broda Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 w fstab jest literówka: EXT3-fs: Unrecognized mount option "defaluts" or missing value logi z uruchamiania systemu masz w dmesg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurpaw Napisano Grudzień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Ehhhh, po problemie. Zmiana z defaults na rw /dev/hda8 /mnt/hda8 ext3 rw 0 0 tylko pytanie default sa takie: rw, suid, dev, exec, auto, nouser i async. na pewno ktoras z tych opcji sprawiala problem (heh - ale jestem odkrywczy) pytanie: czy katalog /usr moze byc podmonotwany na partycji z tylko opcja "rw" ? no bo nie wiem czy cos nie jest wymagane, najwazniejszymi z tych opcji wydaja mi sie byc: async,dev,exec,suid tylko nie wiem czy sa one potrzebne? logi z uruchamiania systemu masz w dmesg tak mysalelem ale np komunikatu o tym hda8 nie bylo w dmesg. man dmesg Program ten pomaga uzytkownikom wyswietlic komunikaty startowe ladowania systemu. kumpel w debianie logi ma w boot.msg mozliwe ze masz racje ze zwraca je dmesg, ale jesli sa one nie wystarczajace to czy sa jeszcze jakies info w innym miejscu? Zabiles mnie tym defaults )) kurde ze nikt nie zauwazyl, ale ciemniak jestem <glowa o sciane> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 tak mysalelem ale np komunikatu o tym hda8 nie bylo w dmesg. sam zacytowales fragment, gdzie byl taki komunikat: [root@mefisto ~]# dmesg | tail application firefox-bin uses obsolete OSS audio interface kjournald starting. Commit interval 5 seconds EXT3 FS on hda8, internal journal EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode. SELinux: initialized (dev hda8, type ext3), uses xattr EXT3-fs: Unrecognized mount option "defaluts" or missing value kjournald starting. Commit interval 5 seconds EXT3 FS on hda8, internal journal EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode. SELinux: initialized (dev hda8, type ext3), uses xattr wpisales poprawnie slowo "defaults"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurpaw Napisano Grudzień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Tak (niestety?) wpisalem DEFAULTS i poszlo, przepraszam wszystkich i dziekuje wszystkim za pomoc. Temat mozna zamknac. A moze lepiej podpiac ku przestrodze !! . ps. tak jeszcze przy okazji co z tymi logami? sa jeszcze gdzies indziej niz w dmesg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 co z tymi logami? sa jeszcze gdzies indziej niz w dmesg? głównie w /var/log/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi