maly0405 Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 mam male pytanko odnosnie : jak wykonac skrypt w bashu do sortowania powiedzmy np 5 naturalnych liczb dodatnich? ucze sie dopiero programowania a taki programik bylby mi bardzo potrzebny. dzieki i licze na szybka odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 a sobie chlapne, co tam cat plik | sort -g nie dziekuj, tylko przeczytaj mana do sorta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly0405 Napisano Listopad 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 tak tylko że ja potrzebuje ten program wykonany np: za pomocą pętli for lub if. a nie wpisywanie danych do pliku i polecenia sort. niestety tak nie mogę zrobic i dlatego potrzebuje pomocy:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 Najprosciej to bąbelkowo, w koncu tylko 5 elementow Poza tym zobacz na wiki tam masz wszystkie najbardziej popularne sortowania i przykladowe implementacje. Przenies to tylko do bash... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amdfanatyk Napisano Listopad 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2006 nie powinienem umieszczac gotowych rozwiazan ale moze autor tematu czegos sie nauczy (o ile przeanalizuje dzialanie skryptu): #!/bin/sh LICZBY=() LICZNIK=0 function sortowanie() { for ((i=0;i!=LICZNIK;i++)) do for ((j=i+1;j!=LICZNIK;j++)) do if [ ${LICZBY[j]} -lt ${LICZBY[i]} ] then TMP=${LICZBY[j]} LICZBY[j]=${LICZBY[i]} LICZBY[i]=$TMP fi done done } while : do echo -ne "Podaj liczbe naturalna lub -1, aby zakonczyc wprowadzanie: " TMP=0; read TMP if [ $TMP -lt 0 ] then break else LICZBY[LICZNIK]=$TMP let LICZNIK=$LICZNIK+1 fi done echo ${LICZBY[@]} sortowanie echo ${LICZBY[@]} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Listopad 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2006 amdfanatyk prawdziwe babelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi