milosz_bozenski Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 witam, mam taki problem: mam pewne polecenie, które chcę wywołać w systemie za pomocą funkcji exec() lub system(). gdy wpisuję to polecenie za pomocą roota w shellu - wszystko ok, ale gdy chcę wywołać to polecenie ze strony z skryptu php - brak reakcji. o co chodzi ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 z tego co pamietam to httpd wykonuje polecenia jako user apache (domyslnie), wiec tutaj moze tkwic problem (prawa dostepu), dodatkowo sprawdz czy SELinux czegos nie blokuje /edit: pokaz jak wykonujesz to polecenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Grudzień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 w shellu idzie to tak: # gammu --identify w php: $polecenie="gammu --identify"; exec($polecenie, $return_val); a jak to sprawdzić w SELINUX ? z tego co pamiętam to wyłączałem go przy instalacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2006 w shellu idzie to tak: # gammu --identify w php: $polecenie="gammu --identify"; exec($polecenie, $return_val); a jak to sprawdzić w SELINUX ? z tego co pamiętam to wyłączałem go przy instalacji a to : $polecenie="gammu --identify"; exec($polecenie, $return_val); ma coś zwracać? Może: $polecenie="gammu --identify"; echo exec($polecenie, $return_val); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Grudzień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 zwraca tylko, że : gammu: command not found czyli wygląda na to, że user apache nie odnajduje tego polecenia, mimo że pozostali użytkownicy mogą z niego korzystać do woli. o co chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Grudzień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2006 daj pełną ścieżkę do pliku, np: /usr/bin/xxx uprzedzając ewentualne kolejne pytanie -> hint: whereis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Grudzień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 a więc dostaję taki komunikat zwrotny: Error opening device. No permissions. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Grudzień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 dziękuje wszystkim za pomoc, już sobie poradziłem zmieniłem w pliku 50-udev.permissions linię : ttyS*:root:uucp:660 na: ttyS*:root:uucp:666 chyba że to nie jest dobre rozwiązanie :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi