z tego ze istnieja poprawione stery na rtl tylko trzeba sobie je znalezc. Jesli je znajdziesz dopiero aktualne uwagi o FAT i NTFS i inne ( nadgorliwosc, za szybki jestem ale jak pisalem to bylo wstepne rozeznanie na jadrze 2.6.17 i faktycznie tu sa stery ale spatchowane, http://suncez.e-data.net.pl/temp/rtl8180-s...or2.6.17.tar.gz to jest link do tych spathowanych, niestety na cvs jakos nie moge sie wbic wiec nie wiem czy sa nowsze a czy te pójda na jadrze 2.6.18.1 takim jak w fc6, tez akurat nie moge zagwarantowac. Na shalcku jakos zainstalowali te z forge, zmienili w paru linijkach kod r8180_core.c ale chyba tez patchy na jadro uzywali. Na nowych jadrach niestety kod do rtl8180 ten z forge, w takiej postaci jak tam lezy, nawet z poprawionym make nie nadaje sie do kompilacji i uzytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi