Skocz do zawartości

Cups

rob_e

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki mały problem... za kazdym razem kiedy zaloguje się do systemu muszę publikować drukarki co w zasadzie nie jest może czasochłonne... no ale po co? System jakby tego nie pamietał. Dodatkowo automatycznie instaluje mi się drukarka fs-1020d--1 (Kyocera - jest zainstalowana przeze mnie ręcznie, a on ją ciągle dodaje jako drugą... ).

przeszukałem forum i pół internetu (albo mniej pewnie :) ) ale nie znalazłem żadnego rozwiązania. dodam tylko że sam cups działa poprawnie (lokalnie mogę drukować)

System na jakim pracuje to 2.6.18-1.2239.fc5, cups w wersji 1.2.5.

Będe wdzięczny za jakieś pomysły.

Pozdrawiam

zasadniczo zarzadzam sobie serwerem przez localhost:631, ale dodatkowo drukarka (fs-1020d--1) widoczna jest w obu.

Juz nie mam pomyslów. usuniecie cupsa wraz z plikami *.conf i ponowna instalacja nic nie daje. na drugi dzien znów nie widze drukarek w sieci a lokalnie mam jedna nowa.

ok. poradzilem sobie sam. problem lezal po stronie gnome i system-config-printer. przy kazdym starcie wykrywal on drukarke na usb i wrzucal sterowniki do /home/profil/.gconf/system/printing/user-driver, po czym uzywal ich jako domyslnych dla systemu i wylaczal moja konfiguracje dla serwera cups.