Skocz do zawartości

Turion 1.6 Ghz, A Pokazuje Wszędzie 800mhz.

Hubertus

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawości zainteresowałem sie wskazaniami programów diagnostycznych ( superkaramba ), i wszystkie pokazują, że mam procesor 800 mhz

tak samo centrum informacyjne KDE w części "Procesor" mam cpu MHZ : 800. Nawet jak laptop jest podpięty pod ładowarkę. Czy coś jest nie tak. A może trzeba pozmieniać żeby mieć 1600 mhz. Dla świętego spokoju wolał bym mieć jednak prawidłowe wskazania procesora. Komputer chodzi średnio szybko, mimo że mam FC-6 64 bit, ale z tego co pamiętam to FC-5 było podobnie.

A i w pliku cpuspeed.conf mam tak (przy czym #DRIVER="powernow-k7" zmieniałem ręcznie na #DRIVER="powernow-k8") :

VMAJOR=1

VMINOR=1

# uncomment this and set to the name of your CPUFreq module

#DRIVER="powernow-k8"

# Let background (nice) processes speed up the cpu

OPTS="$OPTS -n"

# Add your favorite options here

#OPTS="$OPTS -s 0 -i 10 -r"

# uncomment and modify this to check the state of the AC adapter

#OPTS="$OPTS -a /proc/acpi/ac_adapter/*/state"

# uncomment and modify this to check the system temperature

#OPTS="$OPTS -t /proc/acpi/thermal_zone/*/temperature 75"

... wszystkie pokazują, że mam procesor 800 mhz

Oczywiście że 800 MHz bo taka jest najniższa prędkość zegara dla tego procesora.

Prawdopodobnie ma 3 stopnie taktowania:

800 MHz

1400 MHz

i 1600 MHz

Wrzuć sobie do panelu applet "CPU Frequency scaling monitor" to zobaczysz że jak system wykonuje jakieś zadania ta częstotliwość będzie się zmieniać.

PS: Oczywiście mogę się mylić i może faktycznie masz coś pochrzanione B)

A no zainstalowałem CPU Frequency scaling monitor i dałem:

cpufreq-selector --governor performance

i skoczyło mi do 1600mhz ale po restarcie kompa spowrotem wróciło do 800mhz, i tak cały czas.

A pod KDE raczej nie da się uruchomić jako applet tylko z terminala, a gnoma nie mam. Chyba że źle coś robie.

w gnome mozesz sobie wstawic kontrolkę cpu freq. i będziesz widział na bieżaco szybkość procesora, sa też tryby pracy do wyboru

procesor przyspiesza gdy trzeba..oszczędza w ten sposób energie i na bateriach działa dłużej

ja mam Turiona 2Ghz a praktycznie 90% czasu działa na 800Mhz

Hej skapowałem o co chodzi ale i tak działał tylko na 800 mhz.

Doszłem o co biega : w kde dałem centrum sterowania i tam zasilanie - bateria laptopa - i zakładka "domyślne profile energii" porostu włączyłem :

zasilany - dałem na "ondemand"

niezasilany - dałem na "ondemand"

i teraz dopiero skacze mi do 1600 mhz jak potrzebuje. a normalnie jest na 800mhz.

Co to jest KDE :P:P

KDE to takie srodowisko graficzne zrobione na wzor i podobienstwo okien :rolleyes::blink::lol:

a tak w temacie to jest chyba taka usluga, ktora mozna wylaczyc, ktora pozwala na oszczednosc pradu tzn zmienia czestotliwosc na biezaco :)

System>Administracja>Ustawienia Serwera>services>.......cpuspeed :)

KDE to takie srodowisko graficzne zrobione na wzor i podobienstwo okien :rolleyes::blink::lol:

a tak w temacie to jest chyba taka usluga, ktora mozna wylaczyc, ktora pozwala na oszczednosc pradu tzn zmienia czestotliwosc na biezaco :)

System>Administracja>Ustawienia Serwera>services>.......cpuspeed :)

pogubiłem się. Jak wyłącze cpuspeed to będzie "chodził" z najwyższą częstotliwością. Czy się mylę ??

Mi się wydaje że jak wyłączysz cpuspeed to będzie działał z minimalną bo tak miałem , że jak wchodzę do "Service" to pokazuje mi stan że cpuspeed jest zatrzymany, mimo że powinien być uruchomiony i wtedy właśnie miałem ciągle 800mhz.

Tylko i wyłącznie kombinowanie w Centrum sterownia KDE dało mi jakieś rezultaty.