mlody Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 zainstalowalem partycje NTFS pod FC2 ale mam ja tylko do odczytu nie moge nic na nia zapisywac. co zrobic aby moc na niej zapisywac. moj fstab wyglada tak: LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/sda6 swap swap defaults 0 0 /dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner,kudzu 0 0 /dev/sda8 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0 zdaje sobie sprawe ze ten temat byl juz poruszeny ale z tamtych postow nie daje sobie rady!! jestem zbyt mlodym uzytkownikiem fedory POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
de la crua Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 myśle że w lini: /dev/sda8 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0 zamiast ro powinno być rw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody Napisano Sierpień 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 dziki pomoglo ale czy to normalne ze moge zapisywac na NTFS tylko z poziomu roota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 umask=0222 A to dziwne, że Ci z takim umaskiem zapisuje z poziomu roota :-) Lepiej daj dmask=0000,fmask=0111 (pliki nie będą miały bitu wykonywalności). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody Napisano Sierpień 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 dzieki gajownik jestem jeszcze za mlody w fedorce jeszcze ok roku i moze sie czegos naucze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar'T Napisano Sierpień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2004 A ja mam pytanie do mlodego: dostep do NTFS uzyskales moze dzieki TEMU ?? To jak to w koncu jest, mozna zapisywac dzieki temu "patchowi" czy nie. Drugie pytanie jezeli jest mozliwe, to czy jest to bezpieczne ? Z tego co wiem mozna zapisywac, ale nie mozna zmieniac dlugosci plikow. PLZ niech mi to w koncu ktos wyjasni PZDRWM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danveld Napisano Sierpień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2004 Zapisywać możesz jeśli przepompilujesz jądro dodając ntfs write support. Jednak jest to jeszcze experymentalne. Czy jest bezpieczne to nie wiem, bo sie tym nie bawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2004 Zdecydowanie zapisywanie na partycji NTFS jest bardzo niebezpieczne. Jeśli to jednak jest konieczna zaleca się wykonywanie tylko podstawowych operacji typu: usuń lub kopiuj (przy dużej ilość wolnego miejsca). Jako, że support NTFS'a jest jeszcze esperymentany, posiada bardzo wiele błędów, jednak rzadko prowadzi do uszkodzenia partycji, rzadko też zniszczone zostają pliki. Jeszcze na pocieszenie dodam, że ja się tym bawiłem przez 2 miesiące, nawet uruchamiając programy z NTFS'a i nie miałem żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody Napisano Sierpień 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2004 kernel-ntfs-2.6.5-1.358.i686.rpm dzieki temu dostalem dostep do NTFSu ale tak jak opisujecie mam troche z tym problemu. nie wuiem czemu jak cos zapidssze w FC2 to zonka nie potrafi tego odnalesc pod winda - ja z reszta tez! w czym problem?czy mam zrobic partycje pod FAT32? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2004 kernel-ntfs-2.6.5-1.358.i686.rpm dzieki temu dostalem dostep do NTFSu ale tak jak opisujecie mam troche z tym problemu. nie wuiem czemu jak cos zapidssze w FC2 to zonka nie potrafi tego odnalesc pod winda - ja z reszta tez! w czym problem?czy mam zrobic partycje pod FAT32? Wklej to fstab'a lub napisz jak montujesz tę partycję NTFS. Trudno rozmawiać o takich paczkach, jeśli nie jest się ich developerem a nie są one w 100% bezpieczne... Poza tym zainteresuj się różnicami między FAT16, FAT32 i NTFS, bo w moim odczuciu ten ostatni powinien być stosowany zdecydowanie rzadziej niż jest obecnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Sierpień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2004 Też wiem o różnych kłopotach wynikłych z prób zapisywania na partycjach NTFS i wychodzę z założenia, że jest to niczym nieuzasadnione ryzyko. Używając dwóch systemów (win i linux) na jednym kompie celowe jest utworzenie partycji NTFS pod sam system WinXP i ewentualnie programy, a wszystkie dane trzymać na partycji Fat wspólnie używanej przez linuksa i windowsa. Z moich doswiadczeń wynika, ze jest to pewne i bezpieczne - mam np. jeden operowy katalog poczty używany wspólnie przez obydwa systemy, jeden katalog torrentowy itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar'T Napisano Sierpień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2004 ... wszystkie dane trzymać na partycji Fat wspólnie używanej przez linuksa i windowsa. FAT12 czy FAT32 ? Sa miedzy nimi jakies wieksze _roznice_kompatybilnosci_ ? Osobiscie preferuje FAT32, ale moze sie myle ?! PZDRWM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Sierpień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2004 FAT12 czy FAT32 ? Sa miedzy nimi jakies wieksze _roznice_kompatybilnosci_ ? Osobiscie preferuje FAT32, ale moze sie myle ?! PZDRWM Bodajże od 1996r , a w każdym razie zaraz jak ukazała się wersja OSR2 Windowsa95, używam FAT32. Fat16 dobrze sie sprawdza jeśli ktoś stosuje osobną partycje na plik wymiany w windowsie (swp). BTW. powyższe ma coraz mniejsze znaczenie ze względu na coraz większe pamięci i wobec tego mniejsze zapotrzebowanie na wielkośc swp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
botul Napisano Sierpień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2004 FAT12 czy FAT32 ? Sa miedzy nimi jakies wieksze _roznice_kompatybilnosci_ ? Ogólnie polecam FAT32. Różnica pomiędzy FAT16 i FAT32 to wielkość jednostki alokacji - 32kB dla FAT16 i 4kB dla FAT32. FAT16 sprawdza się w przypadku dużych plików, przykładowo podany już plik wymiany, pliki .avi, skany o bardzo dużej rozdzielczości. Wadą FAT16 jest ograniczenie wielkości partycji afair do 2.1 GB. Jeżeli chodzi o kompatybilność z linuksem, to chyba nie ma różnicy, więc raczej wybierz FAT32. Co do postu _PaT'a Poza tym zainteresuj się różnicami między FAT16, FAT32 i NTFS, bo w moim odczuciu ten ostatni powinien być stosowany zdecydowanie rzadziej niż jest obecnie. to moim zdaniem system NTFS powinien być stosowany jak najczęściej. Jest to najbezpieczniejszy system plików dostępny pod Windows. Inną kwestią jest utrudniony dostęp do partycji NTFS spod Linuksa, ale moim zdaniem jeżeli ktoś posiada Windows XP, to partycja systemowa powinna być na NTFS. Mniej ważne dane typu mp3, filmy, itp... można trzymać na FAT32 do którego mamy pełen dostęp spod Linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody Napisano Sierpień 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2004 po paru dniach kombinowania by pliki ktore byly zapisane na NTFS byly widzialne przez winde i (_linuxa_ → Linuksa) ORT odpuscilem sobie. dzieki wam wszystkim za cenne uwagi napeno czegos sie nauczylem. W koncu zrobilem partycje pod FAT32 zamontowalem i wszystko hula DZIEKI JESZCZE RAZ POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi